Акції з якого сегмента економіки краще купити

Український ринок акцій залишається напруженим, цінні папери ряду компаній стають необгрунтовано дешевими в результаті відтоку ресурсів через кризу. Оцінювати ці компанії і їх перспективи нелегко, хоча вектор минулих років зберігається: з обережним позитивом можна розглядати ринок цінних паперів в телекомунікаційній, банківській, енергетичній галузях.

Також непросто робити прогноз по акціях зарубіжних емітентів: в ЄС і США теж кризовий період, немає стабільності на світових фондових майданчиках. Це, зокрема, означає, що серйозного притоку капіталу на український ринок поки чекати не доводиться. Тому покупку акцій можна рекомендувати тільки інвесторам, які орієнтовані на довгострокову перспективу.

Як вибирати акції. Вигідні акції на біржі

Серед тенденцій світового фондового ринку, відлуння яких є і у нас, інтерес до акцій компаній «другого ешелону», діяльність яких мало пов'язана з обстановкою в світовій економіці. Тут, звичайно, виникає питання ліквідності акцій: у другого-третього ешелону зараз для зростання менше шансів. Коли на світовому ринку нормалізується ситуація, підйом на фондових ринках буде направлений в першу чергу на «блакитні фішки». І тільки пізніше, коли буде зафіксовано стабільне зростання, можна очікувати підйом у другому ешелоні. Однак це не заважає вже сьогодні придивлятися до цінних паперів таких компаній.

У найзагальнішому сенсі акції вибирають виходячи з надійності емітента і очікуваної прибутковості цінних паперів. Ось що має значення:

  • Минуле компанії, її репутація, термін і активність роботи на ринку.
  • Дивідендна політика емітента, адже дивіденди виплачують тільки після розподілу прибутку на поточні потреби організації.
  • Економічні, виробничі та інші (сезонні, політичні) чинники, які впливають на діяльність компанії.

У першому наближенні зацікавлений інвестор може оцінити плановану прибутковість за показником ROE: прибуток емітента: капіталізація * 100%.

Однак це тільки одна з рекомендацій, адже все залежить від мети, з якою купуються акції, від завдань інвестора і, відповідно, від стратегії, яку він вибирає.

  • Для швидкого приросту капіталу слід звернути увагу на недооцінені і стрімко зростаючі компанії, які лише недавно почали емісію цінних паперів.
  • Якщо інвестор готовий більш активно діяти на ринку - він може додавати в портфель цінних паперів компанії, які проводять зворотний викуп власних акцій (байбек).
  • Для постійного і стабільного доходу без залучення в ринкові процеси більше підійдуть великі надійні компанії зі стабільною виплатою дивідендів.

Інвестор також повинен періодично переглядати свій портфель цінних паперів. Якісь компанії не виправдають очікувань, якісь виявляться більш вигідним вкладенням, ніж здавалося спочатку. Хтось зміцнить своє становище на ринку, а когось почнуть тіснити конкуренти або перспективні стартапи. Ринок весь час змінюється, і власникові цінних паперів варто раз на пів року або навіть раз у квартал аналізувати наново цю частину свого інвестиційного портфеля.

Акції в економіці. Як купувати цінні папери на основі даних

Вже майже 90 років з розвитку принципів фундаментального аналізу, потенціал акцій оцінюється за цілою низкою показників. Колись це робилося на основі технічного аналізу, сильно залежного від інтерпретацій. Зараз же можна використовувати один з безлічі скринерів, щоб аналізувати ваші акції за багатьма параметрами.

Звичайно, для інвестора, який має намір всерйоз займатися вкладеннями у фондовий ринок, корисно навчитися читати звітність компаній і аналізувати документи, включаючи статут. Серед факторів, які мають значення для досвідченого інвестора, є цілий ряд показників, які відносяться безпосередньо до діяльності організації (дивідендна політика, прибуток в минулі роки, конкурентне середовище), так і не відносяться до неї ― наприклад, ім'я основного власника компанії.

Але бачачи позитивну історію і маючи всі підстави очікувати подальшого зростання, ніхто не може гарантувати, що зростання буде: завжди є чинники, які від компанії не залежать. Взагалі не можна зі стовідсотковою впевненістю визначити майбутню прибутковість акцій по тим чи іншим показникам. Можна навчитися бачити ряд сигналів, тим самим отримуючи більше інформації, ніж доступна пересічним учасникам ринку, і користуватися своєю перевагою.

У звичайному ж випадку інвестори з консервативним підходом формують портфель не на основі прогнозованої прибутковості - компанія з Домінікани, яка раптово «вистрілила», можливо, виявиться фінансовою пірамідою. Розумний підхід - це індексні фонди, які слідують ринковій прибутковості, а також періодична диверсифікація портфеля: включайте в нього акції емітентів, які працюють в різних галузях.

