Брокерський рахунок — що це і навіщо він потрібен?

Одним із способів примножити вільні кошти є торгівля на біржі: опціонами та ф'ючерсами, акціями, облігаціями тощо. І ось навіщо потрібен брокерський рахунок: щоб здійснювати цю торгівлю. Оскільки трейдинг та інвестування передбачають доступ до бірж, а він є лише у професійних брокерів. Приватна особа може торгувати тільки за посередництва брокера, і для цього потрібно, зокрема, відкрити у нього рахунок. 

Брокер виконує доручення власників рахунків, укладає угоди за їхнім дорученням, отримуючи комісійні за своє посередництво та проведення операцій. Водночас він не поділяє ризик із клієнтом, уся відповідальність за прийняті рішення лежить на інвесторі (трейдері). 

Що таке брокерський рахунок? 

Відкриваючи рахунок, клієнти зазвичай отримують доступ до інструментів для контролю стану активів у режимі онлайн — спеціальне програмне забезпечення. Завдяки йому інвестор (трейдер) може виважено та своєчасно приймати рішення, які стосуються його коштів та їхнього розподілу. 

Брокерський рахунок має певні особливості. Ось що таке брокерський рахунок і ось що отримує інвестор при його відкритті:

 

  • Немає обмежень за сумою вкладень.

  • Немає терміну дії рахунку.

  • Інвестор (трейдер) може відкривати скільки завгодно рахунків у різних брокерів.

  • На рахунку можна зберігати не тільки гроші, але й (на рахунку депо, він же депозитарій) цінні папери.

  • Немає додаткових умов для виведення коштів з рахунків.

  • З прибутків за рахунками та отриманих дивідендів необхідно платити відповідний податок. Зазвичай обов'язок перерахування податку лежить на брокері, а порядок його виплати прописаний у договорі.

  • Рахунок може бути індивідуальним і спільним, зокрема з правом успадкування.

 

Ці рахунки розрізняються за методами обслуговування, типами угод, формами оплати та іншими показниками. Наприклад, у класичному варіанті сам власник вирішує, що й куди вкладати, коли починати продаж цінних паперів або які з них купувати та на яких майданчиках. Він віддає вказівки своєму посереднику або діє самостійно, або після консультації з ним. А ось якщо рахунок довірчий, то від імені трейдера (інвестора) на біржі діє брокер, приймаючи рішення без участі власника рахунку.

Навіщо потрібен брокерський рахунок? 

Брокерський рахунок необхідний не тільки для здійснення угод на біржі, а й для утримання активів. Наприклад, він може складатися з гривень, доларів або іншої валюти, облігацій, акцій банку, інших цінних паперів, тобто з фінансових активів різних видів. 

Під час роботи фондової біржі з цими паперами можна здійснювати торгові операції. Для цього, як було сказано вище, необхідний брокер або брокерська компанія — ліцензований учасник ринку, який має доступ до торгів. Право на це підтверджується ліцензіями та дозволами відповідних наглядових органів. 

До речі, слід враховувати, що низка торгових стратегій можлива тільки якщо на рахунку є досить солідна сума. 

Багато посередників відкривають рахунок клієнтам безкоштовно, а поповнення доступне онлайн без комісії. Зазвичай у брокерів встановлена мінімальна сума, яку слід внести на рахунок, і вона визначена видами фінансових інструментів, з якими працюють посередники. Зараз, щоб залучити клієнтів, багато брокерів знизили цей поріг до майже символічного. Це зручно, тому що невелика сума на рахунку дає можливість безболісно визначити ефективність обраної стратегії. 

Порядок відкриття брокерського рахунку 

Він залежить від того, у якого брокера відкривають рахунок. Наприклад, в іноземного це зробити простіше, ніж у вітчизняного. Також має значення тариф. Деякі посередники прописують його в договорі, інші встановлюють тарифний план за замовчуванням, якщо інвестор не поцікавиться цим питанням. 

Рахунок можна відкрити в офісі компанії, відвідавши його з пакетом відповідних документів, або онлайн. 

Документи, які для цього неодмінно будуть потрібні: заява, заповнена анкета (у кожної компанії своя), паспорт, ідентифікаційний код. 

Коли документи надані, відбувається підписання договору, і брокер направляє відомості на біржу для реєстрації, що потребує зазвичай пару днів. Після того як договір зареєстрований, інвесторові відкривають рахунок, і він отримує доступ до біржі.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»