7 сервісів, які полегшать життя інвесторам

Щойно почали знайомство з фондовим ринком? Ось 7 корисних сервісів для інвесторів, які допоможуть вибрати найвигідніші цінні папери і скласти ефективний інвестиційний портфель.

 

Раніше для оцінки успішності тієї чи іншої інвестиції потрібно було годинами сидіти з калькулятором, аналізувати багатосторінкові фінансові звіти емітентів, вважати показники, складати таблиці, звіряти поточні цифри з попередніми.

 

Сьогодні немає необхідності самостійно копатися в звітах: існує багато сайтів, де вже зібрані новини і дані по кожній компанії та можна швидко розрахувати потрібні показники в реальному часі. Давайте розглянемо приклади сервісів, які однозначно полегшують життя інвесторам у всьому світі.

Seeking Alpha

Відомий американський портал про фінанси, де вчені, представники фондів та приватні вкладники діляться своїми інвестиційними ідеями. Автори пишуть переважно про фондовий ринок США.

 

Уже в 2015 році на сайті було зареєстровано понад чотири мільйони користувачів. Щомісяця учасники залишають на порталі понад 100 тисяч коментарів. І їхні ідеї реально працюють. Так, в 2013 році було опубліковано дослідження, в якому аналізувалися матеріали на сайті Seeking Alpha за попередні 7 років. Як виявилося, більшість статей правильно передбачили падіння і зростання акцій.

 

Свіжі статті на онлайн-ресурсі доступні безкоштовно, архівні —- за передплатою, за яку доведеться заплатити.

Tezis.io

Відносно молодий фінтех-стартап, що допомагає відшукувати недооцінені акції та порівнювати їх між собою за різними фінансовими показниками та мультиплікаторами. На сайті представлена інформація по найбільш цікавим американським емітентам.

 

Особливість сервісу — подача новин компанії на графіку котирувань її акцій. Це дозволяє простежити, як певна ситуація вплинула на вартість цінних паперів даного емітента. Також на ресурсі можна подивитися, як змінювалася капіталізація різних компаній в конкретний період, порівняти бізнес-показники. Це зручно, якщо інвестор хоче співставити емітентів з однієї галузі.

 

Крім графіків і даних, на «Тези» можна знайти статті про інвестиції, відео, корисні посилання на інші ресурси. Сервіс безкоштовний.

Black Terminal

Велика база даних емітентів, завжди актуальна інформація про цінні папери. Головна перевага ресурсу — можливість аналізувати та порівнювати між собою компанії з різних країн.

 

Розглянути емітента можна буквально під лупою. На сайті розміщені загальні дані про кожну компанію, графік акцій, коефіцієнт рентабельності, фінансова звітність за останні 6 років. Все викладено в динаміці по роках. Також на сторінку емітента підтягуються актуальні новини про нього.

 

Ще одна цікава опція — можливість створити демопортфель і стежити за ним в онлайн-режимі.

 

TipRanks

Ресурс збирає прогнози 15 тисяч експертів з усього світу — від аналітиків з Wall Street до європейських інвестиційних блогерів, і підраховує прибутковість представлених ними ідей. При цьому враховуються дані за останні 10 років, а проаналізована інформація порівнюється з рухом індексу S&P 500. На основі цих даних складається рейтинг найкращих експертів, чиї ідеї лягають в основу рекомендацій для читачів.

 

Головний офіс компанії, що володіє TipRanks, розташований в Ізраїлі. Представництва працюють в Австралії та США. Ключовий партнер сервісу — фондова біржа NASDAQ. Ресурс був створений з метою надання інвесторам достовірної інформації, підкріпленої зваженим аналізом. Таким чином компанія бореться з фейковий новинами та шахрайством на інвестиційному ринку.

 

Частина публікацій доступна безкоштовно (з невеликою затримкою після розміщення). Для отримання повного й швидкого доступу доведеться заплатити.

Portfolio Visualizer

Американський сервіс розроблений для створення, тестування та всебічного аналізу інвестпортфелю. З його допомогою можна дізнатися, чи здатний сформований портфель приносити прибуток.

 

Для оцінки підходить будь-який портфель з будь-якою кількістю активів. Користувач має можливість протестувати та порівняти між собою до трьох інвестпортфелів, а також отримати характеристики вже створеного портфеля на базі реальних фондів.

 

Ресурс показує волатильність, прибутковість, коефіцієнти Шарпа та Сортіно (коефіцієнт прибутковості з урахуванням ризику) різних активів за обраний період часу. Додатково можна розрахувати минулі результати портфелів з облігацій, акцій та фондів, представлених на біржах США. Також Portfolio Visualizer дозволяє оптимізувати портфель інвестицій.

Investing.com

На сайті можна знайти інформацію практично про всі фінансові інструменти: акції, дорогоцінні метали, валюти, облігації. Користувачам доступний графік цін, фінансові звіти, дані по дивідендам, IPO, фундаментальний і технічний аналіз. Також ресурс надає аналітику, новини, рекомендації експертів, калькулятор прибутковості. На сторінці економічного календаря можна відслідковувати стан економік різних країн.

 

Отримані дані легко експортувати для виконання персональних обчислень. Ресурс абсолютно безкоштовний.

Yahoo.finance

Сервіс надає інформацію про емітентів на американських фондових біржах. Незамінний для фундаментального аналізу та вибору інструментів середньострокової торгівлі.

 

Для оцінки потенціалу цінних паперів тієї чи іншої компанії потрібно ввести тікер емітента та перейти на його персональну сторінку. Тут розміщена вся корисна для інвестора інформація: опис діяльності емітента, котирування, фінансові звіти, дані по дивідендах. Також підтягуються новини з різних ЗМІ та прес-релізи.

 

Портал рекомендує Саймон Брагінський — трейдер, який вже багато років торгує на Уолл-стріт.

Сервіси для інвесторів — не панацея, а корисний інструмент

Здається, що без фінансової або економічної освіти стати інвестором неможливо. Але представлені вище ресурси свідчать про протилежне. Вони помітно полегшують діяльність всім, хто вирішив пов'язати своє життя з фондовим ринком.

 

При цьому слід пам'ятати: сервіс — не гарантія успішної операції, а лише корисний інструмент в руках того, хто вміє ним користуватися. Він полегшує та прискорює аналіз фінансових інструментів, допомагає відслідковувати та швидко реагувати на економічні зміни. Якщо ви тільки починаєте свій шлях як приватний інвестор, краще не розробляти стратегію самостійно, а доручити це своєму інвестиційному аналітику.

 

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»