Дивергенція у трейдингу: суть, види, особливості використання

Професійні трейдери під час роботи на біржі поєднують методи класичного та індикаторного аналізів. Важливо пов'язувати отримані дані з новинами і ринковими очікуваннями. Сигнали індикаторного аналізу мають різну чинність. Найпотужнішим із них є дивергенція. Явище трапляється нечасто. Дає можливість увійти на ринок на початку зародження тренду. 

Індикатор дивергенції надає один із найпотужніших сигналів до дії. Якщо інші подібні інструменти багато трейдерів вважають застарілими, цей патерн не втратив своєї сили. Розповідаємо, у чому його суть, яким буває та як використовується. 

Дивергенція: що це 

Дивергенція в трейдингу – це розбіжність у напрямку руху графіка котирувань та різних технічних індикаторів. Термін походить від англійської divergere – «розбіжність». 

При явищі на графіку поточного тренду можна побачити нові максимуми (мінімуми), а індикатор у цей час не прямує за котируваннями або рухається у протилежний бік. Таку ситуацію не варто залишати поза увагою. 

Переважно для пошуку розбіжностей застосовуються популярні у трейдингу інструменти: MACD та RSI. Використовуючи їх, можна ефективно торгувати. Реально застосовувати також будь-які трендові індикатори та осцилятори. 

Необхідно розуміти різницю між дивергенцією та підтвердженням. У першому випадку котирування та індикатор говорять трейдеру про різні речі, у другому – про однакові. Підтвердження пошуку дивергенції потрібно, щоб не відкрити позицію невчасно. Помилкові входи допоможе відфільтрувати один із методів: перетин осцилятора, лінії тренду на ньому, вихід його з зони перекупленості/перепроданості. Після відчуття достатньої впевненості слід відкривати позицію. 

Про що говорить дивергенція 

Будь-яка суперечність руху ціни та індикатора вказує на те, що поточний тренд здатний слабшати. Більшість учасників ринку втрачають позиції, динаміка котирувань відбувається за інерцією. Надалі може статися їхній розворот чи входження до «коридору». Розбіжність сигналізує про значний позитивний чи негативний рух котирувань. 

Дивергенція у трейдингу виникає на тлі високої волатильності активу та розбіжності справедливих котирувань із ринковими. Чим вище значення мінливості вартості, тим більше шансів отримання прибутку має учасник ринку. 

Описані розбіжності допомагають трейдерам оцінити основний імпульс котирувань та ймовірність їх розвороту. Це дає можливість визначитися зі своєю стратегією — працювати на продаж чи купівлю. 

Різновиди дивергенцій 

Основні види дивергенцій: 

  1. Позитивна (на біржовому сленгу – бичача). Виявляється, коли вартість активу досягає нового мінімуму, а індикатор (наприклад, грошовий потік) починає зростати. У цьому випадку графіки сходяться, що сигналізує про можливе припинення зниження. Може початися консолідація або відбутися розворот зі зростанням вартості. 

  1. Негативна (ведмежа). Ситуація протилежна: ціна досягає нової максимальної позначки, а індикатор, що аналізується, стрімко йде вниз. Графіки розходяться. Це може свідчити про уповільнення зростання, вхід у корекцію або про розворот тренду. 

Позитивну дивергенцію на біржі ще називають конвергенцією. Термін застосовується дуже часто. Найчастіше говорять про дивергенцію, уточнюючи її характер. Існують інші класифікації. Наприклад, вона буває таких видів: 

  1. Звичайна. Простий і зрозумілий сигнал натякає на розворот тренду в майбутньому. Негативна нормальна дивергенція передбачає підвищення нових максимумів на графіку котирувань та їх зниження на графіку індикаторів. За позитивної на графіку ціни нові мінімуми падають, на графіку індикатора — зростають. 

  1. Прихована. Говорять про те, що тренд продовжується. При негативній прихованій дивергенції на графіку ціни нові максимуми знижуються, на графіку індикатора – збільшуються. При позитивній прихованій розбіжності нові мінімуми для ціни зростають, для індикатора падають. Трейдеру у цих випадках треба відповідно відкривати лонгову чи шортову позицію. 

Розрізняють дивергенції і за кількістю максимумів. Найчастіше формація має два таких значення, але їх може бути три, рідше чотири. Відрізняються ці структури за силою: 

  1. Найпотужніша дивергенція. Виявляється, коли в процесі розвитку цінового тренду графік індикатора пробиває його трендову лінію під час свого формування. 

  1. Середня сила структури. Утворюється при оновленні максимуму цінового тренду, значення індикатора залишається незмінним. 

