Куди вкласти гроші, щоб захистити їх від інфляції?

В сучасних економічних реаліях багато хто намагається якщо не примножити, то хоча б уберегти свої заощадження від інфляції і змін курсу валют. На тлі кризових явищ встають закономірні питання: як зберегти накопичені кошти і не зазнати збитків? Необхідно вкласти гроші під відсоток, щоб хоча б перекрити рівень інфляції. Пропонуємо розглянути кілька варіантів популярних інвестицій та оцінити їх безпеку. 

Щоб підібрати вдалий спосіб інвестування, необхідно мати дані про рівень інфляції. Їх надають різні аналітичні компанії. Доступні вони і на офіційному сайті Міністерства фінансів та ін. Суть інвестування проста ─ потрібно вкласти гроші в якісь активи, які будуть зростати в ціні і / або приносити дохід як мінімум рівний показниками інфляції. Варто розуміти, що ризик втратити заощадження вищий в порівнянні з можливістю отримати пасивний прибуток, тому необхідно максимально відповідально поставитися до питання їх вкладення. 

Куди не варто вкладати гроші, щоб уберегти від інфляції 

Інфляція не щадить нікого ─ ні людей із середнім доходом, ні багатих. Є у Вас гроші ─  вони під загрозою. Щоб не втратити свої заощадження, необхідно в першу чергу проаналізувати, куди не варто вкладати кошти. Кризові явища, які охопили українську економіку, зробили багато традиційних способів вкладення грошей ризикованими. Існує ймовірність, що деякі з них не тільки не принесуть прибуток, а й призведуть до втрати інвестованих коштів. 

Говорячи про те, куди вкласти гроші під відсотки, можна навести кілька невдалих прикладів. 

Багато хто купує комерційну і житлову нерухомість для здачі в оренду. Але сьогодні на цьому ринку складається суперечлива ситуація. Існує ймовірність, що вартість квартир і будинків може впасти наполовину. Експерти радять з обережністю поставитися до дорогих об'єктів. У період кризи в світовій економіці (2008-2009 рр.) Обвал цін спостерігався саме на ринку нерухомості. Крім того, в цій сфері часто можна зіткнутися з шахрайством та іншими ризиками. Варто врахувати, що нерухомість вимагає постійних витрат для свого утримування. 

Одним з найбільш невдалих рішень вважається також вкладення заощаджень в бізнес. Відкривати власну справу, коли в країні нестабільна економічна ситуація, ризиковано. Експерти радять відкласти відкриття бізнесу до того часу, поки не почнеться стабілізація. Якщо він вже існує, можна перелити капітал з сектора продажів товарів в надання послуг першої необхідності. 

Багато поспішають купувати дорогу техніку, гаджети, меблі, ювелірні вироби та ін., «Доки гроші не знецінилися». Вони або роблять непотрібні витрати, або невиправдано ризикують. Не варто також інвестувати в будь-які активи, які обіцяють прибутковість десятки і сотні відсотків на рік.

Але навіть в умовах економічної кризи можна знайти хороший варіант, куди вкласти гроші під відсоток. 

Банківські вклади 

Один з найпопулярніших способів заощадження коштів в українців ─ це банківський депозит. Процентні ставки, які пропонують фінансові установи, переважно перевищують рівень інфляції. Здавалося б, потрібно вибрати найвигідніші умови і це буде гарантувати вам не тільки збереження грошей, а й отримання прибутку. Але не все так просто. Важливо враховувати надійність банку, оскільки сьогодні спостерігається тенденція до їх закриття. 

Хоча «тіло» депозиту, відповідно до закону, має бути повернуто в повному обсязі, щодо відсотків гарантій немає. У разі форс-мажорних ситуацій домагатися повернення грошей доведеться через Фонд гарантування вкладів. Щоб не виникло подібних проблем, варто кожен місяць або квартал капіталізувати відсотки. Зараховані кошти вже застраховані. Вигоду від відкриття банківського депозиту визначають такі чинники: 

  • термін розміщення грошей; 

  • умови ─ можливість дострокового зняття і поповнення; 

  • періодичність виплати відсотків; 

  • загальна сума. 

 Щоб отримати найбільшу вигоду, гроші потрібно розміщувати на термін від 12 місяців з нарахуванням відсотків в його кінці і без можливості дострокового зняття. Варто врахувати, що надійні банки пропонують більш низькі процентні ставки. На дохід від депозиту виплачуються 19,5% податку і військовий збір. 

Якщо ви шукаєте спосіб, як уберегти гроші від інфляції, можна ставити їх на депозит. В цілому банки з завданням справляються. Її успішність залежить від обраної фінансової установи, суми і умов вкладу. 

