Хто випускає акції?

Навряд чи кожна компанія, яка себе поважає, випускає цінні папери, зокрема й акції. Але. Якщо поцікавитися в її керівників ― чи спадала на думку така ідея: хоч раз ― напевно. 

Якщо розглянути питання економічно ― так, так, і ще раз так! Завдяки випуску акцій корпорація залучає чималі фінансові ресурси для підтримки та розвитку свого бізнесу, які можуть бути дешевше позикових коштів. Ці ресурси можуть використовуватися для погашення боргу, виплати зарплат або піти на довгострокові проєкти. Головне пам'ятати: випуск акцій не тільки інструмент кредитування, але й певне зобов’язання перед майбутніми інвесторами. 

Якщо розглянути цей намір з іміджевого боку ― ще раз так! Цим рішенням компанія заявляє, що вона не збирається зникати з радарів і нарощуватиме репутацію, щоб акції зростали в ціні.

Чи легко бути емітентом

Хто це такі? Чим вони займаються? Які комерційні товариства можуть випускати акції? Як це вплине на життя компанії?

Емітент – організація або товариство, що має право і можливість випускати в маси цінні папери. Емітентами виступають: держава, комерційні банки, біржі, акціонерні товариства, концерни, корпорації, фірми, держустанови. 

Акція – частка володіння компанією, цінний папір, що закріплює права його власника. Купуючи акції фірми, людина стає власником частини цього бізнесу. Акціонер навіть найменшої компанії претендує на отримання дивідендів ― частини її прибутку, яка розподіляється між усіма власниками акцій. Крім цього, він отримує право на участь в управлінні акціонерним товариством, віддаючи свій голос за те чи інше рішення.

Емісію можна порівняти з багатостороннім рухом. Це випуск грошей з ініціативи держави, платіжні карти, які видають банки, акції компанії. Кожен емітент випускає папери тільки певного типу. Цінні папери розміщуються на фондових ринках. 

Не кожна компанія може стати емітентом. Але, прийнявши рішення про випуск акцій, компанія має письмово закріпити його і зареєструватися в державних органах. Зазвичай усі паперові питання відразу довіряються посередникам-фахівцям, які оформляють такі проєкти «з нуля»: реєстрація, випуск і розміщення акцій на ринку цінних паперів. Усі ці процеси суворо регулюються законами. 

Компанії-емітенти зобов’язуються надавати державі та її громадянам повні й правдиві звіти про поточний стан справ. Для цього є певний порядок і форми, за якими корпорація своєчасно звітує. Так регулюється прозорість бізнесу, чесне ведення справ і намірів. Річні звіти, бухгалтерські зміни, реорганізація структур повинні бути у відкритому доступі: у ЗМІ та на інтернет-порталах. Усе, що може сказати про ліквідність компанії, відбитися на курсі цінних паперів і вплинути на рішення про купівлю-продаж її акцій. 

Чесність емітента та доступність даних для аналітики позначаються на привабливості його акцій. 

Випуск акцій: важка артилерія

Коли створюються акції? Хто вирішує, у який саме момент вигідніше це зробити, і на що впливають такі серйозні зміни? 

  • Заснування нової компанії. Не кожен може дозволити собі кредит на бізнес-цілі, а таке залучення стартового капіталу – гарна альтернатива.

  • Реорганізація компанії. Складний процес, який потребує грошових ресурсів на перегрупування сил.

  • Інвестиції в довгострокові проєкти. Щоб не залучати позикові кошти й одночасно збільшити статутний капітал для розвитку бізнесу.

  • Стратегічний хід, щоб зацікавити співробітників досягати чогось більшого та розвинути нові ініціативи компанії. Колективне володіння сплітається з приватним, акціонер стає власником, який бере активну участь у справах компанії.
     Емітенти пропонують всім охочим стати власниками частини бізнесу й отримати можливість впливати на його подальший розвиток. За відкритої емісії цінні папери може купити будь-хто, за закритої ― акції доступні тільки обмеженому колу осіб. Не будь-яка компанія вийде на вищий рівень і продаж акцій за вигідною для неї ціною. Майбутній інвестор уважно вивчатиме статус компанії-емітента, її прибутковість і репутацію на ринку. 

Якщо акції мають попит, це впливає на репутацію компанії та підвищує її рейтинг серед трейдерів. У вільному продажу акції торгуються за власним курсом, він може змінюватися залежно від фінансового стану емітента. Оскільки сама собою вся сумарна вартість акцій ― балансова вартість самої компанії. Якщо компанія бере курс на розвиток, а випуск акцій вже частково вказує на це, її акції поступово ростуть в ціні.

У чому плюси для акціонера?

Акції потрібні корпораціям для залучення капіталу, а їхнім власникам ― для отримання доходу в перспективі. Створюючи компанію, її учасники вкладають свої кошти і розраховують, що в майбутньому вона приноситиме прибуток. Цей прибуток або піде на розвиток виробництва, або буде виплачений у формі дивідендів. 

Володіння акціями дає змогу інвесторові одержувати дивіденди як пасивний дохід від його вкладень. Як цінний папір акція в перспективі дорожчає. Акціонер ― держальник частини компанії може справедливо розраховувати на дохід від продажу в майбутньому шляхом збільшення ринкової вартості. Але оскільки вона може коливатися протягом декількох років і не завжди змінюватися лише у вигідний бік, багато що залежить і від активності компанії, і від зовнішніх обставин і загальної ситуації на ринку. 

У разі несприятливого результату ― наприклад, ліквідації компанії ― акціонер має право отримати свою частину прибутку та вкладень у компанію.

Найчастіше трейдери вкладають свої інвестиції в уже розкручені компанії, які показали себе на ринку. Це не так ризиковано, більш вигідно та може зіграти на іміджі власника. Але на біржі зустрічаються найрізноманітніші люди: серед них багато ризикових вкладників, які воліють зробити ставку на нікому не відомий стартап, в основі якого унікальна ідея. Усе залежить від уміння розбиратися в нових галузях і від цілей інвестування.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»