Чому брокера називають ведмедем або биком? Біржовий сленг

«Бики» і «ведмеді» на біржі ─ одвічні суперники. Про те, як заробляють і про що мріють самі колоритні категорії трейдерів, розповідаємо далі. 

Хто такі «бики» і «ведмеді» на біржі 

Терміни «бики» і «ведмеді» входять в сленг трейдера як основні категорії гравців на фондовій біржі. Розуміння техніки гри допоможе розібратися в тонкощах роботи ринку. 

 «Бики» ─  купують інвестори. Подібно до свого тотему, піднімають противника вгору на рогах. «Бики» купують акції, чекають зростання курсу і продають цінні папери дорожче. Вони мріють про процвітаючу економіку: чим нижчий рівень безробіття, чим вище ВВП, тим інтенсивніше ростуть котирування. Найвідоміший представник «биків» ─  Уоррен Баффет. 

 «Ведмеді» грають на протилежну полі. Вони заробляють на падінні курсу, в умовах, в’янучої економіки. Їх ідеальний світ ─ це високий рівень безробіття, низький ВВП і масштабні кризові ситуації. Все починається задовго до обвалу біржі: «ведмеді» купують акції в борг і тут же перепродають їх, штучно створюючи падіння котирувань. Після здешевлення цінних паперів купують їх знову, але вже за нижчою ціною, повертають борг. Різниця між першими і другими покупками і становить прибуток «ведмедів». 

Як заробляють на біржі «бики» 

 «Бики» купують акції, коли впевнені, що ринок, сектор або цінні папери конкретної компанії підуть вгору. Приклади ситуацій, коли таке можливо: 

  • підприємство-акціонер опублікувало фінансовий звіт, і показники перевищили прогнози; 

  • нова реформа дозволяє платити менше податків, тим самим збільшити прибуток; 

  • компанія ввела новий продукт, який, на думку аналітиків, буде мати великий попит; 

  • рівень добробуту зростає, а разом з ним ─ зарплата і платоспроможність населення, що благотворно впливає на прибуток компанії. 

 «Бичачі» угоди відбуваються на довгих дистанціях ─ щоб заробити, необхідно почекати. «Ведмеді» в цьому плані відрізняються більш короткими шорт-угодами і перспективою швидких заробітків. 

Червона ганчірка для «биків» ─ це збільшення котирувань на 20% від мінімумів і наявність вагомих передумов для подальшого зростання. Найбільш сприятливий момент настає, коли покупців на фондовій біржі стає більше, ніж продавців. Виділяють 4 ключові фази «бичачого» ринку: 

  •  «ведмежі» тренди поступово згасають; 
  • фон з негативних новин закінчився, але впевненості в майбутньому зростанні поки немає, ринок рухається убік, зростання котирувань чергується з падінням; 

  • економіка йде вгору, волатильність знижується, інвестори налаштовані оптимістично; 

  • пік зростання, трейдери отримують легкий прибуток. 

Тренди фондової біржі циклічні, «бичачий» ринок з часом стає перекупленим і неминуче перетворюється у «ведмежий». Рух вгору може бути нерівномірним, з періодами відкатів і корекцій, які надають можливість заробити на зворотних угодах. 

Як правило, котирування ростуть не так швидко і непередбачувано, як падають.Тому і угоди на «бичачому» ринку характеризуються більш тривалим терміном, так званими «довгими позиціями». В якості застави виступають як власні, так і запозичені гроші, акції та інші активи, які повертаються після закриття. 

Довгі позиції вважаються більш стабільними, передбачуваними і спокійними, а тому більшість учасників фондового ринку є "биками" (або вважають себе такими). На висхідному тренді легко вибрати акції для інвестування, тому що практично все йде вгору. Однак «бикам» необхідно дотримуватися обережності і пам'ятати, що вічного зростання не буває, ринок може перенасититись в будь-який момент, і може розвернутися в протилежну сторону. Консервативним трейдерам важливо вчасно вийти з гри.

Як заробляють на біржі «ведмеді» 

 «Ведмеді» виходять на арену в період занепаду економіки і цін. Їх тактика ─ продати акції на початку нисхідного тренду, а потім купити їх же в кінці за мінімальною ціною. Якщо вони вгадають верхню і нижню точку «ведмежого» ринку, отримають максимальну маржу. Приклади ситуацій, які зіграють на руку цій категорії трейдерів: 

  • виникли масштабні економічні кризи, форс-мажорні ситуації, стихійні лиха, епідемії, війни; 

  • підприємство-акціонер виявилося в центрі скандалу або змінило генерального директора; 

  • продаж нового товару провалився. 

Крім цього, існує ще безліч спеціальних технік і методик, що дозволяють отримати більший прибуток в період занепаду. Вважається, що саме на «ведмежому» ринку і коротких угодах віртуози Уолл-Стріт заробляють статки. Термін угод зазвичай недовгий, часто становить 1 торговий день (саме на стільки видається кредит), тому рішення потрібно приймати швидко. Такі операції ще називаються угодами без покриття. Не всі акції на біржі можна купувати таким чином, існує офіційний список обмежень. В результаті вдається перервати нескінченне падіння цін. 

 «Ведмежий» ринок вступає в свої права, коли котирування падають на 20% від максимуму. Розрізняють 4 основних етапи тренду: 

  •  «бичачий» ринок перенасичується і переходить у фазу перекупленості; 

  • на тлі негативних настроїв ціни різко падають, а торгівельна активність знижується, на біржі виникає паніка; 

  • котирування впали досить сильно, але продовжують поступово знижуватися, в цей час на ринок масово заходять «ведмеді»; 

Спокусившись акціями, що подешевшали, активізуються консервативні інвестори, за рахунок чого ринок поступово розгортається в протилежну сторону. 

Таким чином, «ведмежий» ринок поступово змінюється «бичачим». 

Чи може «бик» стати «ведмедем» 

насправді ці поділи досить умовні, їх створив біржовий сленг. Офіційно на фондовому ринку ніде не потрібно вказувати, до якої категорії відноситься інвестор, тому немає необхідності бути все життя в званні «бика» або «ведмедя». 

Стратегії трейдерів хороші тим, що їх можна адаптувати або зовсім змінювати під конкретні умови на біржі. Не завжди вдається продати акції на максимумі або купити за мінімальною ціною, тому доводиться підлаштовуватися під загальний настрій. Тому «бик» може стати «ведмедем», як і «ведмідь» ─  «биком». 

Походження термінів «бик» і «ведмідь» 

Вважається, що сленг трейдерів зародився в XVII столітті на просторах Великобританії. Лондонські кав'ярні були негласними місцями зустрічі торговців. Найхитріші і моторні з них продавали цінні папери, яких у них не було, під заставу, в надії на падіння курсу. Їх дії асоціювалися з крилатою фразою «продавати шкуру невбитого ведмедя». Звідси і пішла історична назва трейдерів, які заробляють на падіннях курсу.

Основною розвагою англійських брокерів XVII століття були змагання ведмедів і биків. Символізм перенесли і на торгівлю акціями. Відтепер одвічним противником «ведмедя» ставав «бик». 

Сучасні трейдери відносяться до назв прозаїчно. Для них сленг брокерів ─ це пояснення моделей поведінки на біржі. Так, під час нападу ведмідь затоптує жертву, перекидаючи її вниз (символ занепаду котирувань), а бик підіймає супротивника на рогах вгору (означає зростання і процвітання).

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»