Акції та облігації 

Мабуть, найефективнішим способом зберегти і примножити свої заощадження є грамотне інвестування. Фондовий ринок в Україні дозволяє кожному придбати акції вітчизняних або зарубіжних компаній. Але для цього потрібно скористатися послугами брокера, який надасть вихід на біржі. Для потенційного інвестора така співпраця не викличе труднощів. Вважається, що в період кризи можна добре заробити на вкладенні в акції. Цьому сприяють коливання курсу валют, зміни котирувань. 

Для новачків інвестування в цінні папери в такі періоди пов'язане з різними ризиками: 

  • недосконалість законів нашої країни; 

  • складності виходу зарубіжних компаній на вітчизняний ринок, які пов'язані з економічною і політичною нестабільністю в Україні; 

  • можливі збитки компанії, що емітує акції, що тягне за собою складності у виплаті дивідендів, зниження вартості цінних паперів. 

В пошуках варіанту, як вберегти гроші від інфляції, можна говорити, що інвестування в акції з регулярними виплатами, не дивлячись на можливі ризики, істотно виграє в порівнянні з банківськими депозитами. Часто дивідендний потік може перекрити інфляційні втрати. 

Гідним варіантом для заощадження коштів є облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) України. Їх погашення в повному обсязі (100% суми) гарантується державою. Крім того, купонний дохід не оподатковується. Не справляється з ним і військовий збір. Купити ОВДП також можна через інвестиційні компанії. Термін обігу облігацій становить 3, 6, 12 місяців, а також 1, 2, 3, 5 років. Вигідно купувати боргові цінні папери з тривалим часом звернення. 

Інвесткомпанія «Фрідом Фінанс Україна» пропонує своїм клієнтам можливість зворотного викупу ОВДП без втрати прибутковості. 

З недоліків такого інвестування варто виділити той факт, що деякі брокери стягують комісію за свої послуги ─ покупку, зберігання на спеціальному рахунку і обслуговування цінних паперів. Такі витрати можуть знизити цінність очікуваного доходу. Тому варто звернутися до брокера, у якого немає подібних комісій. 

Купівля валюти 

Валюта ─ ефективний спосіб зберігання своїх заощаджень вдома. Вітчизняна економіка прив'язана до долара і гнучко реагує на зміни курсу. За оцінками аналітиків вдома українці зберігають приблизно $ 40-60 млрд. 

Якщо враховувати рівень інфляції валюти США (близько 2% в рік), при конвертації вдається зберегти 8-10% від загальної суми. Вкладатися в іноземну валюту варто на довгий відрізок часу - кілька років. Короткострокові інвестиції, швидше за все, не тільки не принесуть прибутку, а й призведуть до збитків. 

Такий спосіб заощадження вимагає фінансової грамотності. Купувати валюту потрібно за найвигіднішим курсом, тому необхідно вибрати оптимальний момент. 

Валютний внесок дає 1-2% чистого прибутку щорічно, що нівелює різницю між доларовою і гривневою інфляцією. Все це справедливо тільки для довгострокових вкладень.

Дорогоцінні метали 

Золото і срібло завжди розглядають як надійні активи. Оскільки дорогоцінні метали ─ це фізичний товар, то при інфляції їх вартість буде підвищуватися. У довгостроковій перспективі вони змінюють свою ціну в більшу сторону. Уваги заслуговує такий метал, як паладій. Він не втрачає свої позиції на ринку навіть при впливі зовнішніх факторів. 

Будь-які катаклізми, війни і кризи супроводжуються підвищенням цін на дорогоцінні метали. Золото на світових ринках котирується в доларах. При зниженні курсу національної валюти гривнева вартість цього металу підвищується. Але варто розуміти, що мова йде про те золото, яке в злитках. Решта варіантів вкладення в цей метал більш ризиковані. Ювелірні вироби ─ це не те золото, яке буде зростати в ціні. 

З мінусів такого капіталовкладення варто виділити можливі коливання цін в різні боки. Але вони не вплинуть на довгострокові інвестиції. Іноді доводиться нести додаткові витрати ─  комісії (разові і постійні), податки. Варто також врахувати, що ліквідність цього активу невисока  ─ багато банків продають злитки, але тільки мала частина приймає їх. Крім того, між ціною покупки і продажу маржа велика. 

Як вибрати, у що вкласти гроші під відсоток 

Планувати накопичення заощаджень в гривнях небезпечно. Отже, якщо стоїть завдання зберегти їх від інфляції, хорошим варіантом буде вкладення грошей під відсотки в надійний банк. Щоб не дозволити своїм коштам знецінитися, а також почати на них заробляти, звернути увагу варто також на фондовий ринок. Отримати мільйони на цінні папери не вийде, але сколотити хороший капітал на них цілком реально. 

Як вже говорилося, одним з найнадійніших способів зберегти і примножити капітал є облігації внутрішньої держпозики. З кожним роком інтерес до цього інвестиційного інструменту зростає, а прибутковість дозволяє перекрити показники інфляції.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»