Бінарні опціони: що таке та як працюють

Біржові операції привабливі для багатьох людей зі всього світу внаслідок свого масштабного потенціалу. Окрім бажання, знань, трейдинг потребує певних витрат. З цієї причини популярними стали такі фінансові інструменти, що не передбачають великого вкладання капіталу. Проте не все так просто. Одночасно такі операції пов'язані з великим ризиком.

Далі у статті поговоримо про те, що таке бінарний опціон. На ринку «Форекс» його ще називають цифровим опціоном, на американській торговій біржі — опціоном з фіксованим прибутком чи «все або нічого».

Бінарні опціони: що це

Бінарний опціон — це цифровий договір, предметом якого є прогноз руху ціни активу у певний проміжок часу. Свою назву інструмент отримав через два можливі наслідки угоди — трейдер або отримує прибуток, або не отримує нічого. У жодному разі він не може втратити більше, ніж вклав. Це одна з основних переваг опціону. Якщо трейдер проаналізував актив, відкрив угоду та ціна збіглася з його прогнозом, він отримує реальний прибуток. В іншому випадку ставка прогорить.

Вперше про цей інструмент дізналися у 2008 році. Сьогодні до нього прикута особлива ​​увага, і скептицизм, який раніше виникав у багатьох, змінився цікавістю. Коли опціони з'явилися, трейдери ставилися до них як до своєрідної лотереї. Але згодом інвестори почали долучати їх до своїх стратегій, оскільки прибуток від опціонів — це реально. Сьогодні у США, Англії, Австралії операції з бінарними контрактами прирівнюються до інвестиційної діяльності. Немає єдиної думки експертів щодо цього інструменту. Він має як плюси, так і мінуси.

Види бінарних опціонів

Брокери сьогодні пропонують різноманітні торгові інструменти. Вони постійно модернізуються та змінюються. Серед опціонів, що найчастіше використовуються трейдерами, варто відзначити: 

  1. «Вгору/вниз» (Call/Put) — це один з найпопулярніших інструментів. При його використанні важливо спрогнозувати підвищення чи зниження ціни у вказаний час. Попередньо потрібно обрати одну з дій. Наприклад, якщо інвестор обрав «вгору» і після завершення виконання опціону вартість зросла, він отримує свій прибуток. Прибутковість «Вверх/вниз» варіюється від 10 до 60% від ставки.

  2. «Один дотик» (One touch). Операції з цим видом контракту передбачають визначення рівня, якого торкнеться чи не торкнеться ціна під час своїх коливань. Незалежно від напрямку руху вартості, після досягнення вказаного рівня інвестор отримує прибуток. Працюючи з іншим видом опціонів — з умовою відсутності торкання позначки — необхідно дочекатися закінчення виконання угоди. За умови, що за весь час не досягнуто рівня, трейдер отримує дохід. За One touch він становить 95%.

  3. «Діапазон». Щоб залишитися у прибутку під час роботи з цим інструментом, потрібно спрогнозувати ціну так, щоб вона за певний проміжок часу не вийшла за межі, які визначає інвестор.

  4. «Спред» — ризикований вид опціону. При прогнозі не лише визначається зниження чи зростання ціни, а й вказується її безпосереднє значення. Наприклад, може бути прогнозовано, що вартість активу за півгодини підвищиться на 8 пунктів. Зробити такий прогноз набагато складніше, що визначає високий ризик такого контракту. Але брокери під час укладання угод дають вищий відсоток.

Що вище прибутковість бінарного договору, то більше ступінь ризику.

Як працюють бінарні опціони

Бінарні опціони пропонують трейдерам простий спосіб заробітку, у якому прибуток отримують завдяки вмінню правильно передбачити рух ціни. Трейдеру при цьому не потрібно перебувати на ринку надто довго, щоб слідкувати за перебігом курсу. Не потрібно витрачати зайві нерви та приймати додаткові рішення під час угоди. Угода може займати мінімум часу (найшвидші з них — 1,5-10 хвилин).

