Інвестиції в цінні папери: з чого почати?

Багатьом людям, які мають відносно невеликий запас вільних коштів, здається, що займатися цінними паперами дуже складно і дорого. Але це не зовсім так.

 

Розібратися з правилами гри на ринку цінних паперів і успішно використовувати цей фінансовий інструмент можуть всі, у кого є терпіння і хоча б кілька сотень доларів. Звичайно, такої суми недостатньо, щоб за короткий термін отримати великий прибуток. Але, як показує світовий досвід, чимало доларових мільйонерів зуміли розбагатіти на акціях, почавши з досить скромних вкладень. Правда, на це пішли десятиліття.

Як правильно почати інвестувати в цінні папери з нуля?

Відповісти на це запитання ви зможете самостійно, пройшовши хоча б невелике навчання. Щоб стати інвестором в цьому секторі, потрібно розібратися:

 

  • що уявляють собою акції, облігації та інші види цінних паперів;
  • якими вони бувають;
  • яким чином на них можна заробляти;
  • де їх купити і які стратегії використовувати, щоб збільшити прибутковість і зменшити ризики.

 

Спираючись на ці знання, ви зможете скласти власний інвестиційний план, згідно зі своїми поточними фінансовими можливостями.

Чому варто інвестувати в цінні папери?

Цей актив має кілька важливих переваг:

 

  • Доступність. Щоб почати заробляти, не обов'язково мати великий капітал, як, наприклад, у випадку з покупкою бізнесу. Новачок може спробувати свої сили, почавши з невеликої кількості недорогих акцій.
  • Гнучкість та універсальність. Завдяки різноманітності цінних паперів і великому вибору компаній кожен покупець (інвестор) може вибрати відповідні варіант і стратегію. Цей фінансовий інструмент підходить для активного і пасивного інвестування. Він актуальний для тих, хто вважає за краще короткострокові вкладення, і для тих, хто хоче зробити довгостроковий вклад.
  • Висока ліквідність. За необхідності активи можна швидко реалізувати за ринковою вартістю.
  • Широка географія. Можлива покупка акцій іноземних компаній та інвестування в усьому світі.

 

Багато інвесторів вибирають цінні папери з огляду на їх високу прибутковість. Але не можна забувати про те, що це ризикований варіант капіталовкладень: якщо компанія, що випустила акції, збанкрутує, їхня ціна моментально опуститься до мінімуму. Тому досвідчені гравці намагаються диверсифікувати інвестиційний портфель, збираючи в ньому активи різних галузей і підприємств. Економічні та політичні чинники також можуть стати причиною різкої зміни вартості активів, зокрема у разі падіння ціни чекати на її відновлення зазвичай доводиться досить довго. Це мінуси, які завжди потрібно враховувати.

Способи заробітку та інвестиційні можливості цінних паперів

Працювати з цінними паперами ви зможете тільки за участю посередника. Купувати і продавати акції можна через ліцензованих торговців ― брокерів. Сенс інвестицій на фондових біржах полягає в наступному:

 

  • Інвестор відкриває рахунок в цінних паперах і перераховує туди енну суму. Далі він подає брокеру заявку на покупку цінних паперів, вказуючи, які саме активи і в якому обсязі він хоче придбати. Брокер передає заявку на біржу, і укладається угода. Інвестор отримує у своє розпорядження акції в електронному вигляді (вони зберігаються на спеціальному рахунку) і розпоряджається ними на свій розсуд ― залишає у себе або торгує. Для проведення будь-яких операцій потрібно діяти через брокера.

 

Щоб вирішити, як інвестувати в цінні папери, визначіться, який варіант заробітку вас влаштує.

 

