Що таке фондова біржа

Як влаштована фондова біржа у США, Європі, Азії та Україні


За 1 день на біржах проводять операції з десятками мільйонів акцій. Дуже довго це місце було закритим для пересічних громадян, що стало причиною появи багатьох фантастичних історій. У реальності ж обов'язки трейдера багато в чому зводяться до одного завдання: купувати дешевше та продавати дорожче. А фондова біржа — це спеціально підготовлений для таких угод майданчик.

Перша біржа в Амстердамі

Фондовий ринок починався з операцій італійських купців у XIII-XIV століттях. Їхню появу пов'язують з переходом від бартерної системи до вільної торгівлі. Угоди давали можливість швидко купувати та продавати товари, оформлюючи попередні замовлення.


Перша біржа цінних паперів відкрилася в 1602 році в Амстердамі (Нідерланди). Окрім операцій з векселями та державними борговими розписками, тут проводили публічні підписки на акції. А на початку XVIII століття центр торгівлі перемістився до столиці Великобританії.


В Україні перший біржовий інститут зареєстрований в 1991-му, а перші торги відбулися 6 лютого 1992 року.

Як влаштована фондова біржа

Це система зі складною структурою та механізмами, що дають змогу проводити операції з купівлі-продажу. Торгова система збирає заявки та реєструє угоди. Розрахункова палата веде облік грошей усіх учасників. Контролем та переказом цінних паперів з одного рахунку на інший займається депозитарний центр. А маркетмейкери підтримують необхідні ціни.


Завдання та функції:


  • Організація торгів з потрібним набором інструментів і єдиними правилами для всіх учасників

  • Оцінка якості акцій та котирування біржових цін, забезпечення ліквідності фінансових інвестицій

  • Інформаційне забезпечення, включно з аналітичними звітами та прогнозом кон'юнктури ринку для учасників процесу

  • Реалізація контрактів, гарантія виконання угод, що укладаються


У період економічної нестабільності фондовий ринок відіграє важливу роль: вкладання коштів в активи компаній, стійких до фінансових потрясінь, — це страховка від грошових втрат.

Біржі та банки: у чому різниця?

Обидва є посередниками, але мають відмінності. Біржова система пропонує більше варіантів інвестування та отримання грошей, а банки — лише кредит і депозит. Але якщо останні беруть на себе комерційні ризики, то перша не дає жодних гарантій у виконанні зобов'язань по акціях, що торгуються. Вона лише стягує комісію за забезпечення надійності розрахунків між двома сторонами. Організатор торгів не встановлює ціни та не нав'язує умови угод. Він стежить, щоб учасники дотримувалися вимог ринку. Це класичне посередництво.

Учасники біржі

Емітент — корпорація, муніципалітет або держава, що випустила цінні папери для залучення фінансів. Можна позичити гроші під відсоток — тоді випускаються облігації. А можна запропонувати покупцеві стати співвласником компанії — це акції. Щоб знайти інвесторів, цінні папери реєструють і розміщують на торговому майданчику. Інвестор — той, хто вкладає фінанси з метою отримання прибутку. Але придбати ті ж облігації безпосередньо в емітента він не може. Тому на допомогу приходить офіційний посередник — брокер.

ТОП-10 найвідоміших фондових бірж

Усього існує понад 200 біржових інститутів цінних паперів. Найвідоміші та найбільші розташовані в США, Європі та Азії.

NYSE (Нью-Йорк, США)

Найзнаменитіша та найбільша у світі. Відкрита 1792-го. Загальний обсяг капіталізації всіх корпорацій на цьому майданчику становить $30 трлн. Щоб торгувати тут, фірма повинна заробляти не менш ніж $2,5 млн на рік.

Nasdaq (Нью-Йорк, США)

Ще один американський біржовий інститут. Розпочав роботу в 1970-х як автоматизована система котирувань. Сьогодні тут розміщуються понад 4 тис. компаній, зокрема, зі сфери IT. Щорічно на Nasdaq обертається понад $40 млрд.

LSE (Лондон, Великобританія)

Найстаріша в Європі: офіційна дата відкриття — 1801-й, але працювати почала ще в 1570 році. На її частку припадає приблизно половина всіх цінних паперів у світі. Потрапити на London Stock Exchange можуть як великі організації, так і бізнесмени-початківці. Останнім надаються вигідні умови.

TSE / TYO (Токіо, Японія)

З'явилась 1878-го й за розмірами фінансового обороту стоїть одразу після нью-йоркських — приблизно $4,3 трлн. На її майданчику розміщують заявки найбільші корпорації Азії та Європи.

SSE (Шанхай, Китай)

Найбільший біржовий інститут Піднебесної. Вважається некомерційною організацією та перебуває під патронатом уряду. Капіталізація: $4 трлн.

HKEX (Гонконг, Китай)

Учасники — понад 1,5 тис. великих компаній Азії та Європи. Завдяки капіталізації на рівні $2,8 трлн посідає п’яте місце у світі.

Euronext (Амстердам, Нідерланди)

Окрім Голландії, Euronext має філії в Бельгії, Португалії та Франції. Надає торгові послуги, а також кліринг і аналітику по ринку.

TSX (Торонто, Канада)

З’явилася в Північній Америці 1878-го. Основна валюта — канадський долар. Капіталізація в межах $2,3 трлн.

SHZ / SZSE (Шеньчжень, Китай)

Входить до об'єднання біржових систем Азії та Океанії. Цінні папери на SHZ двох типів: для резидентів і нерезидентів. З 2016 року акції доступні для всіх інвесторів і дозволена перехресну систему торгів.

BSE (Мумбаї, Індія)

Вважається найстарішою в азійському регіоні. Обсяг фінансів перевищує $1 трлн.


У 2019 інтернет-портал «Україна сьогодні: finanso.net» склав рейтинг 60 найбільших фондових бірж світу на 1 квітня 2019. В основі рейтингу — рівень капіталізації. ТОП-10, на думку онлайн-видання, має такий вигляд:


  1. NYSE

  2. NASDAQ

  3. Токійська

  4. Шанхайська

  5. Гонконзька

  6. Euronext

  7. Лондонська

  8. Шеньчженська

  9. TSX (Канада)

  10. Бомбейська


«Українська біржа» опинилася на 59 місці у списку.

Найвідоміші фондові біржі України

У нас в країні понад 10 біржових майданчиків, що розташовані в Києві, Дніпрі та Миколаєві. Серед них провідні позиції посідають два — ПФТС і «Українська біржа»:


  • ПФТС. Більша частина інвестиційних операцій здійснюється на цьому майданчику. Індекс ПФТС вважають показником фінансової ситуації держави


  • «Українська біржа». Безпосередній конкурент ПФТС. Активно розвиває інтернет-трейдинг серед українців


Щорічно між інвесторами, брокерами та експертами ведуться суперечки, яка з цих двох організацій є важливішою.

Висновки

Біржа не має нічого спільного з казино та букмекерськими конторами. Це фінансовий інститут, що створює спеціальні умови для інвестування та є показником економічної ситуації в державі. Найбільші та шановані торговельні майданчики розташовані в Нью-Йорку. Тут котируються акції найвідоміших корпорацій планети. Також до першої десятки входять організації з Китаю, Японії, Індії та Великобританії. Україна, на жаль, ще далеко позаду від таких гігантів і посідає лише 59 сходинку у світовому рейтингу. Серед найбільших вітчизняних організаторів торгів виділяють ПФТС і «Українську біржу», які постійно конкурують між собою за звання першої в країні.


Теоретичну частину можете прослухати у записі вебінару "Мистецтво інвестування"



Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»