У будь-якому випадку слід вивчити котирування - цю інформацію можна знайти, наприклад, на Українській Біржі.

Крім економічних показників, слід вивчити дивідендну політику компанії. Річ у тім, що виплата дивідендів відбувається після розподілу прибутку і покриття майбутніх витрат. Після цього першочергове право на отримання грошей мають власники так званих привілейованих акцій (нерідко вони також дають право брати участь у рішеннях, які визначають вектор руху компанії). І вже після того, як привілейовані акціонери отримали свою частку, на дивіденди можуть розраховувати власники звичайних акцій. Навіть з цього короткого опису ясно, що до того моменту вільних коштів може просто не залишитися.

Де краще купувати акції

В Україні фізична особа може придбати акції тільки через брокерів, в якості яких виступають компанії або особи, що мають ліцензію на торгівлю цінними паперами. Вибравши брокера, покупець укладає з ним договір і відкриває у нього торговий рахунок. У брокерів можуть бути встановлені обмеження на мінімальну суму, яку покупець повинен покласти на рахунок, щоб почати свою діяльність. Сума ця різна у всіх брокерів, вона може становити і тисячу гривень, і п'ять тисяч, і вісім. Так, торгівля, зрозуміло, ведеться за гривні, навіть якщо це покупка акцій зарубіжних компаній - гроші просто міняються по курсу.

Після завершення формальностей інвестор може придбати акції на фондових біржах, також делегувавши цю роль брокеру. Продавати цінні папери можна буде за тим же принципом, за яким здійснюється купівля.

Які акції купувати. Кращі акції для покупки

З огляду на ситуацію, що склалася, розглядати варто сфери, мінімально залежні від світової кризи. Це області, стійкість яких забезпечена стабільним внутрішнім попитом - наприклад, інфраструктура, транспорт, енергетична галузь.

При цьому вітчизняний фондовий ринок в принципі невеликий - у нас немає довгої історії взаємодії з цінними паперами, а власниками акцій найбільших підприємств України є обмежене коло осіб. Ці компанії не так вже сильно зацікавлені в залученні нових інвестицій шляхом поширення цінних паперів. Причому частина «старих» надійних емітентів взагалі пішла з фондового ринку, оскільки законодавство дозволило їм перетворитися в приватні акціонерні товариства.

Іншими словами, на невеликому ринку з малим числом гідних емітентів великі пакети акцій просто монополізовані, і тих, що залишаються на біржі у вільному обігу, стає все менше. Однак на даний момент все це не означає, що інвестор не може знайти спосіб їх купити.

Перспективні вітчизняні акції

З огляду на все сказане вище, можна рекомендувати, наприклад, придивитися до акцій «Укрнафти», «Укртелекому», «Центренерго», а також найбільших комерційних банків («Райффайзен Банк») та виробничих підприємств («МоторСіч»). Вони показують зростання, хоча і не дуже велике, але стабільне. На сайті Української Біржі можна побачити дані з цінних паперів будь-якої компанії. Можна також вкластися в акції інвестиційного фонду - вони теж можуть виступати як юридичні особи, що випускають акції з виплатою дивідендів або їх зворотним викупом. Для непрофесійного гравця вкладення в інвестиційний фонд може виявитися комфортніше і вигідніше, ніж придбання акцій підприємств. Не так важко знайти фонди зі збалансованою стратегією і портфелем, що приблизно порівну складається з акцій і депозитів або цінних паперів з фіксованою прибутковістю.

З огляду на економічну ситуацію в країні і невизначений вектор її розвитку, можна рекомендувати інвестору наповнювати свій портфель акціями українських підприємств не більше ніж на чверть.

Акції зарубіжних компаній

У той же час нашим співвітчизникам стала доступна можливість придбати акції зарубіжних компаній. Наприклад, кожен українець може інвестувати в Apple, Netflix, Amazon. При цьому не потрібно виходити на міжнародні ринки: папери торгуються на території України, покупця обслуговує вітчизняний брокер, угоду фіксує і виконує Національний депозитарій. Однак в організації процедури є ряд специфічних особливостей, які роблять таку торгівлю безглуздою для інвестора з невеликим капіталом. Справа в тому, що вартість цінних паперів закордонних компаній у нас вище, ніж в Європі або США - це обумовлено солідними операційними витратами і необхідністю конвертації валют (ми купуємо іноземні цінні папери за гривні). Тому сенс в такому придбанні є лише у випадках, коли інвестор купує великий акційний пакет вартістю від 20-25 тисяч доларів.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»