Депозит чи державні облігації?

Що робить пересічний українець, якщо у нього з'являються невеликі накопичення? Просто тримає гроші вдома або відкриває депозит, щоб отримувати пасивний дохід. Але ж є й інші способи пасивного заробітку, і, можливо, навіть вигідніші.

Розбираємося: що таке депозит, що таке облігації, які у них відмінності в нарахуванні доходів, які вигоди отримують від них фізичні та юридичні особи.

Облігації чи депозит. Визначення

Депозити ― усім відомі банківські вклади. Довіра до цього інструменту раз у раз падає, коли починається черговий період кризи або зміни в банківській системі. Однак в результаті все так чи інакше знову приходить до норми, і багато українців знову несуть вільні гроші в банк ― так, весною 2019 року загальний депозитний портфель в Україні перевищив 510 млрд грн (джерело).

Це звичний і всім зрозумілий інструмент, який продовжує розвиватися, наприклад, ряд банків дають зараз можливість розмістити депозит через системи онлайн-банкінгів. Тобто не потрібно навіть особисто відвідувати відділення ― хіба що за паперовим примірником договору.

Однак не слід забувати, що вже п'ять років у країні діє податок на депозит у розмірі 18%, а також варто додати сюди 1,5% військового збору ... і тут вже виникає запитання: а можливо, є більш вигідний інструмент замість депозитів для отримання пасивного доходу? І це приводить нас до державних облігацій, виплати за якими, на відміну від виплат за корпоративними облігаціями, не обкладаються зборами (тільки військовим).

Облігації внутрішньої позики ― цінні папери, що випускаються державою. Мета емісії ― отримати гроші на актуальні проєкти зараз, а не в майбутньому, і тим самим, зокрема, підвищити добробут населення. Власники державних облігацій отримують регулярні процентні виплати, а в майбутньому повертають собі всі суми, які були вкладені в цей актив: держава викуповує облігації.

  • Є також річна процентна ставка, яку отримує власник облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Ця ставка називається купоном.
  • Розмір виплати залежить від номінальної вартості облігації та нараховується Міністерством фінансів.
  • Інвестори отримують купонний дохід з першого ж місяця або двічі на рік протягом терміну інвестування в облігації держпозики. Це залежить від того, де саме придбані облігації.
  • Залежно від терміну погашення процентна ставка за українськими гривневими ОВДП коливається в межах 15,75-18%.

Як бачимо, умови привабливі, а щоб отримувати купонний дохід, нічого не потрібно робити, тільки бути власником облігацій.

Як і чому зростає популярність облігацій

У США власниками активів фондового ринку є понад 50% населення, в Україні ж ― лише одна людина зі ста. Однак держава, вимушена конкурувати з більш зрозумілими населенню депозитами, пропонує вигідні умови при покупці ОВДП, і українці починають звертати увагу на цей інструмент. З зими 2017-го до літа 2019 року обсяг інвестицій в ОВДП від фізосіб зріс з 104 млн до 9,5 млрд гривень (джерело).

Ось які переваги державних облігацій привертають увагу наших співвітчизників:

  • Відсутність оподаткування ― вже достатній привід для того, щоб забезпечити солідний приплив інвесторів.
  • Міністерство фінансів України гарантує стовідсоткове повернення коштів і виплату за купонами.
  • Відсоткова ставка за облігаціями: в доларах ― 4%, в гривні ― 9%. Цифри можуть змінюватися, тому перед інвестуванням завжди перевіряйте актуальні дані. Всього 1150 грн ― мінімальна сума інвестицій в ОВДП через Фрідом Фінанс Україна (джерело).
  • Банк може знизити процентну ставку, якщо інше прямо не прописано в договорі, по облігаціях держпозики ставка фіксована на весь період обігу.
  • Це безпечніше, ніж депозити, оскільки сама держава гарантує виплати.
  • Їх можна використовувати для диверсифікації інвестиційних ризиків ― інструмент досвідченого інвестора.
  • Надійний засіб збереження грошей для юридичних осіб, оскільки гарантія на депозити для них не діє.
  • У облігацій хороша ліквідність, їх можна і тримати на руках до закінчення строку обігу, і продати на вторинному ринку.

Популярність облігацій зростає, тому що населення поступово дізнається про цей вид інвестицій, і умови його виглядають вигідніше, ніж розміщення вільних коштів на банківському рахунку.

Купити облігації легко, і докуповувати їх в майбутньому теж легко: просто один раз потрібно укласти договір з фондовою компанією, а потім досить поповнювати рахунок і давати відповідні розпорядження віддалено.

Однак слід зазначити, що при всій привабливості облігацій це інструмент довгострокових інвестицій, і він виглядає для тримача тим привабливіше, що більша кількість облігацій виявиться у нього на руках. В Україні найвищий попит на портфелі ціною від 1 млн у будь-якій валюті (джерело).

Найбільш вигідні вклади, прибутковість і комісії

Сьогодні серед найцікавіших для вкладників пропозицій:

  • «Строковий з правом поповнення» від Мегабанку: до 12 місяців зі ставкою до 14,5% річних в гривні.
  • Депозит від Universal bank з виплатою відсотків в кінці терміну ― 271-366 днів за ставкою 14% річних в гривні.
  • Депозит «Online» від «А-банку» без можливості дострокового зняття ― 16% річних в гривні.
  • «Прибутковий плюс» від банку «Південний» на 13 місяців, прибутковість 14,25% річних у гривні.

Є й багато інших цікавих пропозицій, наприклад, класичні депозити з продовженням від «Укргазбанку» або депозит на термін 366-730 днів від otp bank з щомісячною виплатою відсотків.

Комісію зазвичай не стягують ― така практика є тільки у деяких банків, які дають можливість зняти кошти в касі, не пред'являючи карту.

Джерело

А у деяких банків є послуга безподаткових депозитів, які можуть запропонувати вже наявним клієнтам, які отримують на банківські карти соціальні виплати або заробітну плату (джерело).

Думки експертів

Денис Білий, аналітик з інвестицій Фрідом Фінанс Україна, вважає, що ринок державних облігацій в Україні ― найцікавіший, і він був би активнішим, якби серед населення проводилися роз'яснювальні заходи. Через низьку фінансову грамотність багато хто просто не знає, як працюють фінансові інструменти, навіщо потрібні цінні папери і як з їхньою допомогою можна отримувати дохід, але ж це до 9% річних без прибуткового податку (джерело).

Керівник відділу інвестицій «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА» теж вважає, що більш висока популярність депозитів пов'язана лише з тим, що українцям цей інструмент краще відомий, але об'єктивно це не надійніше і вигідніше джерело додаткового доходу (джерело).

Серед недоліків депозиту експерти називають: прибутковий податок 18%, обмежену суму повернення від Фонду гарантованих вкладів у тому випадку, якщо банк збанкрутує, неможливість зняти гроші достроково без втрат. Ставки по державних паперах вище саме тому, що державі важко зараз збирати кошти, і приватному інвестору, на думку експертів, вигідніше придбати державні облігації. Це стабільний і гарантований державою дохід з високими ставками, необкладений податками, вільний від посередників і вільний для продажу на вторинному ринку.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»