З’ясовуючи, у чому суть бінарних опціонів, варто зазначити, що за своїм визначенням і механізмом дії вони наближені до ванільних опціонів. Прибутковість при роботі з цими контрактами не визначається коливаннями вартості активу з моменту відкриття та до закриття угоди. Її значення залежить від відсотка ставки, тобто вартості купівлі договору. Величина відсоткових надходжень для різних угод відрізнятиметься. Залежно від ліквідності та ризикованості вона може становити 10–80%, для незахищених транзакцій — понад 100%.

Хоча бінарні опціони дозволяють отримати фіксований прибуток, не варто забувати про те, що завжди є ризик втрати інвестицій. Тому новачкам необхідно обирати надійніший вид опціонів, наприклад «Вгору/вниз». Якщо неправильно спрогнозувати рух ціни, ставка прогорить. Тому не варто довіряти неперевіреним джерелам торгових сигналів, вони можуть виявитися збитковими.

Як торгувати бінарними контрактами

Що таке торгівля бінарними опціонами? Це ставки на рух ціни. Працюючи з подібними контрактами майно не купується. Немає цінних паперів та депозитарію. Для реєстрації достатньо електронної пошти. Жодних документів не потрібно. Щоб почати заробляти на контрактах, потрібно дотримуватись покрокової інструкції:

  • обрати бінарного брокера;

  • відкрити у нього рахунок;

  • внести депозит;

  • почати торгувати.

Трейдери ведуть торги, застосовуючи певну стратегію. Її, як і брокера, учасник ринку обирає самостійно. Хтось використовує «трендові» стратегії, хтось — короткострокові та довгострокові інструменти. Іншим — важлива прибутковість, яка має бути отримана будь-яким шляхом. Не варто сподіватися на удачу. Важливо ретельно аналізувати ринок.

Для виведення великої суми грошей брокер може вимагати певних документів. Яких саме? Все залежить від обраної компанії-партнера. Якщо вона збанкрутує, сума, яка вноситься на рахунок для можливості здійснювати угоди, на ньому й залишиться.

Переваги бінарних контрактів

Бінарні опціони дозволяють одразу бачити розмір очікуваного прибутку чи збитку. Це позбавляє необхідності вести складні розрахунки. Учасник ринку самостійно може визначати час, протягом якого має відбутися виконання конкретного договору. Серед інших переваг бінарних контрактів варто відзначити:

  • доступність торгівлі — інвестори купують не актив, а контракт на нього, це дає можливість отримувати доходи від прогнозів на рух ціни набагато більшій кількості торговців;

  • просту реєстрацію на сайті компанії-брокера;

  • можливість одночасно торгувати різними опціонами;

  • самостійне керування своїм рахунком;

  • отримання прибутку негайно;

  • можливість спочатку інвестувати невелику суму — під час роботи на фондовій біржі потрібно значно більше інвестицій;

  • перспективу працювати з різними ресурсами — акціями відомих компаній, ф'ючерсами, нафтою, золотом тощо.

Якщо інвестор не впевнений, що у нього все вийде, можна починати торгувати опціонами з мінімальними вкладеннями. Розмір рахунка визначають самостійно. З часом, коли вже буде достатньо досвіду, можна здійснювати операції на значні суми.

Недоліки бінарних контрактів

Хоча бінарним опціоном торгують на біржі, по суті, він ближчий до ставок казино, ніж до торгівлі акціями. А при грі у рулетку, наприклад, завжди ймовірність програшу вища. Варто також врахувати, якщо трейдер ставить 100$ на підвищення ціни, то у разі виграшу він отримає не 100$, а 80$. Інші недоліки бінарних контрактів:

  1. Відсутність кредитного плеча — торгуючи опціонами, трейдер може розраховувати лише на свої гроші. Брокер не допоможе.

  2. Відсутність можливості передчасного закриття угоди. Це погано, коли, наприклад, достроково закрити угоду означало б отримати значний прибуток.

  3. Стягнення великих комісійних.

Бінарний опціон, як і решта видів трейдингу, потребує певних знань, кропіткої праці та досвіду. Щоб відпрацювати свою стратегію, доведеться докласти зусиль — вивчити особливості ринку та активів, що використовуються. Успішність роботи на бінарному ринку залежить від надійності брокера. Тому потрібно відповідально поставитись до його вибору. Легковажний підхід може обернутися збитком для трейдера.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»