Інвестування в Україні: з чого почати? Куди вкласти гроші в Україні?

Нинішню економічну ситуацію в Україні не можна назвати стабільною, але це не нагода відмовлятися від інвестування. На додаток, реалії такі, що дуже важливо, якщо не примножити, то хоча б зберегти гроші від згубного впливу інфляції. Якщо підійти до процесу інвестування грамотно, цілком реально отримати й дохід. Тому люди все частіше замислюються, куди вкласти гроші.

Головне — пам'ятати, що перш ніж інвестувати будь-куди, потрібно обов'язково прорахувати можливі ризики. Це, як мінімум, убереже від серйозних фінансових втрат. На основі прогнозу та розробленої стратегії простіше робити вкладення. Розглянемо, яке інвестування в Україні є найпопулярнішим. Також оцінимо переваги та недоліки вкладень в український ринок.

Які бувають види інвестицій

Основне завдання — придбати активи, які зростатимуть у ціні з часом. Це зростання має перекривати інфляцію. Якщо перевершує її — ще краще.

Інвестиції поділяються на види залежно від наявності тих чи інших ознак. До основних належать:

  • термін — короткострокові, середньострокові та довгострокові;

  • ліквідність — відсутня, низька, середня та висока;

  • об'єкт — реальні, фінансові та спекулятивні;

  • ризикованість — консервативні, помірні, агресивні і т.д.

Також можна додати поділ за прибутковістю, походженням інвестованих коштів, цілям та ін. Ознаки інвестування тісно переплетені між собою, нерідко співзалежні. Наприклад, довгострокові інвестиції в Україні з високою часткою ризику в більшості випадків будуть більш прибутковими, ніж менш ризикованими та короткостроковими. Тому, вибираючи, куди інвестувати гроші, важливо правильно розставити пріоритети. Потрібно розуміти, що вкладення – це завжди ризик. Не можна підходити до цього процесу бездумно та безвідповідально.

Як правильно вкласти гроші

За бажання отримати прибуток важливо дотримуватись деяких правил. Насамперед забезпечте фінансову подушку. У вас мають бути відкладені гроші у розмірі триразових щомісячних витрат. Необхідно, щоб ця сума покривала:

  • комунальні платежі;

  • оренду (якщо ви квартиронаймач);

  • проїзд у громадському транспорті;

  • бензин та обслуговування автомобіля;

  • продукти харчування;

  • зв'язок тощо.

Ще краще, якщо вдасться забезпечити фінансову подушку на пів року. Така рекомендація не просто так. Отримати 100% прогноз неможливо практично у жодній сфері. Це особливо актуально, коли йдеться про інвестування в Україні. Навіть великі та надійні світові компанії можуть стикатися з кризовими явищами, що призводять до збитків для інвесторів. Тому важливо, щоб у разі проблем ви не залишилися без засобів для існування. Це завжди потрібно враховувати.

Крім того, у житті трапляються й інші непередбачувані ситуації, серед яких хвороби, стихійні лиха тощо. Для подолання наслідків можуть знадобитися гроші, тому вони мають бути відкладені. Особливо, коли обрано спосіб інвестування в активи, які передбачають оперативного вилучення коштів. З цієї причини важливо вкладати лише вільні гроші.

Також рекомендується розібратися з основами інвестування. Необов'язково здобувати вищу освіту, достатньо вибрати напрямок, що цікавить, і пройти профільні курси. Не зайвим буде отримати експертну фінансову консультацію. Це особливо актуально, якщо немає досвіду. Такий підхід дозволить уникнути поширених помилок та грамотно розпоряджатися вільними грошима.

На що звернути увагу перед інвестуванням

Вище вже викладено базові принципи. Зафіксуємо їх знову та розглянемо додаткові:

  • забезпечте покриття щомісячних витрат у триразовому або шестиразовому розмірі;

  • вкладайте в інвестиції виключно вільні гроші;

  • не довіряйте офіційним даним про інфляцію, проводьте самостійний аналіз, орієнтуючись на зростання цін, враховуйте відомості від авторитетних фінансових експертів;

  • позначте цілі та терміни інвестування;

  • розберіться у базових фінансових термінах та обраному напрямку, щоб у будь-який момент розуміти тенденції, або довірте управління активами фахівцю;

  • диверсифікуйте ризики — не потрібно вкладати всі вільні гроші в один проєкт, вибирайте різні й не тісно взаємопов'язані між собою напрямки;

  • підбирайте цікаві для себе варіанти інвестування, не намагаючись повторити успіх інших у тих сферах, які не подобаються або здаються занадто складними.

