Графічний аналіз фінансових ринків, фінансові графіки

Графічним аналізом називається спосіб визначення ринкових тенденцій на основі коливань цін. Найчастіше те, що відбувається на ринках, можна виразити у вигляді хвильової структури, створюваної повторюваними фігурами, які називаються патернами. Будь-яка динаміка руху складається з чергування «підйом / падіння», і спрямування їхнє багато може розповісти про загальні ринкові тенденції в певних тимчасових інтервалах.

Визначення і головне завдання графічного аналізу: навіщо потрібні фінансові графіки

Зі сказаного вище легко зробити висновок: основне завдання і мета графічного аналізу ― встановити статистичну закономірність у формуванні цих графічних патернів і на їх основі спрогнозувати рух цін в майбутньому.

Є багато видів графічних фігур, на основі яких учасники фінансових ринків будують свої прогнози. Якщо навчитися розпізнавати ці фігури і оперувати інструментами графічного аналізу, можна отримати серйозну перевагу перед іншими учасниками ринку і значний прибуток.

Розрізняють три напрямки руху: спадний тренд, висхідний і бічний, який називають флет. «Висхідний тренд» не означає, що рух йде тільки по наростаючій ― в ньому є і спади, і підйоми, і періоди стабілізації, але загальна тенденція, виражена графічно, чітко показує напрямок на збільшення. Те ж саме стосується низхідного тренду, тільки загальна тенденція зворотна, на зниження. А якщо ціна просто коливається в певному ціновому діапазоні, то перед нами ― флет, бічний рух.

Основні види і методи аналізу фінансових ринків

Головні види аналізу на фінансових ринках ― фундаментальний і технічний. Другий використовують частіше, оскільки він не передбачає, що доведеться аналізувати ще й економічні дані, тому його критерії позначені більш чітко.

А з безлічі видів технічного аналізу одним з найпопулярніших є аналіз фінансового ринку. Він спирається на курсові графіки, що визначають нинішній стан і прогнозують розвиток різних ситуацій, що склалися на ринку. Серед операторів такого графічного аналізу можна назвати фігури перелому, лінію тренда, рівні підтримки і опору.

Рівні опору і підтримки у графічному аналізі

Якщо з'єднати прямою лінією значущі вершини кожного етапу коливань, можна виділити так звані лінії опору. Чим вони важливі: це моменти так званої перекупленості. За досягненням цієї лінії і відскоків від неї можна судити про її важливість: лінія опору тим міцніша, що більше її торкань відбувається на певному етапі.

Ілюстрація: лінія опору

https://i0.wp.com/fintrader.pro/wp-content/uploads/downtrandresistance.png?w=862&ssl=1 

 

А лінії підтримки ― це показники, побудовані, навпаки, на западинах ринку, вони вказують на перепроданість. За ним же можна бачити, як ситуація на ринку прагне піти від перепроданості.

Зрозуміло, що ці дві лінії ― антиподи, і ціна, що досягли одного стану, починає прагнути в інше. Причому важливо розуміти, що як тільки ціна пробила свою лінію ― вона стає лінією протилежної якості, тобто варто ціною пробити лінію підтримки, і та перетвориться в лінію опору.

Однак, крім того, щоб просто навчитися розрізняти всі ці фігури і лінії, потрібно розуміти, що їм передувало, і визначати, у яких конкретних умовах і місцях вони з'являються.

Є стандартні фігури, якими оперує графічний аналіз, і глобально їх класифікують на фігури перелому і продовження тренда.

Фігури перелому і фігури тренда в графічному аналізі

  • Одна з найвідоміших - «голова і плечі»

З її допомогою трейдери відстежують час, коли наближається результат тренда і намічається його розворот ― ця інформація допоможе підготуватися до відкриття угод протилежного спрямування. Висхідний тренд показує «голова», спрямована вгору, а перевернута фігура ― ознака спадного тренда.

Ілюстрація: «голова і плечі»

https://www.screencast.com/t/HlGbEWo0 

  •  «Подвійне дно / подвійна вершина»

Якщо на графіку вийшли два мінімума (максимума), що слідують один за одним, то можна судити про те, в який бік прагне ринок. «Подвійне дно» виходить після виражених протилежних рухів на ринку, коли ціна не може подолати потужного рівня підтримки, а потім відбувається відкат, обсяг торгів падає. Далі продавці роблять наступну спробу зниження, але тоді зменшуються обсяги угод, і новий мінімум виходить приблизно таким самим з попереднім. Якщо лінія опору пробита, це сприймається як торговий сигнал.

Ілюстрація https://www.screencast.com/t/jqpPnYupXBZt 

  • Фігури продовження тренда

Це висхідні трикутники, «прапори» тощо. Вони показують, що ринок поки не демонструє ніякої втоми від наявного тренда, і слід продовжувати рухатися в його парадигмі.

Іноді трикутник є фігурою розвороту. Майбутнє напрямок ціни відповідає напрямку кута трикутника. Якщо межа прорветься, ціна, ймовірно, здолає вiдстань не менше, ніж максимальна висота трикутника.

Фігура «прапор» зазвичай показує стан рівноважного і водночас нестійкого ринку: попит і пропозиція однакові, ціни увійшли або входять в торговельний діапазон, однак слід очікувати в майбутньому зміни рухів на ринку.

  • «Шип» ― фігура острівного перелому

Якщо перед цим мала місце якась стрімка тенденція, графік може показувати велику кількість прогалин при майже повній відсутності рівнів підтримки / опору. І якщо трейдер бачить прорив крутої лінії тренду, це може бути ознакою острівного перелому.

Ілюстрація: https://i2.wp.com/fintrader.pro/wp-content/uploads/graphic-shapes-spike.png?w=740&ssl=1 

  • Розширювальна модель

Це фігура, утворена декількома послідовними піками, де кожен наступний перевищує попередній, а основи знаходяться на одній лінії, це лінія підтримки. Така модель ― знак перелому тенденції, а також погіршення керованості ринку. Цілком ймовірно, що трейдери, які беруть участь зараз в торгах, приймають рішення спонтанно, емоційно, і водночас ринок дуже активний.

Ілюстрація: https://i1.wp.com/fintrader.pro/wp-content/uploads/graphic-shapes-expanding-formation.png?w=898&ssl=1 

Чи означає все вищевикладене, що потрібно торгувати тільки на основі графічного аналізу? Зрозуміло, що ні. Як будь-який інший інструмент, він дає лише розуміння, дає можливість трейдеру відчути себе більш впевнено в поточній ситуації. Але якби можна було просто приймати безпомилкові рішення на основі графічного аналізу, то всі трейдери були б успішні.

Головне ― це досвід трейдера, виваженість у прийнятті рішень, вміння бачити й інші сигнали, які можуть розповісти про зміну курсу до того, як це зробить найточніший графік. Не кажучи вже, що на одному і тому ж ціновому графіку часом можна побачити різні фігури і по-різному інтерпретувати ситуацію.

З іншого боку, графічний аналіз значною мірою знижує і вивчення тенденцій ринку, і взяти цей метод на озброєння досить легко.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»