Чи можуть неповнолітні інвестувати?

Як часто можна зустріти дитину, готову проміняти прогулянки з друзями або мережеві ігри на серйозні заняття економікою та фінансами? Не будемо лукавити, в Україні такі випадки більше поодинокі, ніж масові явища

Тепер послідовно. З кожним новим етапом життя в маленького громадянина з'являється все більше прав для інвестицій і вкладень. Усе як в тих самих іграх: досяг певного рівня ― лови бажаний доступ або бонус. Головне правило ― неповнолітній не є платоспроможним, тому до 18 років його інвестиційним портфелем так чи інакше управляють дорослі: батьки, опікун або піклувальник.

Зі скількох років можна інвестувати: акціонери з пелюшок

Як і будь-яке пізнання життя, виховання фінансової грамотності дитини теж відбувається завдяки батькам. Піклуючись про майбутнє свого чада, його подальшу освіту і якість життя, батьки зазвичай просто відкривають дитячий вклад у банку. Це документально простіше, не вимагає спеціальних знань і допомагає примножити накопичення. Проте українське законодавство дозволяє придбати цінні папери на ім’я дитини хоч з віку немовляти. На практиці ж батьки починають замислюватися про інвестування в акції в більш усвідомленому віці дитини. Здебільшого подібні ініціативи найчастіше йдуть від них. Але іноді й сама дитина з подачі реклами, ровесників або інтернет-серфу задається новими питаннями і починає розбиратися у відкритих можливостях.

Підлітковий вік ― хороший час, щоб почати ознайомлюватися з базовими принципами економіки, акціями, депозитами, дивідендами. Але зі скількох років можна почати торгувати на біржі та заробляти свої перші гроші самостійно? До 14 років неповнолітні не можуть здійснювати операції, торгувати на біржі та розпоряджатися своїми акціями, за них це можуть робити тільки батьки або опікуни з дозволу органів опіки та піклування. Майбутні трейдери поки не приймають самостійних рішень, але разом з дорослими вони можуть обговорювати компанії, інвестиції, вчитися робити щось нове і мислити стратегічно.

Цілі інвестування: погляд зсередини

Рішення завести домашню тваринку навчає малюка відповідальності та співчуття. Рішення почати інвестувати і торгувати на біржі разом з дитиною також виникає через цілу низку причин.

  • Передусім, заощадження та цінні папери стануть гарним стартовим капіталом до повноліття, коли дитина вступить у самостійне життя.

  • Інтерес до торгівлі на біржі розвиває спостережливість, відповідальність, уміння розсудливо оцінювати ситуацію і контролювати емоції.

  • Дитина починає відчувати себе дорослою людиною, що, безсумнівно, відбивається на її самооцінці.

  • Такі ініціативи – додатковий привід провести час з дитиною і навчити її корисним навичкам, які знадобляться надалі.

Юні підприємці: зі скількох років можна торгувати на біржі?

Усе просто: у дітей з'являється можливість самостійного вибору та рішень, які вимагають уваги. Куди вкласти кошти, як краще продавати та купувати акції? Разом з економічними знаннями з’являється вміння глибше бачити і розуміти діяльність компаній.

Із 14 до 18 років підлітки можуть самостійно відкрити брокерський рахунок і здійснювати операції, але тільки з обов'язковим письмовим дозволом від батьків або опікуна. Навіть отримавши паспорт, неповнолітні громадяни не є платоспроможними. Крім того, будь-які інвестиції пов'язані з ризиками, тому інвестори повинні повністю нести майнову відповідальність за будь-які свої рішення, зокрема й невдалі.

І тут виникає ще дещо, що не зовсім залежить від маленького трейдера. Як компанії і брокери його сприймають? Далеко не кожне агентство та компанія захоче укласти договір на надання послуг або продати школяреві / студенту свої акції. Крім комісії, заробіток брокера залежить і від кількості акцій на руках трейдера, а великим корпораціям часто не хочеться морочитися з продажем малих часток акцій. Перебуваючи на початку шляху, маленькі інвестори ще не мають великого капіталу, і обсяг їхнього брокерського рахунку буде обмежений невеликими грошима або стипендією. Найчастіше, дотримуючись порад дорослих наставників, підлітки можуть придбати по 1 акції різних компаній, досліджуючи і навчаючись на цьому, а значить, не становлять для великих учасників торгівлі належного інтересу та цінності. Іншими словами, для брокерів і корпорацій вигоди мало, а головного болю і узгоджень багато. 

Обов’язки батьків та опікунів: гра з обмеженнями 

Підсумовуючи законодавчі статті, важливо відзначити: держава як головний регулятор стежить за тим, щоб майнові ресурси неповнолітніх не зменшувались. Особливо це стосується того, що пов’язано з ризиками і може призвести до небажаних наслідків. У цьому плані вона виступає як найвища інстанція захисту неповнолітніх, тому для батьків, опікунів і піклувальників є чіткі обмеження при інвестуванні для своїх дітей.

Для відкриття брокерського рахунку одна з обов'язкових вимог ― письмова згода хоч би одного з батьків або опікуна. Однак це зовсім не означає зелене світло і тиск на педаль газу щосили. Надалі подібні дозволи потрібні на кожну угоду, яку укладає неповнолітня дитина. І це тільки від батьків.

Але і батьки водночас мають отримувати згоду органів опіки та піклування щоразу, коли відбувається купівля-продаж цінних паперів. У будь-якій кількості. Легко здогадатися, що сам процес складний і тривалий, чого в принципі не передбачає і не терпить ринок ― зволікань. Заявка на згоду може розглядатися в Україні до 30 днів, в той час як багато економічних умов угоди можуть кілька разів змінитися і стати неактуальними для заявника. Зокрема тому брокери досить неохоче беруться за справи з такими вихідними даними.

Проте, практика інвестицій спільно з дитиною найчастіше добре позначається на її вмінні міркувати і тверезо оцінювати справжню цінність грошей, а не тільки кишенькових витрат.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»