На чтому заробляє брокер?

Старий добрий Голлівуд уже створив образи успішних і не дуже фінансистів, вони надійно засіли в нашій пам’яті, але хто згадає, що саме вони роблять? Як заробляє брокер? Дилери, трейдери, брокери, маркет-мейкери, інвестори, компанії-емітенти, банки – все це учасники торгів на фондовій біржі.

По суті, усі вони – гравці. Проте не можна просто взяти й розпочати укладати угоди на біржі, як би цього не хотілося. Для укладання угод, купівлі та продажу цінних паперів і отримання прибутку мало тільки знати загальні положення: для успішного ведення справ потрібно бути зануреним у процес і детально знати можливі прийоми. Гра на біржі – жорсткий і складний бізнес.

Учасники процесу

Брокер – посередник між продавцем і покупцем, який отримує зарплату у вигляді конкретної комісії від угоди.

Брокер повинен добре розбиратися в економіці та мати швидку реакцію, юридичні знання та багато ділових зв’язків. Брокер – дуже вузька професія, серед них: бізнес-брокери, митні, страхові, кредитні. Але все-таки найбільш потрібні сьогодні біржові брокери, які укладають контракти на ринку цінних паперів, оскільки для пересічних людей доступ до таких угод відсутній.

Ринок цінних паперів складається з акцій, облігацій, інвестиційних сертифікатів, ф’ючерсів, опціонів і безлічі інших фінансових елементів. Усі взаємодії учасників і угоди з активів (купівля-продаж, посередництво при перерахуванні фінресурсів, встановлення рівноважної ціни) регулюються фондовою біржею. Зрозуміло, крім неї, є інші торгові майданчики як валютні та торгові біржі.

Згідно із законом брокер має отримати ліцензію від держави на здійснення біржових операцій. І якщо на Заході вона доступна і для приватних осіб, то за українським законодавством у ролі брокерів можуть бути спеціальні агентства і компанії.

Трейдер ― торговець, який прагне отримувати прибуток на різниці курсів цінних паперів і валюти. Незалежні трейдери торгують для себе, виконують операції за свої гроші та є замовниками брокерів, бо не мають доступу до торгів самостійно.

Брокер захищає інтереси людини, на яку працює, допомагаючи їй отримати максимальний прибуток. Фахівець починає роботу з клієнтом тільки після укладення договору, інакше угоди вважаються позабіржовими, а значить такими, що входять до групи ризику.

Доходи або скільки заробляє біржовий брокер?

Доходи брокера залежать від того, наскільки ефективною буде торгівля, тобто від відсотка. Ці дані обов’язково вказують у договорі, і, звісно, загальну суму на рахунку трейдера визначає маржинальність співпраці. Виграє чи програє трейдер ― брокер у будь-якому випадку отримає свій прибуток від кожної угоди, незважаючи на її результат.

За статистикою сайту з пошуку персоналу https://www.work.ua, середня зарплата брокера становить від 15 000 грн, однак зрозуміло, цей поріг нестабільний.

З кожної угоди брокер бере невелику комісію, яка найчастіше коливається на рівні 0,1%, плюс невелику суму за доручення. Щоб уникнути плутанини, розберемося математично: якщо трейдер купує 100 акцій, він отримує вказану частку не від однієї цієї угоди, а від кожної угоди.

Дохід брокера цілком залежить від його дій: кількості угод, їхніх сум, від числа клієнтів. Чим більше професійна компанія, чим більш далекоглядні її прогнози й аналіз ситуації під час укладання угоди, тим вона більш популярна.

У брокерських агентствах часто є цілі піарвідділи, які працюють на репутацію, збільшення кількості операцій на ринку через акції та конкурси, а також забезпечують навчання клієнтів на семінарах тощо. Чим більше угод, тим більше заробіток.

Правила гри

Що ще впливає на те, скільки отримує біржовий брокер? Які критерії характеризують надійне агентство?

  • Поріг входження, або, кажучи простою мовою, сума мінімального депозиту. Він важливий для тих, хто має намір торгувати невеликими грошима на старті. У більшості брокерів він прирівняний до $100, але може бути і від 1150 гривень ― наприклад, за мінімальною вартістю акцій державної компанії. Деякі агентства зовсім відмовилися від нього, спрощуючи торгівлю і нарощуючи свою клієнтську базу.

  • Сума комісії. Це перша прописна заповідь, особливо для тих, хто робить вибір на користь невеликих угод, а не довгих інвестицій. Зрідка брокери також встановлюють фікс-плату за використання торгових терміналів. Які ще підводні камені можуть бути? Крім комісії, може братися плата за виведення коштів і перерахування податків до скарбниці в разі виграшу трейдера й успішної операції.

  • Розробка стратегії. Трейдер має визначитися зі своєю манерою гри. «Ковзні середні», «японські свічки», «скальпинг»: потрібно щонайменше тямити в звичних торгових стратегіях, розуміти «ходи» сесії і прийоми з максимальною вигодою в пунктах. Найбільш ефективний шлях для новачків ― прості стратегії.

  • Термінали. Одні брокери надають доступ до своїх торгових терміналів (спеціальних програм), єдине обмеження яких ― робота тільки з одного стаціонарного комп'ютера. Інші діють, використовуючи зручні й інтуїтивно зрозумілі браузерні інтерфейси.

  • Легкість виведення коштів. Чим більше і популярніше брокерське агентство, тим більше вільних коштів транслюється у нього в обороті, а значить, замовник зможе швидше отримати свої гроші. Як правило, за часом це триває від кількох днів до кількох тижнів.

  • Хеджування ризиків. Завдання брокера полягає в тому, щоб вибрати найвигідніші умови і проконсультувати свого замовника. У самому процесі торгу він не приймає рішень, а є тільки «інструментом» для укладання угоди. Тому він узагалі не має ніяких ризиків і отримає свою частину незалежно від результатів угоди. Наразі брокерські агентства з гарною репутацією пропонують спеціальну послугу: клієнт застраховує свій пакет акцій від зниження котирування за встановлений відсоток від його кінцевої вартості. Цим інвестор намагається убезпечити себе від можливих збитків. Без паніки, це звичайний робочий момент – як в туристичних агентствах страхування від невиїзду.    

Вавилон у мініатюрі. Як відбуваються торги на фондовій біржі?

  • Очно (реальний торг на торговому майданчику). Так-так, саме тут той натовп людей, який ми пам'ятаємо з фільмів. Вони перекрикують одне одного, роблять ставки та купаються в грошах і славі.

  • Дистанційно (через спеціальні термінали й електронну систему)

Будь-яка угода купівлі/продажу укладається в кілька етапів, і торги перетворюються на справжню арену для брокера. Його основним завданням стає добути для свого трейдера потрібні акції, вкладаючись в конкретний бюджет. «Вовка ноги годують»: фокус брокера переміщується на колег по цеху в пошуках мети. Усе, що йому потрібно, ― знайти іншого брокера з протилежним наміром: продати ті самі акції. Щойно сторони знаходять компроміс щодо ціни, угоду можна вважати закритою.

Якщо партнер для угоди не знаходиться, вартість активів відразу змінюється, оскільки пропозиція і попит уже не рівноцінні.

Торгівля на «Українській біржі» проходить тільки в електронному вигляді, і той самий процес відбувається через термінали брокера. Трейдери отримують доступ до котирування тільки в такій формі. Очна торгівля і живе спілкування не передбачені. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»