Що таке акції компанії?

Як впливати на корпорації та отримувати прибуток



Цінні папери, що дають власнику право на прибуток підприємства, яке їх випустило, — ось, що таке акції компанії. Фірмі-емітенту вони допомагають отримати гроші на розвиток бізнесу. При появі ЦП на біржі емітент перетворюється з приватної організації на акціонерне товариство. Акції дійсні доти, доки існує фірма.


Колись давно цінні папери були друкованими. Сьогодні вони в основному електронні. Облік кожного ведуть спеціальні відомства — депозитарій і реєстратор. На ЦП позначені тип і ціна, порядковий номер, ім'я власника. Підтвердити власність можна за допомогою виписки з особового рахунку або виписки по рахунку депо.

Навіщо компаніям випускати акції

Навіщо робити це фірмі, якщо їй доведеться ділитися прибутком і передати управління в чужі руки? Уся справа в грошах. Для розвитку бізнесу підприємству потрібні додаткові фінанси. Отримати їх можна в банку, оформивши кредит, або випустивши облігації. Але тоді організація на довгі роки стає боржником.


Дістати велику суму, не заборгувавши, допомагають акції. До випуску залучається професійний посередник — інвестиційний банк. Він бере на себе всі клопоти, пов'язані з документацією та пошуком інвесторів. Коли підготовчі роботи завершено, цінні папери починають котируватися на біржі. Їх може придбати кожен охочий з доступом до торгового майданчика (інвестор виконує операції через брокера).

Акціонер: прибуток та права

Акціонер — юрособа чи фізособа, яка володіє акціями. Його прибуток — відсотки від доходу фірми та різниця між початковою та поточною вартістю ЦП.




Дивіденди виплачують багато корпорацій. У США мінімальна прибутковість становить 5% на рік, у країнах СНД вона може сягати 20%





Акціонери мають майнові та немайнові права. До перших відносяться: право отримувати дивіденди, дозвіл продавати ЦП і заробляти на різниці вартості, право на частину майна, якщо фірма ліквідується. Немайнові права: брати участь в управлінні підприємством, відвідувати збори та голосувати, а також отримувати інформацію та контролювати діяльність товариства.

Чотири типи акціонерів

Акціонерів поділяють за розміром пакета акцій і прав, який він їм дає:


  1. Єдиний. Одноосібний власник усіх ЦП

  2. Мажоритарний. Володіє великим пакетом акцій. Бере участь в управлінні фірмою (обирає раду директорів, вносить питання на розгляд тощо)

  3. Міноритарний. Володіє не менше 1% активів. Може запитувати потрібні дані та порушувати позови від імені акціонерного товариства

  4. Роздрібний. Володіє незначною кількістю цінних паперів. Має мінімальні можливості: участь у щорічних зборах, отримання дивідендів




Компанія може встановлювати правила та розмір виплати дивідендів на свій розсуд





Усі власники ЦП мають бути присутніми на щоквартальних зборах. Як проходять засідання та які питання обговорюють члени спільноти?

Збори акціонерів: період проведення та питання

Загальні збори — головний орган управління АТ. До складу входять звичайні та привілейовані власники. Проводиться один раз на 12 місяців. Це річне засідання, на якому затверджують звітність і розподіляють прибуток. Якщо необхідно розв’язати нагальні питання, організовують позачергові збори.


Питання, які можуть обговорювати на засіданні:


  • внесення коригувань до статуту;

  • зменшення або збільшення статутного капіталу;

  • визначення кількості директорів у раді;

  • дозвіл на проведення певних операцій;

  • затвердження внутрішньої документації;

  • обрання членів аудиторської та лічильної комісії;

  • завершення роботи товариства;

  • призначення комісії для ліквідації підприємства;

  • призначення комісії для проведення ревізії.


Це лише основні питання, що їх виносять на обговорення.

Працівник-акціонер: особливості та переваги

Коли співробітник компанії — ще й власник ЦП, він має додаткові можливості на відміну від колег. Зокрема, може впливати на роботу фірми та стежити за дотриманням трудових прав працівників.


Плюси співробітника-власника цінних паперів:


  • отримує додатковий дохід, крім заробітної плати;

  • володіє даними про діяльність організації та бере участь у зборах.