Коли ці фактори враховані, можна вирішувати, куди інвестувати гроші в Україні. Не ставтеся до процесу як до азартної гри, продумуйте кожен крок.

Плюси та мінуси інвестування

Серед основних переваг слід виділити:

  • захист капіталу від інфляції;

  • можливість отримання пасивного доходу;

  • потенціал багаторазового збільшення капіталу при грамотному застосуванні фінансових інструментів. 

Існують і недоліки, наприклад:

  • ризик часткової або повної втрати капіталу за несприятливих умов, неправильно обраної інвестиційної стратегії внаслідок співпраці з неблагонадійним партнером;

  • пряма залежність розмірів можливого доходу від початкової суми вільних коштів;

  • необхідність у володінні профільними знаннями для успішного застосування інвестиційних інструментів, прогнозування, аналізу ситуації тощо.

Втім, інвестор завжди може вибрати найменш ризиковані варіанти вкладень, наприклад облігації внутрішньої позики України, які на 100% захищені державою. Крім того, необов'язково накопичувати значну суму, почати можна і зі $100, а потім поступово збільшувати інвестиційний портфель. Профільні знання легко отримати на спеціальних курсах, а заповнити прогалини завдяки консультаціям з фінансовими експертами.

Куди інвестувати гроші

Варіантів досить багато, тому не важко вибрати інвестицію, що найбільш відповідає цілям, термінам і сумі вільних грошей. Наприклад:

  • цінні папери, акції, облігації;

  • банківський депозит;

  • дорогоцінні метали;

  • нерухомість;

  • бізнес і т. д.

Куди вкласти гроші в Україні, можна вирішити, вивчивши детально кожен із напрямків, оцінивши, наскільки він відповідає цілям. Так, досить безпечний та прибутковий метод — це купівля ОВДП. Такий спосіб вигідніший за депозит через більш високі відсоткові ставки та відсутність необхідності у сплаті податків, військового збору. Купівля акцій громадських компаній у перспективі може дати ще більшу прибутковість, забезпечити стабільні виплати дивідендів, але у такому  випадку немає гарантій повного повернення коштів. Таким інструментом варто користуватись грамотно. Існують різні стратегії інвестування у ЦП.

Банківські депозити все ще мають попит серед українців. Тут треба усвідомлювати, що у разі кризових явищ гарантується повернення певної суми. На жаль, відсоткові ставки навряд чи дозволяють перекрити інфляцію.

Дорогоцінні метали як спосіб вкладення вільних грошей не втрачають актуальність десятиліттями. З недоліків варто відзначити складності зі зберіганням, особливо у великій кількості, і високий спред між ціною купівлі та вартістю продажу.

Розмірковуючи про те, куди вкладати гроші, багато українців, як і раніше, розглядають і нерухомість. Роблять це або з метою подальшого перепродажу та заробітку на різниці цін, або для здачі в оренду. Рентабельність такого способу може досягати 7-13% залежно від міста, типу об'єкта (житловий, комерційний, вторинний, первинний) та інших факторів. Слід враховувати, що нерухомість має на увазі й витрати (ремонт, затоплення, комунальні платежі, документальне оформлення).

В Україні досить складно інвестувати в бізнес з нуля, тому багато хто обирає консервативніший метод — купівлю вже готового. У такому разі важливо врахувати усі можливі фінансові показники, оцінити перспективи. Перевага надається дрібному та середньому бізнесу. Цей спосіб належить  до дуже ризикованих, але при грамотному підході може забезпечити інвестору прибутковість 20-40%.

Існують і більш специфічні методи, наприклад, вкладення стартапи. Вибираючи такий спосіб, потрібно детально ознайомитись з бізнес-планом, вникнути у напрямок та завжди бути готовим до того, що проєкт може зазнати невдачі.

Звичайно, перераховані далеко не всі варіанти інвестування. Вкладати гроші можна у витвори мистецтва, автомобілі (раритетні, комерційні, під оренду), розважальні, новинні сайти тощо. Все залежить від особистих інтересів, досвіду, стартового капіталу та інших факторів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»