Куди інвестувати в Україні

Золото, нерухомість, ОВДП, криптовалюта та вирощування лохини




Українці зберігають гроші «під матрацом». Такий висновок зробило видання BusinessViews і відзначило: обсяг подібних «вкладень» може становити $26 мільярдів мінімум. Але ж ці фінанси здатні давати прибуток. Куди інвестувати гроші? Ми склали ТОП-5 варіантів з урахуванням специфіки української економіки.

Золото — захист від кризи

Низький поріг входу, мінімальні ризики, довгострокові перспективи.


Дорогоцінний метал підійде тим, хто хоче не заробити, а зберегти капітал. Бажано — у довгостроковій перспективі. Експерти називають золото одним з найбезпечніших активів у часи кризи. Також стверджують, що дорогоцінний метал менш схильний до стрибків цін, ніж акції або біткоїни. Однак, як показує історія, вартість золота не тільки зростає, а й падає.




З 1980-го по 1985-й ціна на золото впала майже вдвічі: з $612 до $317 за тройську унцію. Але це, ймовірніше, виключення, ніж тенденція





Поріг входу для інвестування досить низький — можна купити злиток від 1 грама. Щоправда, отримати вагомий прибуток при невеликому вкладенні не вдасться. Тому фахівці рекомендують зберігати в дорогоцінних металах від 10% заощаджень, а дохід очікувати не раніше, ніж за 5 років.

ОВДП — вигідніше та надійніше, ніж депозит

Поріг входу від 1000 грн, на 3-4% прибутковіші за депозит, захищені Міністерством фінансів. 


Згідно з інформацією НБУ у 2018 загальна сума гривневих депозитів в українських банках перевищила докризовий показник 2013 року. На грудень 2018 вона склала 268,9 млрд грн. Але в умовах зниження ставок в одних банках і підвищення ризику закриття інших депозити не є найбільш вигідною та безпечною інвестицією. Тому експерти радять вибирати облігації внутрішньої державної позики.


До недавнього часу ОВДП були недоступні для більшості населення країни. Сьогодні ж можна купити від 1 облігації за 1000 гривень, доларів або євро. Щоправда, для отримання відчутного прибутку інвестиції в держоблігації мають бути від 75000 грн, радять фахівці. Вигоду таких капіталовкладень уже зрозуміли іноземці, які активно інвестують в ОВДП нашої країни.





 З початку 2019 року іноземні інвестори збільшили обсяг вкладів у держоблігації України в 14 разів, повідомляє видання Finance.ua з посиланням на Міністерство фінансів





Прибуток від облігацій більший, ніж за депозитами. Перші продаються під приблизно 16% річних у національній валюті. Середня депозитна ставка за вкладами на термін понад 12 місяців на початок вересня 2019, згідно з моніторингом liga.net— трохи менша за 14% річних у гривні. Виходить, що заробіток від ОВДП перевищує дохід від банківського вкладу на 2%. До того ж дохід по держоблігаціях, на відміну від депозитів, не обкладається 18% податком на прибуток. Так ОВДП стають ще вигіднішими. Виплати за держоблігаціями гарантовані Мінфінансів.

Комерційна нерухомість — пасивний прибуток

Мінімальні вкладення — $40000, великий попит та зростання в ціні.

Стартовий капітал для інвестування в нерухомість України —  $20000. Приблизно за таку ціну можна придбати маленьку 1-кімнатну квартиру в Києві. Для комерційних об'єктів столиці поріг входу вдвічі вищий. Останні є більш прибутковими, ніж житлові: річний прибуток на рівні 8-12% проти 3-7% на квартирі.





2018 рік позначився зростанням активності в секторі торгових об'єктів. На український ринок прийшло чимало фешн-брендів: H&M, ZARA Home, Polo Ralph Lauren та інші


За підсумками 2018 року майже в усіх секторах комерційної нерухомості спостерігалося збільшення орендного попиту та зниження кількості вільних площ. Це сприяло підвищенню рівня вартості оренди. Якщо подібна тенденція збережеться, можна говорити про зростання ціни квадратного метра в майбутньому, що робить комерційні об'єкти вигідним інвестиційним активом. Це варіант для тих, хто планує отримувати хороший пасивний прибуток протягом багатьох років.

