Імпульсна торгівля на фондовому ринку: навіщо потрібна і як застосовується

Для трейдингу можна вибирати різні стилі. Одним із найпростіших та найефективніших способів отримання доходу є імпульсна торгівля. Вона передбачає концентрацію трейдерів на максимально активних інструментах, що відрізняються великим потенціалом руху на об'ємах. Існує кілька методик для роботи з імпульсами, але все по черзі.

Імпульсна торгівля: що це

Спочатку варто усвідомити, що таке імпульс у трейдингу. Йдеться про різкий рух ціни в той чи інший бік, який не властивий для усереднених показників коливань за добу. Головні відмінності імпульсів від класичних трендів — різкість та нижча стійкість. Серед основних їх характеристик варто виділити підвищений обсяг, який не властивий інструменту протягом торгової сесії. Як правило, після імпульсу ціна повертається до колишніх значень.

Імпульсна торгівля передбачає відкриття угод у період, коли спостерігаються сильні рухи над ринком. Наприклад, зростання активу в об'ємі може спостерігатися й на фоні виходу певної новини, оновлення річних максимумів та інших подій. Такі позиції можуть утримуватись протягом кількох секунд або навіть протягом торгового дня. Це визначає сила імпульсу та наявність передумов до розвороту.

При імпульсній торгівлі трейдеру необхідно увійти до ринку при швидкому та різкому русі ціни й вийти із нього, коли імпульс, на його думку, починає своє логічне завершення. Учаснику ринку важливо дочекатися відповідного моменту та швидко зреагувати. Швидкість прийняття рішень та блискавична реакція — запорука успішності імпульсного трейдингу.

Чому виникають імпульси на ринку

Поява імпульсів пов'язана з деякими передумовами. Виділимо такі з них:

  1. Фундаментальні. Різкий рух вартості інструменту може спостерігатись після виходу важливих новин. У цю групу причинних факторів входять також різні катастрофи — землетруси, політичні кризи, воєнні дії та ін.

  2. Технічні. Імпульси іноді з'являються на тлі пробоїв сильних рівнів ціни, наближення періоду експірації за різними опціонами, закінчення термінів ф'ючерсів на квартал.

  3. Психологічні. Будь-які імпульсні рухи пов'язані з реакцією натовпу. Варто виділити сплески обсягу, коли досягаються круглі позначки (100, 500, 1000 і т.п.).

Це не повний перелік факторів, що провокують імпульси. Великі обсяги завжди виплескуються багатьма трейдерами та організаціями. Це супроводжується панічними настроями. Актив починає активно купуватись або продаватися. Потрібно постійно стежити за ринковими настроями.

Імпульсний трейдинг на фондовому ринку: у чому особливості

Біржова торгівля на імпульсах має свої відмінності, серед яких:

  1. Учасники ринку торгують першу годину після початку торгового дня. Річ у тому, що у цей період на всіх світових біржових майданчиках зосереджується максимальний обсяг.

  2. Трейдер має доступ до склянки заявок та стрічки угод (принту). Це дозволяє оцінити динаміку на певний період. Якщо учасник ринку має великий досвід роботи з цими інструментами, працювати з імпульсами можна ефективніше. За допомогою склянки заявок та стрічки угод можна проаналізувати настрій натовпу, побачити, чи є великий гравець, який впливає на котирування великими ордерами та ін.

  3. Найчастіший вихід важливих новин — квартальні звіти, що демонструють фінансове становище компаній, виплату дивідендів.

Трейдери повинні знати, що не завжди можна спостерігати імпульс — іноді його немає або він занадто слабкий.

Як отримувати прибуток від імпульсної торгівлі

Трейдинг на імпульсах має відмінності в порівнянні з типовими методами торгівлі. Як мовилося раніше, в такому разі не треба чекати істотних відкатів чи рівнів, а проявляти хорошу реакцію на зміни. Щоб отримати дохід, варто слідкувати за інерцією після імпульсу. Необхідно визначити оптимальну мету. Потрібно ретельно аналізувати та тестувати всі торгові інструменти. На більшій частині ринків можна працювати за середнім рівнем — 50% від значення імпульсу. Якщо брати 100%, це пов'язано з великим ризиком.

З урахуванням торгового стилю та стандартної поведінки інструментів встановлюють стоп-лоси 1:1 або 1:2. Трейдери, які мають досвід у імпульсному трейдингу, спостерігають ситуацію. Продовження руху чи його відсутність визначають, використовуючи інтуїцію. І так ми описали нескладну та зрозумілу стратегію:

  • відкриття позиції – після закриття хвилинної свічки імпульсу;

  • стоп-лосс – половина від його розміру;

  • тейк-профіт — 50-100% від імпульсу.

