Що таке інтернет-трейдинг?

Інтернет-трейдинг у повноцінному своєму вигляді з'явився на українському ринку понад десять років тому, давши інвесторам прямий та швидкий доступ до дистанційної торгівлі.

 

Що таке інтернет-трейдинг?

 

Інтернет-трейдинг — це синонім терміну «онлайн-трейдинг», який з'явився в кінці 1990-х років з розвитком інформаційних технологій. Це віддалений доступ до біржових майданчиків, тобто клієнтові не потрібно особисто бути присутнім у місцях здійснення операцій. Завдяки такій системі підвищується швидкість обробки даних і проведення операцій. Також підвищуються повнота та швидкість отримання інформації з біржі.

 

Цей інструмент дає можливість бути присутнім на різних позабіржових і біржових ринках, здійснювати операції з активами різних видів: металами, акціями, валютою та криптовалютою, ф'ючерсами тощо.

 

Оскільки приватна особа не може торгувати на біржі без посередників, доступ фізособам надається через брокерів або інвестиційні компанії.

 

Інтернет-трейдинг — це зручність здійснення операцій, отримання даних, оформлення угод, свобода вибору інструментів аналізу та стратегій торгівлі. Немає обмежень за часом доступу до біржі та точки доступу, крім фондових ринків, які працюють у певний час у різних країнах. У режимі реального часу можна відстежувати рух грошей, торговельні позиції, котирування та новини.

 

Звичайно, ступінь ризику при прискоренні процесів неминуче зростає, тому інтернет-трейдер повинен бути виключно уважним: трейдинг вимагатиме від нього серйозних витрат часу. Братися за інтернет-трейдинг має сенс тільки людині з великою працездатністю та стійкістю до психологічних навантажень, готовністю працювати в постійному режимі «американських гірок» і не втрачати самовладання в різних ситуаціях.

 

Міфи про інтернет-трейдинг

 

Перелічимо основні:

 

1. Інтернет-трейдинг — лише для обраних.

 

Насправді біржі — зовсім не елітарний закритий клуб, кожен може взяти участь у торгах.

 

2. Трейдер повинен бути економістом чи хоча б математиком.

 

Загалом їм, напевно, легше освоїтися, але будь-яка людина може розібратися як у суті торгів, так і в програмному забезпеченні. Найважливіше — це послідовне напрацювання навичок, а не освіта.

 

3. Трейдинг — лотерея.

 

У такому випадку досвід нічого не вирішував би. Фактично серед ключових факторів, що впливають на успіх, — розуміння процесів, які обумовлюють ціну активів тут і зараз, здатність вибирати стратегії відповідно до ситуації, вчасно приймати рішення. Важливими є також особисті якості: самовладання, завзятість, здатність зберігати розсудливість у стресових ситуаціях.

 

4. Інтернет-трейдинг — це процес, що вимагає величезних вкладень.

 

Ні. Стартовий капітал, достатній для знайомства з процесами та тренування навичок, може становити кілька сотень доларів. Скільки грошей онлайн-брокер вкладатиме в майбутньому — залежить тільки від його бажання.

 

Є ще міф про час... Але тут все залежить від рівня залучення трейдера. Чимало фахівців дійсно присвячують трейдингу багато часу навіть тоді, коли не займаються ним. Наприклад, читання літератури на тему «як торгувати на біржі через інтернет» або збір статистичних даних про компанії, куди інвестор бажає вкластися, можуть займати безліч годин. У цей час трейдер не працює з біржею, але фактично все одно зайнятий роботою з біржею.

 

Системи інтернет-трейдингу

 

При всьому своєму різноманітті вони діляться на два типи: це системи «тонкого» та «товстого» клієнта. До перших входить торгівля за допомогою сайту компанії або інструментарію, який доступний у звичайному браузері. Це варіант для трейдерів, які тільки починають освоюватися. В іншому випадку йдеться про спеціальну програму — для гравців, які дуже активні на ринку і яким базових можливостей недостатньо. В такій ситуації вони використовують розширений інструментарій, який дає можливість швидко подавати заявки, оперативно отримувати відповіді по операціях, використовувати аналітичні інструменти, будувати графіки тощо.

 

Якщо називати конкретні системи для трейдингу, то найпопулярнішими є MetaTrader, платформа CTrader, Quik, Netinvestor — для роботи з ф'ючерсами, акціями, облігаціями; TRANSAQ — для роботи з цінними паперами. Є аналітичні платформи, що мають цілий ряд популярних інструментів, які дають змогу будувати графіки фінансових активів.

 

Як заробляють за допомогою інтернет-трейдингу?

 

Є три ринки, де інвестор може заробляти:

 

  • фондовий — де торгують цінними паперами різної ліквідності;

  • валютний — де предметом угод є власне валюта;

  • терміновий — тут купують-продають опціони та ф'ючерси.

 

Який ринок вибрати, де інвестор відчуватиме себе більш впевнено та де йому буде цікавіше — можна зрозуміти, тільки попрактикувавшись. І це нескладно: вище вже було сказано, що почати можна, навіть маючи на руках кілька сотень доларів. Насправді можна починати й з менших сум.

 

Є три ключові складові свідомої та успішної торгівлі на біржах: теорія, самоконтроль і досвід. Перед тим як торгувати на біржі через інтернет серйозно, потрібно розібратися у фундаментальних законах і принципах роботи ринків, освоїти аналітичні інструменти, зрозуміти, як все це працює на практиці. Усі стратегії побудовані на мінімізації ризику або максимізації прибутку, але вони різні за співвідношенням цих факторів, способом дії, навичками, які потрібні трейдеру, щоб використовувати стратегію свідомо. Починати в будь-якому разі слід із консервативних стратегій, які передбачають мінімальний рівень ризику, й поступово, з накопиченням досвіду, освоювати інші.

 

Треба також навчитися справлятися з емоціями: не торгувати в стані азарту, не впадати у відчай у разі втрат, вміти вичікувати та не упускати оптимальні моменти для угод. Інвестори, які сприймають процес як вищезгадану лотерею, надовго не затримуються в цій сфері.


Згодом, коли трейдер освоїть інструменти технічного та фундаментального аналізу ринку, він зуміє ефективно прогнозувати розвиток подій, що дасть йому велику впевненість у власних діях при здійсненні угод.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»