Криптовалюти — фантастичний прибуток

Вигідно, ризиковано та малоймовірно.


Інвестори, що вкладають у криптовалюти, мають шанс на колосальний заробіток: з листопада 2015 по грудень 2017 вартість біткоїну виросла в 60 разів. Але з початку 2019 року криптовалютний ринок переживає спад: ціна біткоїну з 2017 по 2019 знизилася з $19650 до $3600. Тобто більш ніж у 5 разів. Тому фахівці рекомендують інвестувати у криптовалюту незначну частину капіталу.

Агробізнес — великі та середні інвестиції

Стартові вкладення ― $35000-45000, окупність 3-6 років за умови професійного підходу.


Лідер капіталовкладень в агросекторі — зернові. За деякими даними за наявності досвідченого агронома, хорошої землі та достатньої кількості опадів бізнес може окупитися за 3-4 роки. Сільське господарство залишається головним сегментом української економіки та перспективною галуззю для інвестицій.





За перші 9 місяців 2018 року експортна частка с/г продукції становила 37%, повідомляє latifundist.com, посилаючись на Державну службу статистики. Попри економічну та політичну кризи, вкладення до агросектору продовжують зростати.





Мінімальна площа землі для виходу на ринок зернових — 1000 гектар. Плануючи капіталовкладення, професіонали радять робити розрахунки, виходячи з $1700-2000 на один гектар (включно з орендою землі, техніки, складів для зберігання продукції та інших активів). Додаткові $400-500 на гектар потрібно виділити для закупівлі насіння, засобів захисту рослин, оплати роботи працівників та інших витрат. Разом стартові інвестиції становитимуть від двох мільйонів доларів.


Якщо інвестор не може дозволити собі такі витрати, фахівці рекомендують почати ягідний бізнес. Попит на українські ягоди дедалі збільшується як усередині країни, так і за її межами. Найпривабливішими для вирощування є лохина та органічна малина. За даними міжнародної організації ФАО експорт наших ягід в Євросоюз щорічно збільшується на 14,9%. У середньому для вирощування одного гектара лохини знадобиться близько $35000-45000, переконані експерти аграрного видання Landlord (враховується вартість землі, посівного матеріалу, техніки, підготовка ґрунту та інші витрати). За умови професійного підходу окупність у такому бізнесі досягається менш ніж за 7 років.

Куди інвестувати в Україні

Вкладати гроші краще, ніж тримати під матрацом, адже вони можуть давати прибуток. Якщо сума невелика, кілька тисяч гривень, хорошим варіантом стануть держоблігації. Вони вигідніші за депозити, а фінанси вкладників захищені державою. Якщо є бажання захистити себе від інфляції, допоможуть золоті банківські злитки. Досвід показує, що дорогоцінні метали — досить стабільне вкладення. При $40000 можна розглянути два варіанти: комерційну нерухомість або аграрний сектор (вирощування ягід). Перший — прибутковий пасивний дохід, другий — високоперспективна галузь зі швидкою окупністю. Мрієте про легкі гроші? Інвестиції у криптовалюту дуже вигідні, хоча й дуже ризиковані. Спробувати удачу можна, але фахівці рекомендують вкладати у біткоїни лише малу частку капіталу.


Як інвестувати гроші в Україні? Для початку слід розуміти, що будь-який внесок — це ризик. Він може принести як заробіток, так і збиток. Бажано інвестувати в різні активи: у разі знецінення одного, збережуться інші. І ці інші здатні дати хороший прибуток. Але тільки якщо інвестор співпрацює з професійним і клієнтоорієнтованим фінансовим консультантом, який дає розумні підказки.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»