Перш ніж застосувати якусь стратегію, її тестують на історії або стимуляторі. Іноді потрібно внести зміни у розмір мети та стоп-лосса. У кожній ситуації потрібен індивідуальний підхід.

Щоб своєчасно визначити імпульс, потрібно постійно переглядати календар виходу важливих економічних новин та виділяти серед них ті, що можуть спровокувати сильний рух ціни. Окрім макроекономічних даних, при торгівлі на фондовому ринку слід брати до уваги ще оновлену інформацію про компанію.

Індикатори імпульсної торгівлі

Часто імпульсні трейдери користуються різними індикаторами. Вони дозволяють наочно аналізувати графік, але не вказують на ринкові рухи та не дозволяють точно розрахувати момент входу. Серед найпопулярніших варто виділити:

  1. Обсяги — головний індикатор під час торгівлі на імпульсах, є відображенням реальної активності над ринком. Це загальна кількість деякого активу, що торгується протягом певного періоду. Він допомагає відрізнити велику свічку від сплеску угод.

  2. МА (ковзкі середні) з невеликим періодом. За допомогою цього індикатора учасники оцінюють динаміку та силу імпульсу. Варто також брати до уваги нахил МА. Добре, щоб він був крутішим.

  3. Стахастик (Stochastic). Він демонструє порівняння останньої ціни закриття з попереднім торговим діапазоном за деякий часовий проміжок. Використовуючи цей індикатор, визначають точки розвороту. Можна використовувати інші осцилятори, наприклад, MACD, RSI.

В арсеналі трейдера є інші індикатори. Їх можна чергувати.

Стратегія Елдера для імпульсної торгівлі

Вище були розглянуті приклади імпульсного трейдингу, але класикою залишається стратегія А. Елдера, яка дозволяє знаходити та грамотно застосовувати імпульси ринку. Вона передбачає застосування двох індикаторів — MA та MACD. Суть стратегії така:

  1. За допомогою індикатора ЕМА визначають головну тенденцію на старших таймфреймах. При роботі на годинному графіку в їх якості можна використовувати 4-х годинний.

  2. Шукають підтвердження, використовуючи ЕМА на робочому таймфреймі. Коли на 4-х годинному висхідному тренді, то і на годинному варто теж працювати вгору. 

  3. Шукають точки входу за допомогою МАСD. Потрібно спостерігати за будовою стовпчиків. При поступовому зростанні можна говорити про підтвердження тенденції. Це означає, що бичачий ринок переважає над ведмежим. Така ситуація є сигналом для укладання угоди.

Позицію закривають, якщо гістограма MACD починає зниження. За допомогою технології ловлять короткі технічні імпульси. Відкривають угоду та закривають її дуже швидко.

Переваги та недоліки імпульсного трейдингу

Торгівля на імпульсах має як плюси, так і мінуси. Серед переваг варто виділити:

  • Можливість отримати добрий прибуток за короткий час. Іноді імпульси становлять до 50, або навіть до 100 пунктів. Багато трейдерів мріють про таку можливість.

  • Відсутність ризику серйозного просідання. Рухи ринку йдуть в одному напрямку без корекцій. Це дозволяє трейдеру почуватися впевненішим.

Якщо говорити про мінуси трейдингу на імпульсах, варто врахувати, що імпульс може різко змінитися. Ціна як швидко злітає, так і може швидко впасти. Тому трейдер має бути не лише психологічно стійким, а й демонструвати гарну реакцію. За швидкої зміни ціни учасник ринку може не встигнути закрити угоду до розвороту тренду. Серед основних загроз варто виділити не лише втрату всього доходу, а й отримання збитків (за умови, що угода була відкрита не з початку першого імпульсу).

Недосвідчені трейдери, спостерігаючи різкий ринковий рух, намагаються швидко знайти точку входу, не провівши необхідного аналізу. Таке спонтанне рішення стає для учасника ринку своєрідною рулеткою із ймовірністю 50/50. 

З огляду на вищесказане, можна відзначити, що новачкам не рекомендовано вести імпульсну торгівлю. Досвіду краще набиратися на відносно спокійному ринку. Багато хто вказує на спірність методики. Постійно заробляти на ній навряд чи вдасться. Крім того, що потрібно бути психологічно стійкими, треба мати великий депозит і бути азартним. А остання якість у трейдингу може зіграти злий жарт із учасником ринку.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»