  1. Тим, хто хоче вберегти накопичення від інфляції, але не готовий до активних дій на фондовому ринку, підійде довгострокова інвестиція. Вона стосується купівлі акцій терміном на кілька років: за цей час, імовірніше, вартість цінних паперів зросте. Їх можна буде продати, щоб повернути вкладені гроші й отримати прибуток. З плюсів ― мінімум турбот. З мінусів ― невисока прибутковість і досить високий відсоток ризиків, оскільки фінансова ситуація емітента цінних паперів може змінитися і в кращий, і в гірший бік. Щоб отримати відчутний приріст при такому способі інвестування, доведеться купити велику кількість акцій.
  2. Деякі компанії виплачують за акціями дивіденди ― частину прибутку організації. Це ще одна причина стати власником цінних паперів. Тим, хто хоче заробляти таким чином, і розраховує на постійний пасивний дохід, потрібно ретельно відбирати об'єкти інвестування. Зверніть увагу на періодичність виплат: дивіденди можуть перераховувати кожні пів року, раз на рік, кожен квартал або за іншим графіком. Сума доходу залежить від розміру прибутку компанії (якщо ви придбали привілейовані акції, розмір дивідендів фіксований) та кількості акцій (чим їх більше, тим на більшу частку прибутку можна претендувати). Таке вкладення схоже на банківський депозит. До переваг цього способу відносяться низький рівень ризиків і невисокий рівень складності. Прибутковість залежить від обсягу інвестицій.
  3. Найвищі ризики, але і найвищу прибутковість забезпечує такий спосіб заробітку, як трейдинг ― торгівля цінними паперами. На відміну від вище описаних варіантів, трейдинг дозволяє отримувати прибуток постійно, хоч кожен день. Річ у тім, що вартість акцій постійно змінюється. Купуючи активи за меншою ціною і продаючи за вищою, можна заробляти на курсовій різниці. Є й такі позиції, які дозволяють отримувати дохід на падінні вартості. Курс акцій залежить від багатьох факторів, починаючи від чуток в пресі та закінчуючи ситуацією на глобальному ринку. Відстежуючи ці зміни і роблячи відповідні висновки, можна збагатитися.

 

Ви можете приймати рішення щодо вибору акцій і дій на фондовому ринку самостійно або передати це завдання фінансовим посередникам: консультантам, керуючим, досвідченим брокерам. У другому випадку з'являться додаткові витрати ― комісійні за послуги помічника. Однак при правильному виборі посередника прибутковість вкладу збільшується, а ризики зменшуються.

З якої суми почати інвестувати в цінні папери?

Практично будь-яка людина може спробувати власні сили в якості інвестора на фондовій біржі. На відміну від покупки нерухомості, дорогоцінних металів та інших активів, в цьому випадку необхідні мінімальні вкладення. Теоретично почати можна навіть з $10-20, правда, віддача від такої суми буде незначною.

 

Щоб визначити прийнятний розмір стартового капіталу, важливо розуміти, з якою метою робиться інвестиція та яким чином збирається діяти вкладник. Отримати хороший дохід від пасивних інвестицій можна, вклавши значні суми ― від 100 тис. грн. Водночас тим, хто хоче навчитися активно працювати з цінними паперами, досить для початку $300-500. Цих грошей, з одного боку, вистачить для покупки акцій кількох компаній і отримання відчутного профіту. З іншого боку, це не критична сума в разі, якщо ситуація на ринку складеться не на вашу користь.

З чого почати інвестиції в цінні папери? Інструкція та поради, з чого почати новачку

Щоб вкласти гроші з користю, потрібен хоча б мінімальний теоретичний запас знань. Шукайте необхідну інформацію самостійно ― на спеціалізованих сайтах. Можна пройти курс навчання у професійних брокерів. Навчитися торгувати без ризику допомагають безкоштовні демоверсії торгових програм.

 

Приблизний план дій інвестора виглядає таким чином:

 

  • Встановіть мету інвестицій. Виберіть спосіб заробітку, з огляду на свій бюджет і очікуваний результат.
  • Виберіть брокера і біржі. Відкрийте і поповніть рахунок, верифікуйте і встановіть торговий термінал. Знайдіть в торговому терміналі відповідні акції.
  • Об'єктивно оцініть, яку суму ви можете собі дозволити для інвестування.
  • Починайте з простих і невеликих інвестицій ― так ви зменшуєте ризик втрат, поки будете розбиратися з механізмом та особливостями роботи ринку. Надалі, коли у вас з'явиться досвід і ви зрозумієте свої сильні сторони, зможете приступити до більших і ризикованіших операцій.
  • Навчіться аналізувати ринок. Використовуйте для цього всі доступні джерела і інструменти, відстежуйте новини цікавих для вас компаній.
  • Пам'ятайте про диверсифікацію. Складайте свій портфель інвестицій таким чином, щоб збалансувати високоприбуткові та безпечні активи. Намагайтеся розподілити свої фінанси як мінімум на 3-5 проєктів, виділяючи на високоризикові фінансові інструменти не більше 20-30% свого капіталу. Тим, хто хоче звести ризики до мінімуму, варто придивитися до ПІФів і акцій біржових фондів ETF. Це готові портфелі цінних паперів. Ставши учасником фонду, ви зможете заробляти, не беручи прямої участі в процесі.
  • Поступово нарощуйте і розширюйте свій інвестиційний портфель, реінвестуючи отриманий прибуток і / або дивіденди.

 

На думку успішних інвесторів, щоб досягти бажаного фінансового результату, потрібно мати терпіння, витримку та наполегливість.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»