Формування відскоків у трейдингу. Що таке «відскок дохлої кішки»

Торгівля за рівнями — один із головних принципів роботи трейдерів. Він передбачає трейдинг на пробій та відскок (відбій). Темою сьогоднішньої статті буде другий спосіб торгівлі. Розповідаємо, як відрізнити правильний сигнал для відкриття позиції від хибного, як виставляти стоп-лоси (Stop Loss), а також розглянемо інші особливості такого виду трейдингу. 

Відскок при торгівлі на біржовому ринку: у чому суть

Стратегія трейдингу «Відскок від лінії» має схожість з іншими торговельними системами, але є й деякі відмінності. Ґрунтується вона на таких основних поняттях, як рівні підтримки (Support), опору (Resistance) та медіани — середні лінії. Такий вид діяльності передбачає використання найпростіших графічних зображень. 

Відскок у трейдингу являє собою патерн теханалізу, коли спостерігається розворот ціни та її висхідний рух від рівня підтримки. Вартість активу спочатку падає до Support Line, потім відбувається розворот і зростання котирувань. Тобто термін означає відновлення після попереднього негативного руху. Протилежним значенням є пробій. 

Раніше відскоки передбачали купівлю від лінії підтримки. Наразі стратегія передбачає також продаж від рівня опору. Розкриємо перший спосіб трейдингу. Варто розуміти, що торгувати можна й на продаж, але лише у дзеркальному відбиванні. 

На сильних ринках відбої формуються досить швидко. Надається лише невелике вікно, щоб увійти в них при найкращих котируваннях. 

Які є види відскоків? 

Класифікацію відскоків проводять з урахуванням різних критеріїв. За різновидом лінії підтримки відрізняють такі відбої: 

  • від Support Line, яка будується від попереднього мінімального значення; 

  • від круглого рівня; 

  • від лінії тренду; 

  • від 50% рівня Фібоначчі; 

  • від Support Line іншого типу. 

Залежно від взаємозв'язку з лінією підтримки розрізняють такі відскоки: 

  • недоліт; 

  • точний «дотик»; 

  • хибний пробій. 

Відбій може бути V-, W-подібним. Іноді він формує область консолідації — складні формації (наприклад, патерн «перевернута голова та плечі»). За результативністю розрізняють вдалий та невдалий відскоки. У першому випадку ціна після відбою рухається вгору, а в другому спостерігається незначне її підвищення, після чого можна бачити ведмежий пробій підтримки. 

Плюси та мінуси відскоків 

Трейдинг на відбоях має низку переваг: 

  1. Дозволяє знизити ризики. Такий трейдинг тісно переплетений із рівнями підтримки. Це дає можливість планувати ризики, коли вибираються рівні для використання стоп-лосів. 

  1. Може застосовуватися на різних ринках: валютному, криптовалютному, акційному та інших. Відбої спостерігаються на різних таймфреймах. 

  1. Дозволяє знайти локальну точку входу при глобальних ринкових операціях, зокрема можна приєднатися до тренду на старшому таймфреймі. 

Якщо говорити про недоліки, варто виділити такий фактор, як суб'єктивність проведення Support Line. Крім того, неможливо бути повністю впевненим у стійкості рівня підтримки та формуванні суттєвого відскоку від нього. 

Як трейдеру працювати з відскоками 

На відбоях торгують, використовуючи два підходи: 

  1. Прогнозується розворот від Support Line. Трейдер розраховує на те, що при підході котирувань до рівня буде відскок. Відповідно, коли вартість підійде до лінії підтримки, він відкриє угоду, яка є протилежною рухові ринку. Тоді трейдер ризикує, оскільки ціна може продовжити знижуватися відразу або після короткочасної консолідації біля Support Line. 

  1. Розворот підтверджено. Такий підхід є стандартним. Коли сигнали дозволяють отримати впевненість у розвороті котирувань та відбої, покупці виявляють ініціативу. Трейдер входить у ринок, відкриваючи довгу позицію. Ціна в такому разі значно підвищується порівняно з рівнем підтримки. Ризик визначений тим фактором, що при встановленні Stop Loss нижче від мінімальних значень відскоку можна спостерігати «широкий стоп». 

Найкращі входи між цими двома способами торгівлі визначити складно. Передбачити нижню грань відбою нелегко, тому рекомендується для трейдингу використовувати одну з наведених вище стратегій. Яку з них вибрати? Кожен випадок індивідуальний. Зважати треба на якості трейдера, на те, яким він бачить ринок, як ставиться до ризику. Можна, наприклад, спробувати обидва підходи на демо-рахунку (якщо такий є у брокера) та вибрати для себе оптимальний варіант. 

«Відскок дохлої кішки»: що означає поняття 

«Відскок дохлої кішки» — фінансовий термін, що використовується як сленгове вираження при біржових торгах. Описує ситуацію помилкового відбою, після прояву якого котирування далі знижуються. 

