Найдорожчі компанії світу та України

Які вони — найдорожчі компанії 2020 року, хто з'явився у списку, а хто зник —  розберемось у статті.

ТОП-10 найдорожчих компаній світу

У 2020 році Apple визнали найдорожчим брендом світу за версією Forbes, і за всіма ознаками компанія знову збирається повторити рекорд  — вже у 2021. Найбільше корпорація зуміла заробити на продажі відеоігор, при цьому самотужки вона не виробила жодної. Також значну частку прибутку склали кошти, одержані від продажу смартгодинників. Важливу роль відіграла успішна політика диверсифікації бізнесу — компанія активно розвиває багато цифрових сервісів та послуг з передплати.

Загалом найдорожчі компанії світу за версією Forbes виглядають так:

  1. Apple (+17%).

  2. Alphabet (+24%).

  3. Microsoft (+30%).

  4. Amazon (+40%).

  5. Facebook (-21%).

  6. Coca-Cola (+9%).

  7. Disney (+18%).

  8. Samsung (-5%).

  9. Louis Vuitton (+20%).

  10. McDonald's (+5%).

Загальна тенденція у рейтингу залишається незмінною: перші чотири місця зайняли ті ж корпорації, що й минулого року

Як бачимо, зростання показали майже всі представники ТОП компаній світу. Попри зростання активних користувачів у період пандемії, серед відстаючих виявилася Facebook — падіння ринкової капіталізації відбулося на тлі блокування акаунта президента США Дональда Трампа. Південнокорейська Samsung також трохи впала в ціні. Ймовірно, причина полягає у зниженні попиту на споживчі товари та здешевленні чіпів пам'яті.

Найкращий результат показав гігант рітейлу Amazon. Корпорація зуміла витягти максимум з пандемії й наголосила на інвестиціях у дрони, електромобілі та розумні самокати.

Загалом вартість першої сотні найдорожчих брендів у 2020 році зросла на 0,21 трильйона доларів і становить 2,54 трильйона доларів. Найбільше місць у ТОП-100 зайняли корпорації із США. Серед інших представників показали себе японські, швейцарські, німецькі та французькі компанії. Найдорожчою галуззю традиційно залишається IT, за нею йдуть фінансові послуги, виробництво автомобілів та рітейл.

За прогнозами низки авторитетних аналітиків, рейтинг 2021 може видозмінитися. Пандемія і вимушені масштабні обмеження продовжують впливати на великий і малий бізнес, і виграють ті, хто зможе правильно скористатися ситуацією, що склалася. Вже з рейтингу 2020 року видно, що світова криза виявилася на руку таким гігантам, як Amazon, Microsoft і Alphabet, які зіграли на збільшенні популярності стрімінгу, онлайн-торгівлі та інтернет-платежів.

ТОП-10 найдорожчих компаній України

Список українських лідерів 2020 року кардинально відрізняється від світових тенденцій. До сотні найдорожчих компаній не увійшла жодна IT-компанія. Ключові позиції відвоював рітейл. Нижче представлені найбільші компанії України 2020 за версією MPP Consulting*:

  1. "Моршинська" (-4,55%).

  2. "Нова Пошта" (+8,71%).

  3. "Розетка" (+2,98%).

  4. " Рошен" (+5,8%).

  5. "АТБ" (+47,02%).

  6. "ПриватБанк" (-24,41%).

  7. "Сандора" (-13,49%).

  8. "Хортиця" (-8,37%).

  9. "Хлібний Дар" (+1,89%).

  10. "Наша Ряба" (-15,34%).

*MPP Consulting — авторитетне агентство, у чию діяльність входять бізнес-розвідка та аналітика у сфері фінансів та інвестицій. Загалом вартість українських компаній із ТОП-100 за 2020 рік зросла на 1,5% і склала 6,2 мільярда доларів. Трійка лідерів залишилася незмінною з 2019 року. Перша сотня компаній представлена ​​переважно виробниками харчових продуктів, алкогольної продукції, молока та безалкогольних напоїв. Також у рейтингу присутні представники рітейлу, фармацевтичної та енергетичної галузі, госптоварів. Найменше компаній із логістики, ювелірного виробництва, фінансів та телекомунікацій.

Найкращі показники представила мережа супермаркетів АТБ. Гігант рітейлу росте настільки стрімко, що знайшов можливість відмовитися від співпраці з Coca-Cola. Все може змінити німецька мережа магазинів Lidl, яка заявила про свої плани на підкорення українського ринку та може скласти гідну конкуренцію АТБ.

Якщо порівнювати компанії з ТОП-10 з рейтингом 2019 року, ми побачимо, що перші три місця залишилися незмінними: як і раніше, лідирують бренди «Моршинська», «Нова Пошта» та «Розетка». Roshen перемістився з п'ятої на четверту позицію, а Наша Ряба впала на три позиції, посівши десяте місце.

Хто залишив рейтинг найдорожчих компаній

ТОП компаній України залишили популярні бренди «Прайм» (один із найбільших східноєвропейських виробників алкогольної продукції) та «Перша приватна пивоварня». Пішов зі списку найдорожчих брендів та знаменитий представник фармацевтичної галузі «Аптека доброго дня».

Світовий рейтинг ТОП-100 найдорожчих брендів залишили Philips (нідерландська компанія у сфері електротехнічної та електронної промисловості), Kellogg's (виробник харчових продуктів, США) та Hewlett Packard Enterprise (американська IT-корпорація). Шляхом некоректно обраної тактики щодо адаптації до умов пандемії вартість їхніх акцій впала.

Новачки в ТОПі найдорожчих компаній

В українському ТОП-10 залишилися ті ж компанії, що й роком раніше. Змінився лише порядок місць, але заповітної десятки не залишив ніхто. До ТОП-100 увійшли компанії, поява яких можна було передбачити — останнім часом набирали популярності такі бренди як «Київхліб», а також виробники алкогольної продукції Inkerman та «Шустов».

Вперше до рейтингу ТОП-100 найдорожчих компаній світу увійшли такі бренди:

  • Hennessy — коньячна компанія, Франція;

  • AXA — страхова корпорація, Франція;

  • Burger King — мережа ресторанів швидкого харчування, США;

  • Nintendo — постачальник відеоігор, Японія.

Всі перелічені в статті компанії загальновідомі — доведеться довго шукати людину, яка хоч раз у житті не стикалася зі згадкою про Nintendo або Disney. Дехто стверджує, що сила бренду незабаром піде в небуття, і споживачі дедалі менше піддаються на провокації маркетологів. Так чи інакше, список найдорожчих компаній говорить про зворотне: назва досі грає одну з головних ролей при виборі продукту або послуги.

P.S. Іноді вартість бренду помилково плутають із котируваннями. Це не так: при розрахунку ринкової вартості враховувалися виторг і прибуток. Ці показники впливають і на цінні папери. Проте найдорожчі акції — аж ніяк не найдорожчі бренди.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»