Контроль співробітників-акціонерів за роботою підприємства посилюється в умовах негативної фінансової ситуації товариства (затримка зарплати, банкрутство фірми).

Порушення та захист прав акціонерів 

Досвід показує, що найчастіше акціонерам відмовляють в участі у щорічному засіданні, не дають список інших власників ЦП та забороняють вивчати документацію.


Захистити свої права можна, звернувшись до інших членів зборів або подавши до суду. Найефективнішим буде використовувати відразу обидва методи. У заяві слід вказати, які саме права було порушено.

Ризики при купівлі акцій

Що таке акції компанії? Це одиниці, що визначають розмір власності утримувача цінних паперів тієї чи іншої фірми. Що більше ЦП, то більше ризиків. Головні побоювання:


  • Перестануть виплачувати дивіденди. На засіданні може бути прийняте рішення не виплачувати відсоток від прибутку, якщо в поточному кварталі підприємство не отримало дохід або зайшло в мінус

  • Підприємство визнає себе банкрутом. У цьому випадку ЦП автоматично знецінюються. Але їхній власник може розраховувати на частку майна підприємства після завершення процедури банкрутства




Якщо  компанія взяла кредит та не виплатила його, відповідальність за це лягає не на акціонера, а на власника бізнесу





  • Ніхто не хоче купувати акції. Низьколіквідні активи — ті, що складно продати на біржі. Вони відносяться до нових або ненадійних компаній. Високоліквідні — ті, що легко продати в будь-який момент. На фондовому ринку їх називають «блакитними фішками» (активи корпорацій з бездоганною репутацією)

  • Цінні папери стануть дешевші, ніж були. Вартість постійно коливається та може стати вищою чи нижчою за ту, по якій було придбано ЦП


Розраховувати на гарантований дохід можна лише в разі відкриття депозиту в банку або купівлі облігацій. У таких випадках розмір прибутку відомий одразу. Але акції то падають, то зростають у ціні. Тому експерти рекомендують вкладати в цей фінансовий інструмент не більше 25-30% капіталу.

Як стати акціонером

Технічно це нескладно: слід звернутися до брокера, який відкриє рахунок і купить цінні папери на біржі. Більшість брокерських компаній встановлюють мінімальну суму для вкладів у ЦП. За свої послуги брокер бере комісійні.


Акції яких корпорацій купувати? Таких, про які ви знаєте не з чуток і бачите, що вони працюють стабільно: Coca-Cola, McDonald's, Nestle. Перевіреним підприємствам біржа надає найвищий рівень лістингу. Якщо у фірми низький рівень, вона ненадійна, а придбання її активів пов'язане з величезними ризиками.




Криза — найкращий час для купівлі, стверджують експерти. ЦП дешеві та починають зростати в ціні, щойно економічна ситуація в країні налагодиться





Якщо ви не професійний гравець на фондовій біржі, варто робити довгострокові інвестиції від п'яти років, радять біржові аналітики. Так, вартість активів за цей час і падатиме, й зростатиме. Але помічено, що за 20 років зазвичай можна отримати прибуток удвічі вищий за інфляцію. Якщо не хочеться чекати так довго, експерти рекомендують протриматись як мінімум рік. Ставши власником ЦП, стежте за подіями, що відбуваються з фірмою. Наприклад, після смерті Стіва Джобса вартість корпорації Apple істотно знизилася.

Що ж таке акції компанії: високий прибуток чи великий ризик?

Інвестування — це не швидкісний трейдинг. Ви вкладаєте, щоб отримати дохід у майбутньому, а не в цю хвилину. Перший прибуток варто чекати не раніше, ніж за рік. Акції — одні з найбільш високодохідних цінних паперів. А це означає, що ризики теж великі. Крім хорошого заробітку та можливості впливати на діяльність підприємства, ви можете отримати фірму-банкрута й знецінення ЦП. Тому рекомендується вкладати в акції не більше, ніж чверть заощаджень. Якщо ви проаналізували прибутковість і ризики та готові інвестувати, купити цінні папери дуже просто. Зверніться до брокера, який відкриє вам рахунок і надасть професійні підказки, куди краще інвестувати.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»