Чим відрізняється акція від облігації?

Ці два види цінних паперів мають певні подібності в механізмах поширення, але за своєю суттю зовсім не схожі. Розберемося, чим відрізняється акція від облігації, у якого інструмента вищі ризик і прибутковість, коли інвестору слід вкладатися в кожен з цих інструментів.

 

Як працюють акції?

 

Це вид цінного паперу, який показує, що інвестор є учасником товариства, котре випустило цю акцію. Як будь-який документ такого типу, він підтверджує права власника на отримання певних вигод. Зокрема, акціонер має право брати участь у розподілі прибутку, отримати частку майна компанії в разі її ліквідації та в певних випадках брати участь в управлінні нею.

 

Якщо товариство — акціонерне, то саме з акцій сформований його капітал. Чи надходять акції у вільний продаж, визначається типом товариства: так — якщо воно відкрите, ні — якщо закрите. У першому випадку придбати емітовані акції може будь-який учасник ринку, у другому ― вони поширюються серед засновників.

 

Прості та привілейовані акції

 

Проста акція дає власникові один голос в управлінні організацією та право на частину прибутку. Однак отримання дивідендів буде можливим лише в разі фінансової успішності підприємства та залежить від механізму розподілу прибутку, який впровадить установча рада.

 

Привілейовані акції дають переважне право на отримання фіксованих дивідендів, а ось участь в управлінні компанією може бути при цьому обмеженою.

 

Інвестор може вкластися в акції з планом отримати голоси в управлінні компанією, примножити капітал, отримуючи дивіденди, або в майбутньому продати акції за вигіднішою ціною.

 

Як працюють облігації?

 

По суті, це кредитний емісійний інструмент, просто гроші отримують не в банку, а в інвесторів.

 

Це цінні папери, які дають власникові право продати їх в певний термін й отримати фіксований (купонний) дохід. Як і акція, облігація має номінальну вартість, але можливий її продаж за нижчою ціною. Утримувач може продати облігації незалежно від фінансового стану їхнього емітента. Сам факт випуску облігацій означає, що емітент зобов'язується їх викупити, коли завершиться термін утримання, заплативши відсотки. Однак якщо емітент збанкрутує раніше, утримувач облігацій не отримає ані доходу, ані відшкодування.

 

Облігація має термін обігу. Найчастіше він становить кілька років і не може бути меншим за один рік.

 

Облігації випускають підприємства, регіони, країни. Називаються ці цінні папери, відповідно, корпоративними, муніципальними та державними.

 

Процентні ставки за облігаціями варіюються залежно від стабільності та популярності емітента: відомі та заможні компанії легше залучають капітал, не мають потреби переплачувати на процентних ставках.

 

Акція та облігація: відмінності

 

Підсумуємо, у чому полягає відмінність акції від облігації:

 

  • Акції випускають лише акціонерні товариства. Облігації можуть випускати підприємства, місцеві та державні органи влади, товариства з обмеженою відповідальністю.

  • Акція дає інвестору право участі в управлінні організацією, облігація — не дає.

  • Акції, на відміну від облігацій, регулярно змінюють вартість, курс може змінитися в кілька разів протягом короткого часового інтервалу.

  • Облігація гарантує виплати та повернення вкладень, якщо емітент не збанкрутує раніше терміну. Акція передбачає, але не гарантує отримання дивідендів.

  • У облігацій обмежений термін обігу, акції ж — безстрокові, вони перебувають у вільному обігу до тих пір, поки діє підприємство, яке їх випустило.

 

З усього сказаного зрозуміло, в яких випадках та який вид інвестиції буде кращим. Облігації — більш стабільний вид активу. Це вкладення, що не потребує особливого знання ринку та особливої додаткової уваги від інвестора. Для досвідченого учасника ринку акція — потенційно більш прибутковий інструмент, особливо якщо йдеться про перепродаж, а не про утримання цінних паперів. Однак і ризик збитку тут вищий, ніж у випадку з облігаціями.


Теоретичну частину можете прослухати у записі вебінару "Мистецтво інвестування"



Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»