Фондова біржа та її функції

Фондова біржа  це торговий майданчик, на якому продаються і купуються цінні папери, товари, деривативи й інші фінансові інструменти. Він має забезпечувати справедливу та впорядковану торгівлю, а також ефективне поширення інформації про ціни на активи, що торгуються. Це може бути фізичне місце зустрічі трейдерів або ж онлайн-майданчик, створений для ведення бізнесу. Біржі можна знайти в більшості країн світу; найвідоміші  Нью-Йоркська (NYSE), Nasdaq, Лондонська (LSE) і Токійська (TSE).


Біржа надає можливість усім організаціям, що пройшли належну перевірку, продавати активи тим, хто хоче вкласти в них гроші. Вона відіграє важливу роль в економічному розвитку країни, оскільки сприяє пожвавленню економіки і здорової циркуляції капіталу.


Основні функції фондової біржі :


  • Забезпечення ліквідності капіталу


Саме тут активи конвертуються в готівку. Ті, хто потребує грошей або ж хоче в щось інвестувати, завжди знайдуть відповідного покупця чи продавця. Якби ця функція працювала зі збоями, багато людей боялися зберігати свої заощадження в цінних паперах, оскільки не були впевнені, що зможуть у будь-який момент знову конвертувати свої акції та облігації в готівку.


  • Оцінка вартості


Щоб дізнатися, скільки коштує їхній актив, інвестори можуть порівняти ціну на декількох майданчиках, де вона сформувалася внаслідок вільного попиту і пропозиції. Так можна визначити вартість будь-якого цінного паперу, коли-небудь зареєстрованого на фінансовому ринку.


  • Мобілізація надмірних заощаджень


Інвестори можуть примножувати свої заощадження, купуючи акції, облігації тощо. Якщо ж зникнуть майданчики, де це можна зробити, багато людей просто перестануть намагатися примножити свої заощадження, їхні гроші осядуть в кишенях і перестануть надходити в обіг. Тому фінансовий ринок відіграє важливу роль у поверненні надмірних грошей в економіку.


  • Залучення нового капіталу


І нові, і старі компанії потребують грошей. Нові отримують капітал, щоб розпочати якусь справу, а вже наявні прагнуть збільшити свій грошовий обіг, щоб вийти на нові регіони і пропонувати нові товари або послуги. Випускаючи акції, ці компанії залучають інвесторів, які в обмін на дивіденди допомагають їм досягати своїх цілей.


  • Іноземний капітал


Завдяки високій дохідності фондовий ринок здатний залучити більше іноземних коштів. Також це призводить до підвищення курсу місцевої валюти, оскільки вона потрібна для укладання угод усередині країни.


  • Контроль над компаніями


Одна з найважливіших функцій, що тут перераховані, це контроль над компаніями. Фірми, що розміщують свої акції на фондовому ринку, повинні спочатку надати свій річний звіт і провести внутрішній аудит. Таким чином відразу відсіваються компанії-одноденки; тільки перевірені фірми можуть випускати власні акції й отримувати інвестиції. Якщо ж фірма провалить перевірку, вона потрапить у чорний список і більше не зможе залучати капітал.


  • Поширення інвестування


Без якогось централізованого місця для торгівлі цінними паперами звичайна людина не змогла б вкласти гроші в акції або інші активи. Тому своїм існуванням такі торгові майданчики допомагають будь-якій людині інвестувати в найбільші компанії світу. Це покращує їхній рівень життя, що у свою чергу дає змогу витрачати більше і заробляти більше.


  • Створення робочих місць


Біржі й усі компанії, що їх обслуговують  брокерські фірми, інвестиційні банки, новинні фінансові агенції тощо,  дають роботу сотням тисяч осіб. Більшість таких робочих місць вирізняється чудовою зарплатнею і можливістю будувати кар'єру.


Усе це веде до зростання грошової мобільності, що сприяє розвитку економіки.


Але якщо біржі погано виконують свої обов'язки з нагляду за торгівлею акціями, інвестори починають втрачати віру в справедливість і безпеку фондового ринку. У такому разі грошова мобільність відразу зменшується, і це призводить до загального падіння економіки.


Тому завдання фондової біржі полягає в тому, щоб підтримувати баланс попиту і пропозиції, усувати шахрайство, давати усім охочим можливість інвестувати в те, в що вони хочуть, і підтримувати впевненість у чесності бізнес-процесів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»