Інвестиції в дорогоцінні метали: плюси і мінуси

Чи можна вважати покупку коштовностей інвестиціями? Якщо ви живете в Індії або ОАЕ, то так. У цих країнах прикраси роблять із високопробних металів та продають із мінімальною націнкою — до 10%. У країнах СНД доведеться віддати за коштовність суму, що перевищує собівартість матеріалу щонайменше у 2–3 рази. Щоб інвестувати в метал і отримати від цього зиск, необхідно вкладатися в чисте золото, срібло, паладій та платину.

Які метали вважаються дорогоцінними

Найпопулярнішим дорогоцінним металом зазвичай вважається золото. Це важливий пазл світової фінансової системи, що щільно взаємодіє з існуючими процесами. Інвестиції в золото популярні у всьому світі:

  • у Японії та Туреччині багато хто використовують метал як одну зі складових накопичувального рахунку, у В'єтнамі їм оплачують купівлю нерухомості;

  • золото є найпоширенішим способом заощадження грошей в Індії — за деякими даними, у жителів цієї країни зберігається до 20 тисяч тонн зливків та прикрас — вони передаються та примножуються багатьма поколіннями;

  • ціна на золото у довгостроковій перспективі зростає. У 1995 році його можна було купити по 160 $ ​​за тройську унцію*, у 2018 — по 1300 $, у 2021 — по 1780 $;

  • банківські резерви світових запасів становлять понад 30 тисяч тонн.

* Тройська унція — загальноприйнята в банківській справі одиниця виміру цінних металів. становить 31,1034768 грама.

Срібло — відносно недорогий дорогоцінний метал. Станом на 24.11.2021 його вартість становить 23,69 $ за тройську унцію: у кілька разів менша за вартість золота. Причина — у великій кількості покладів у всьому світі. Інвестиції у срібло доступні кожному.

Є кілька причин вкладати кошти саме в цей метал, і одна з них — стабільне зростання ціни. На думку авторитетних аналітиків, вкладення грошей у срібло зараз у тренді, оскільки протягом 20–25 років метал може відчутно подорожчати. За деякими ознаками, його вартість на світових ринках стримується штучно. Через масове використання в промисловості запаси металу можуть вичерпатися, що спричинить зростання ціни. Вкладення у срібло зараз актуальне.

Платина і паладій — дуже рідкісні та дорогі метали, які увійшли в обіг відносно недавно, трохи більше ніж 100 років тому. Використання цих матеріалів більш характерне для промисловості, звідси можна зробити висновок: ціна на них зростає під час загального економічного процвітання, коли на тлі прогресу підприємства вимагають дедалі більше платини та паладію.

Чи виправдані інвестиції у найдорожчі метали? Не завжди. Їхня вартість безпосередньо пов'язана з економічними факторами. Щоб улучити потрібний момент для купівлі та перепродажу платини та паладію, необхідно постійно стежити за світовими показниками виробництва: обсягами видобутку, відкриття нових покладів, промислового споживання, попиту на автомобілі. Це фактори, які лише побічно можна віднести до фінансового ринку, а тому й спрогнозувати подальшу динаміку щодо них складніше навіть аналітикам.

Навіщо інвестувати у дорогоцінні метали

На відміну від акцій та грошових банкнот, які за фінансового краху можуть перетворитися на марну купу паперів, золото та срібло завжди матимуть матеріальну цінність. Інвестиції в метали захищені — вартість об'єкта вкладень не стане нульовою навіть у період глобальних економічних потрясінь, як це сталося з облігаціями СРСР.

На додаток, під час економічних спадів можна спостерігати зворотну тенденцію — коли валюта була нестабільною, а настрої панічними, люди прагнули вкладати гроші в джерела, які здавались їм єдино надійними, — срібло та золото. Разом із попитом підвищувалася ціна.

Проте інвестиції у дорогоцінні метали мають і зворотний бік медалі. Через складність прогнозування навіть професійним аналітикам складно передбачити прибутковість інструменту в найближчому майбутньому. Якщо ви плануєте придбати активи для подальшого перепродажу протягом наступних 1–3 років, зверніть увагу на акції провідних світових компаній. Дорогоцінні метали — вибір довгограючих інвесторів. Розглядайте інвестування в золото чи срібло у випадку, якщо у вас є вільні кошти й ви розраховуєте на перспективу 10-15 років та більше.

Як інвестувати в дорогоцінні метали

Брокерська компанія Freedom Finance Ukraine зібрала найпопулярніші способи інвестицій у дорогоцінні метали, які підходять українцям.

Банківські зливки та монети

Купівля банківських металів — найпоширеніший спосіб інвестицій у цій категорії. Зливки та монети можна зберігати самостійно або на депозиті.

Плюси: психологічно спокійніше володіти чимось матеріальним, що можна доторкнутися.

Мінуси: відчутна комісія 3-5% від обсягу інвестицій, плата за зберігання.

Придбання з безготівкового розрахунку

Купівля відбивається на банківському рахунку, клієнт не отримує метал на руки.

Плюси: це зручно, не потрібно думати про те, як зберегти дорогоцінний метал.

Мінуси: при закритті рахунку може виявитися, що банк не має фізичних зливків, і це було прописано в договорі.

Інвестиції в акції компаній-виробників дорогоцінних металів

Цей спосіб вигідний для обох сторін контракту: купуючи акції компанії, ви інвестуєте у її розвиток. Нові капіталовкладення призводять до зростання підприємства, а разом із ним збільшується і вартість цінних паперів.

Переваги: ​​висока ліквідність — продати та купити акції можна будь-якої миті на фондовій біржі; можливість отримувати регулярний пасивний дохід як дивідендів; більше вступних для диверсифікації інвестиційного портфеля.

Мінуси: на вартість акцій впливає багато факторів: від внутрішньої діяльності компанії до масштабних економічних криз. Власникам цінних паперів необхідно регулярно відстежувати фінансові показники підприємства, діяльність його конкурентів, загальну ситуацію у галузі та країні, в якій розташовані виробничі потужності.

Полегшити завдання у виборі компанії та контролі над її статусом допоможе експерт компанії-брокера Freedom Finance Ukraine.

Коли інвестувати в дорогоцінні метали

Якщо ви досвідчений гравець на фондовій біржі й хочете спробувати сили в торгівлі дорогоцінними металами, слідуйте класичним схемам трейдингу: купуйте відразу після спаду, коли тенденція до підвищення ціни тільки починає намічатися, і продавайте, як тільки вартість пішла на зниження.

Попереджаємо: через складнощі в прогнозуванні заробляти на коротких угодах з дорогоцінними металами складно. Якщо ви все ж таки вибрали цю стратегію, рекомендуємо уважно стежити за ринком.

Якщо у вас немає солідного досвіду в трейдингу, виберіть більш надійний та безпечний варіант — довгострокові інвестиції у металеві рахунки. Можна орієнтуватися на класичну стратегію, коли при появі вільних коштів необхідно вкладати певний відсоток у дорогоцінні метали — наприклад, щомісяця. Як правило, така тактика окупається за кілька років, оскільки вартість золота та срібла історично зростає швидше за рівень інфляції.

Компанія-брокер Freedom Finance Ukraine рекомендує додавати в інвестиційний портфель не більше 10% дорогоцінних металів. Завжди пам'ятайте про диверсифікацію. Потрібна допомога у тому, щоб визначити оптимальний момент для покупки золота чи срібла? Отримайте консультацію аналітика, щоб через 10-15 років отримати максимальну вигоду від інвестицій.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»