  1. Найслабша дивергенція. Така формація характеризується оновленням максимуму на графіку ціни та повторенням попереднього максимуму індикатором, що, по суті, свідчить про перехід у боковик. 

Варто також виділити розширену дивергенцію. Про неї можна говорити, коли на графіку ціни є подвійна вершина/дно, причому другий елемент розміщений на тому ж рівні, що й перший. Одночасно індикатор досягає другого максимуму/мінімуму, що не збігається з попереднім. Найчастіше подібне явище свідчить про рух котирувань у початковому напрямі. За розширеної негативної дивергенції ціна продовжує знижуватися, при бичачій — зростати. У першому випадку створюється слушний момент для продажу та відкриття шорта, у другому варіанті застосовують лонг. 

Обмеження використання індикатора дивергенції 

Щоб підтвердити розворот, одної розбіжності руху котирувань та індикатора недостатньо. Явище не завжди є при зміні напряму ціни. Його наявність не гарантує розвороту вартості у протилежний бік. Крім того, дивергенція на біржі іноді триває досить довго. Покладаючись тільки на неї, можна зазнати суттєвих втрат. 

При виборі стратегії краще використовувати комплекс методів, зокрема варто застосовувати інструменти класичного технічного та аналізу обсягів торгів. Важливо ще зважати на новини, що впливають на котирування. 

У чому плюси і мінуси торгів за дивергенціями 

Серед головних переваг варто виділити: 

  • простоту в розумінні; 

  • застосування на різних ринках та таймфреймах; 

  • отримання з їх допомогою хороших сигналів, які попереджають про зміни у силі тренду. 

Якщо говорити про мінуси, варто виділити залежність дивергенції від індикаторів. Таких сигнальних інструментів багато, і між ними є чимало відмінностей. При різних видах індикаторів та їх налаштуваннях дивергенції можуть виявлятися або ні. 

Розбіжності між котируваннями та осциляторами в більшості випадків не враховують дані про обсяги. Ця інформація є цінною, оскільки визначає такі рушійні сили ринку, як попит та пропозиція. Як правило, учасники торгів застосовують лише осцилятори. При цьому вони не враховують, що будь-якої миті може статися корекція під впливом коштів та перекреслення дивергенції. Певною мірою можна нівелювати такий мінус, застосовуючи для пошуку розбіжностей індикатори, що є похідними від обсягу (наприклад, On Balance Volume (OBV), Money Flow Index). Працюючи з ними, виникають сильні сигнали до розвороту. 

Висновок 

Розбіжності руху ціни та індикатора можуть давати трейдеру потужні сигнали щодо ефективних угод. Але з'являються вони рідко. Особливості такого типу інструментів: 

  1. Невідповідність показників може виявлятися між вартістю активу та різними індикаторами чи даними. Найчастіше такий інструмент застосовується, коли ціна має протилежний індикатор напрямок. 

  1. Бичача дивергенція свідчить про те, що котирування можуть найближчим часом розпочати висхідний рух. Це можливо, коли ціна знижується, але індикатор зростає або демонструє бичачі сигнали. 

  1. Негативна дивергенція говорить про швидке падіння котирувань. Таке трапляється при висхідному напрямку ціни. При цьому технічний індикатор рухається донизу або демонструє ведмежі сигнали. 

  1. Не варто використовувати дивергенцію як самостійний інструмент. Це аж ніяк не вірна ознака зміни ринку або того, що трейдеру потрібно йти проти тренду одразу, як побачить розбіжність. За допомогою такого інструменту він не може отримати конкретних тимчасових торгових сигналів. Крім того, явище іноді спостерігається протягом тривалого періоду. 

  1. Розворот може зайняти більше часу на вищому таймфреймі. Існує думка, що чим він вищий, тим достовірніший сигнал. Але на практиці реально досягти добрих результатів і на коротких відрізках. Щоб визначити оптимальний для себе період, варто потренуватися на деморахунку. 

  1. Присутність дивергенції можна спостерігати не за всіх основних розворотів ціни, а лише на деяких. 

Такі сигнали потрібно вміти фільтрувати. Слід навчитися бачити, коли вони працюють, а коли ні. Важливо зрозуміти, як використовувати інструмент з кластерними графіками. 

Будь-які дії слід робити, якщо трейдер упевнений у дивергенції. Вірний сигнал має бути чітким, зрозумілим та відповідати торговому плану. Краще утриматися від торгів у період сильної волатильності, коли, наприклад, вийшли важливі новини. Ризик помилки припущень є завжди, тому слід захиститися стопами. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»