Пояснюємо, що таке «відскок дохлої кішки». Це той випадок, коли відбувається незначний відбій від рівня підтримки. Розворот не активізує покупців. Попит нестійкий, що дає можливість розвивати рух ціни вгору. У такій ситуації може спостерігатися кілька відскоків, кожен із яких слабший за попередній, з подальшим розворотом і ведмежим пробоєм підтримки. Такий рух котирувань можна порівняти з тим, як кулька відскакує від поверхні з силою, котра зменшується. Метафора ґрунтується на тому, що навіть нежива тварина після стрімкого падіння з висоти може трохи підскочити. 

«Відскок дохлої кішки» демонструє приклад обвалу ціни акцій Cisco System. На початку весни 2000-го вартість цінних паперів компанії досягла $82, але за рік вона вже склала $15,81. До листопада 2001 року котирування підвищилися до $20,44, проте у вересні наступного року ціна акцій знизилася до $10,48. 

Спрогнозувати прояв такого патерну неможливо. Його констатують уже постфактум. Багато трейдерів у момент відбою припускають розворот тренду. В актив інвестуються гроші, які в результаті згоряють. Але на патерні можна заробити, оскільки цінні папери певний період зростають. Учасникові ринку необхідно відкрити позицію short в середині дня ведмежого пробою або при закритті денної свічки. Щоб знизити ризики, не варто встановлювати Stop Loss вище від найнезначнішого відбою. 

Як підвищити результативність трейдингу на відбоях із застосуванням індикаторів обсягу 

Щоб торгівля була більш успішною, варто скористатися популярними інструментами торговельної платформи, яку надає брокер. Вони дають змогу ефективно аналізувати графіки акцій, ф'ючерсів, криптовалют. 

Індикатори об'ємного аналізу допомагають підтвердити відкриття позиції short. Необхідно ретельно розглянути графік котирувань активу, де є ведмежий пробій підтримки після кількох відскоків дохлої кішки. Можна використовувати індикатори Delta та Stacked Imbalance. Відкривати коротку позицію варто, наприклад, коли спостерігається така ситуація: 

  • відбувається раптовий сплеск негативної Delta (говорить про високу активність продавців); 

  • утворюється широка ведмежа свічка із закриттям; 

  • індикатори Stacked Imbalance дають сигнал про верховенство продавців. 

Діяти потрібно відповідно до ведмежих настроїв ринку. Для відкриття шорта необов'язково знати, що спричинило хвилю продажів. Stop Loss для захисту встановлюють вище за рівень, на якому індикатор імбалансів демонстрував перевагу продавців. 

Якщо трейдер працює з використанням першого підходу, коли тільки прогнозується розворот, коротка позиція відкривається при спостереженні невпевненого підвищення котирувань до рівня опору. Тоді ще немає підтвердження, що трапився відбій. Факти, які говорять про нього, потрібні під час використання другого способу торгівлі. Перші, швидше за все, з'являтимуться на інструменті Delta, коли відбувається його різка зміна з позитивного значення на негативне. 

Працюють на відскоках та з ф'ючерсним ринком на фондові індекси. Наприклад, можна проаналізувати внутрішньоденну ситуацію. Якщо на ринку спостерігається підтримка (і до неї рухається вартість), потрібно знайти доказ для входу в довгу позицію на відбої. Для цього використовують індикатори Delta та Dynamic Levels. Позитивним знаком будуть такі ситуації: 

  1. Рівень максимального обсягу розгортається горизонтально. Це означає, що з'явився баланс між попитом та пропозицією після низхідного руху до Support Line. 

  1. Спостерігається спроба відновлення ведмежого тренду, яка зазнала невдачі. Сплеск негативної Delta говорить про прояв ініціативи продавців, що спричиняє зниження ціни. Відбувається нівелювання ситуації активністю покупців. 

  1. Натиск продавців невисокий (стовпці негативної дельти невеликі) після подальшого зниження. 

Наявність трьох таких сигналів свідчить про можливість відкриття довгої позиції. Захиститися варто за допомогою стоп-лосу, який, наприклад, встановлюють нижче за мінімальні значення динамічного каналу. Надалі його потроху підвищують, що вбереже дохід, який збільшується. 

Висновок 

Відбій від рівня – це один із методів торгівлі за правилами. Теоретично все здається просто: трейдер чекає, що при наближенні ціни до рівня буде відскок, тобто розворот котирувань. Але на практиці все значно складніше. Варто враховувати силу лінії та допустимість пробиття. Необхідно відрізняти також класичний відскок від підтримки та ретест рівня після пробою, якщо, наприклад, Support стає Resistance. 

Дотримуючись правил стратегії, можна отримати добрий прибуток. Потрібно розуміти, що для торгівлі від рівнів знадобиться певний досвід, щоб приймати рішення залежно від ситуації. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»