Рейтинг бірж за капіталізацією

Фондова біржа — це місце, що забезпечує можливість здійснювати операції з різними фінансовими інструментами. Такі торгові майданчики сприяють зміцненню національної економіки та є основним індикатором економічної ситуації в цілому світі. Останні можливості зумовлені тим, що покращення показників фінансового ринку ототожнюється зі зростанням рівня зайнятості та прибутковості населення.

Раніше такі торгові платформи розміщувалися у фізичних будинках. Згодом інтернет-можливості дозволили їм працювати онлайн. Але це не вплинуло на їхню капіталізацію. Багато подібних платформ активно ведуть свою діяльність. Ринкова вартість найбільших з них обчислюється в трильйонах доларів.

Проаналізуємо рейтинг бірж та їх основні відмінності.

New York Stock Exchange (NYSE)

Нью-Йоркська фондова біржа — велика торгова платформа з великим оборотом. Заснована у 1792 році, але лише у 1963-му отримала свою теперішню назву. Майданчик демонструє фінансову потужність США та цієї сфери загалом. Є місцем, де відбувається до 60% всіх угод із цінними паперами у світі. Платформа є другою за кількістю компаній у лістингу.

Робота трейдерів часто відбувається з моніторингом цього майданчика. Рішення в Америці завжди відбиваються на котирування на інших континентах. На торговому майданчику визначається індекс Dow Jones. New York Stock Exchange очолює рейтинг компаній з капіталізації. У січні 2021-го вартість всіх компаній, що торгуються на ній, склала $24,5 трлн 

Біржа NASDAQ

До топу бірж акцій входить також NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation). Це одна з трьох головних фінансових платформ США (поряд із NYSE та AMEX). Вона була створена у 1971 році. Компанія ніколи не мала фізичного представництва. Торги спочатку велися через телефонні та комп'ютерні системи. NASDAQ стала першою у світі електронною біржею.

На майданчику торгують акціями понад 3 тис. компаній, переважно пов'язані з технологічною сферою. Серед найвідоміших варто виділити Apple (APPL), Microsoft (MSFT), Facebook (FB) та Tesla (TSLA). Серед зведених торгових індексів, що розраховуються на біржі, варто виділити NASDAQ Composite та NASDAQ National Market Composite index. У вересні 2019 року ринкова капіталізація біржі склала $12 трлн.

Hong Kong Exchanges (HKEX)

Hong Kong Exchanges — це один з найбільших торгових майданчиків, який по праву входить у топ фондових бірж. Заснована у 1947 році. Hang Seng Index є головним індексом, що визначає ефективність фондового ринку Гонконгу. HKEX може похвалитися присутністю найбільших банків — HSBC, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China та Bank of China.

Кількість компаній, що торгують на біржі, перевищує 1,6 тис. Вони розбиті за 12 секторами. Сумарна їхня капіталізація перевищує $6 трлн.

Japan Exchange Group

Токійська біржа (Tokyo Stock Exchange - TSE) входить до рейтингу найбільших торгових майданчиків світу і є першою, якщо береться до уваги капіталізація фондового ринку Азії. Створена у 1978 році і є найпотужнішою в Японії. Понад 3,5 тис. компаній із різних галузей торгують своїми акціями на платформі. Серед найвідоміших варто виділити автомобільні концерни Honda, Mazda, Toyota.

Оцінку успішності платформи проводять із використанням індексу Nikkei 225. TSE зазнає серйозного тиску з боку азійських сусідів. Попри це, ринкова капіталізація компаній, які торгують своїми акціями на біржі, сягає $6 трлн (вересень 2019 року).

Shanghai Stock Exchange (SSE)

Шанхайська фондова біржа заснована 1990 року. Це некомерційна організація, яка веде свою діяльність під управлінням Комісії з цінних паперів КНР — найвпливовішого фінансового регулятора у Піднебесній. Є 2 види акцій, які торгуються на SSE:

  1. Клас А — вартість цінних паперів розраховується в національній валюті Піднебесної (у юанях). Доступ для зарубіжних інвестицій надається лише за спеціальною кваліфікаційною програмою (QFII).

