Час роботи бірж. Розклад торгових сесій

Активи можна купувати тільки під час відповідних торгових сесій. Якщо, наприклад, трейдер бажає купити акції, то це можна зробити лише в певний біржовий час, коли відкриті торги.

Біржі різних країн працюють за власним розкладом ― виключно в будні дні. І може відбуватися так, що в одній країні цей день ― звичайний, а в іншій ― святковий. Наприклад, 4 липня фондові біржі, припустимо, в Японії працюють, а в США ― ні.

Ще одне правило, загальне для більшості з них: зазвичай режим роботи біржі не передбачає обідньої перерви ― у всьому світі, окрім Азійського регіону, де така перерва є, імовірніше, правилом, ніж винятком.

Розклад торгових сесій фондових бірж по світу

Біржові сесії розрізняють по регіонах. Наприклад, є європейський час біржових сесій, коли відкриваються торги в Лондоні, а також американський та азійський.

  • Азійсько-тихоокеанська торгова сесія триває з 03:00 до 11:00 за Києвом.
  • О 9:00 відкривається європейська і працює до 18:30.
  • Час американської ― з 16:30 до 23:00.

Європа переходить на зимовий час у кінці жовтня, США і Канада ― на початку листопада. Повернення до літнього часу відбувається в кінці та середині березня відповідно.

Розклад торгових сесій фондових бірж

Ось таблиця з розкладом роботи основних світових бірж:

https://www.screencast.com/t/1MxGfTirB1pm 

(Джерело ― https://masterbrok.com.ua)

 

Як видно з таблиці, час роботи бірж перетинається, і торгівлю можна вести цілодобово, що дуже зручно, зокрема, при використанні автоматизованих систем. Наприклад, якщо система налаштована на операції з акціями компанії Facebook, то робот закриває автоматично всі позиції при закритті одного ринку й одразу відкриває їх на тому, який щойно почав роботу. І торгівля відбувається без жодних пауз.

Новозеландська й австралійська біржі мало впливають на активність торгівлі в Україні та СНД. На Веллінгтонській біржі торгуються акції менш ніж двохсот компаній, в основному місцевих, тому навіть досвідчені вітчизняні трейдери часто не пам'ятають, як працює фондова біржа Нової Зеландії. Сіднейська біржа популярніша, ніж Веллінгтонська, однак для інвесторів з пострадянського простору вона також є більше екзотичним варіантом, ніж об'єктом реального інтересу.

Зате кожен знає, у скільки відкривається біржа Гонконгу або Японії: велике пожвавлення відбувається під час роботи азійських бірж. Максимальний інтерес для інвесторів у цьому регіоні уявляють Гонконзька, Сінгапурська і Токійська фондові біржі: на них можна придбати акції відомих виробників електроніки, техніки, автомобілів.

Далі йде по наростаючій, адже на американській та європейській біржах укладається максимальна кількість угод як у світі, так і на пострадянському просторі. Основна волатильність спостерігається на ринку в період роботи Нью-Йоркської фондової біржі.

Учаснику ринку корисно мати під рукою не тільки табличку «Час роботи бірж», а й графік святкових днів у різних країнах на поточний рік. Ми перерахуємо деякі з таких днів:

Дати

Фондова біржа

Свято

26 січня ― 02 лютого

Шанхайська

Китайський Новий рік

11 лютого

Токійська

День державотворення

1 травня /4 вересня

Італійська, Шанхайська, Паризька, Амстердамська, Франкфуртська / Канадська та Нью-Йоркська

День праці

3 липня

Канадська

День Канади

28 серпня

Лондонська

День відпочинку

4 липня

Нью-Йоркська

День незалежності

9 жовтня

Токійська

День фізичної культури

 

Деякі біржі не працюють у страсну п'ятницю, Великдень, Світлий Понеділок, День духів, Чорну п'ятницю, католицьке Різдво, День подарунків.

Коли можна подати доручення на купівлю та продаж акцій

Є кілька періодів у розкладі роботи бірж, і кожен з цих часових відрізків має власне значення для трейдерів.

  • Час очікування, коли залишається кілька годин до відкриття торгів, називають Pre-market.

Під час Pre-market можна закривати адресні заявки, попередньо узгоджені між продавцем і покупцем. У цьому випадку біржа виступає місцем, де просто легше провести процедуру розрахунків. Можна також виставляти в систему доручення ― якщо вони безадресні, біржа їх зафіксує, а укладання угод почнеться тоді, коли відкриється основна торгова сесія.

Головним завданням трейдера в цьому випадку є придбання акцій за найвигіднішою ціною, і основний попит отримують емітенти, які встигли випустити звітність у цьому періоді, до початку активної фази торгів. Ось як працює біржа цінних паперів для інвестора: завчасне виставлення заявки, ранній вхід у ринок, відпрацювання новин на відкритті й заробіток на майбутньому русі.

  • Основна торгова сесія називається Core trading hours.

Найтриваліший період роботи, коли укладається основна частина угод. Адресні угоди за попередньою домовленістю можна проводити й у цей час також.

  • І кілька годин після того, як були закриті торги в періоді основної сесії, називаються After-market.

Це час, який трейдери і брокери використовують для завершення торгового дня. Безадресні угоди вже не укладаються, проте операції РЕПО або домовленості щодо перенесення маржинальних позицій ― так.

Трейдери, які працюють у цей час, аналізують дані, на основі яких буде вестися торгівля майбутнього дня, і складають прогнози. Якщо виявиться, що прогноз незадовільний, інвестор може заздалегідь виставити активи на продаж за допомогою спеціального режиму аукціону. Ним можуть скористатися учасники, які не вийшли з ринку своєчасно.

Дуже важливо розуміти й навчитися працювати з цими трьома часовими інтервалами, яким підпорядкована фондова біржа: графік роботи трейдера ― не тільки час торгів, це ще й додатковий прибуток, і реалізація цікавих торгових стратегій завдяки перед- і постаналізу даних.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»