  2. Клас B — акції торгуються в американських доларах. Вільно інвестувати можуть іноземні компанії.

Shanghai Stock Exchange є однією з найпотужніших торгових платформ з операційних здібностей — за секунду може відбуватися до 16 тис. транзакцій. Сумарна капіталізація компаній, що пройшли лістинг на біржі, досягла $5 трлн (вересень 2019 року).

Біржа Euronext

Euronext — фондова біржа, що базується в Амстердамі й має філії в європейських країнах. Euronext розпочала свою історію у 2000 році в результаті об'єднання Амстердамського, Брюссельського та Паризького торгових майданчиків. Це дозволило створеній платформі здобути перевагу на фінансовому ринку Європи.

Відслідковувати успіхи біржі можна за 30 індексами, серед яких є Euronext 100. У ній зареєстровано понад 1500 компаній, оскільки майданчик об'єднує кілька країн. Загальна капіталізація останніх станом на кінець липня 2019 року становила $4,1 трлн.

Shenzhen Stock Exchange (SZSE)

Шеньчженьська біржа знаходиться на 3-му місці за величиною в КНР і входить до провідних майданчиків Азії. Є некомерційною організацією, діяльність якої формально ніхто не контролює, але насправді нею керує Комісія з цінних паперів КНР. Почала свою діяльність у 90-му році минулого століття. На SZSE переважно розміщено цінні папери державних компаній. Акції на платформі поділяються на 2 типи: А і В, відповідно, що торгуються за юані та гонконгські долари.

Головний індекс Шеньчженьської біржі — SZSE Component Index. За ним  можна оцінювати динаміку акцій найбільш ліквідних та великих компаній на майданчику. Восени 2019 року її ринкова капіталізація досягла $3,49 трлн.

London Stock Exchange (LSE)

Лондонська біржа — найбільший торговий майданчик, що має одну з найтриваліших історій. Заснована в 1807 році, але якщо заглибитись у витоки, то починається діяльність компанії з 1698 року, коли двічі на тиждень почала видаватися брошура з ринковими цінами. Сьогодні (LSE) вважається найбільш міжнародною, оскільки тут відбувається близько 50% міжнародних угод.

FTSE 100 Index — основний індекс торгового майданчика, який розраховує агентство Financial Times. Вважається найбільш впливовим у Європі та ґрунтується на курсах акцій 100 найбільших компаній. Сумарна вартість корпорацій, що пройшли лістинг на Лондонській біржі, на вересень 2019 року склала $4,38 трлн.

Toronto Stock Exchange (TSX)

Toronto Stock Exchange (Фондова біржа Торонто) — найбільший канадський торговий майданчик, заснований у 1852 році. На ньому  торгуються акції 1,5 тис. компаній. У 2009 році відбулося злиття TSX з Монреальською біржею, після чого було змінено назву на TMX Group. На платформі торгуються великі комерційні банки Канади: Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC), Bank of Montreal, Bank of Nova Scotia та Toronto-Dominion Bank. Чималу частку представлених на платформі компаній становлять організації видобувного сектора.

Торгова платформа є третьою в Північній Америці з капіталізації після NYSE та NASDAQ. Станом на вересень 2019 року її ринкова капіталізація сягнула $2,29 трлн.

National Stock Exchange of India (NSE)

Національна фондова біржа — провідний торговий майданчик в Індії, який розпочав свою роботу в 1993 році за наказом уряду цієї країни. Розташована в Мумбаї, штат Махараштра. На майданчику вперше було запроваджено повністю автоматизовану систему торгівлі.

Працювати платформа почала 1994-го, і вже за рік перевищила показники за оборотами BSE (Бомбейської фондової біржі). З 2000-го торги почалися онлайн, що зробило майданчик популярним серед індійських трейдерів. Сьогодні це велика фондова біржа Індії з капіталізацією понад $1,59 трлн.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»