Що таке трейдинг?

Як заробляти на купівлі-продажу акцій з будь-якого куточка світу


Що таке трейдинг? Це торгівля на фондовому або валютному ринку та отримання прибутку на різниці цін. Предметом продажу є валюта різних країн і цінні папери. Майданчик для торгів — «Форекс» або біржа. Щоб заробити, потрібно почекати, доки вартість зросте, та продати активи. Що вища ціна, то більший прибуток.  Як працює магазин? Берете товар і натомість віддаєте гроші. На фінансовому ринку так само — міняєте одне на інше. Але товар тут — цінні папери: акції, облігації, ф'ючерси


Що таке біржовий трейдинг? Це обмін. Приклад із повсякденного життя — обмін грошей на продукти.


Залежно від попиту та пропозиції цінні папери, так само як і товари, стають дорожчими або дешевшими. Що більший попит, то вища вартість, і навпаки. Якщо компанія має хорошу репутацію, а її акціонери отримують непогані дивіденди, охочих купити акції стає дедалі більше. Отже, збільшується й вартість активів.

Брокер — біржовий посередник 

Приватний інвестор або інвестиційний фонд не може самостійно торгувати на фондовому ринку. Юридично він має право укладати угоди тільки через офіційних членів біржового майданчика — брокерів та брокерські компанії. Вони діють від імені та на користь клієнта, виконуючи операції на біржі за його дорученням.

Трейдинг — шлях до фінансової незалежності

Ви замислювалися коли-небудь, як виглядає професія мрії? Наприклад, вона повинна бути цікавою, з гнучким графіком роботи, без прив'язки до місця та з відсутністю начальника. А ще з заробітною платнею,  що вища за середню по Україні. Ці переваги має трейдинг.


Трейдерові не потрібно намагатися вислужитися перед босом: напускати туману або писати довгі звіти. Ефективність роботи очевидна навіть без самореклами — це його прибуток у цифрах, що виключає суб'єктивну думку. Вас не зможуть випередити колеги зі зв'язками або ті, хто вміє подати себе якнайкраще. Така робота вчить тримати себе в руках, не ламатися від невдач і не розслаблятися після успіхів. Що таке трейдинг? Числа, графіки… Нудно! Але це лише на перший погляд. Розробка стратегій і торгівля в стресових ситуаціях — захоплива гра, що не дасть нудьгувати.

Портрет біржового трейдера

Трейдер (від англ. Trader — «торговець» і to trade — «торгувати») — учасник фондового ринку, який купує та продає цінні папери для отримання прибутку. Він може бути найманим співробітником і примножувати гроші свого клієнта (інвестора) або компанії-роботодавця (інвестиційного фонду чи банку), або працювати на себе та збільшувати власний капітал. Людина, яка хоче стати трейдером, повинна вміти швидко аналізувати різні дані та вчасно реагувати на зміни. Важливі якості — самодисципліна та стійкість до стресів.

Професійні трейдери й аматори

Трейдери-професіонали мають економічну освіту або диплом фінансиста. Працюють у банках, інвестиційних фондах, брокерських компаніях, аналітичних центрах. Або трудяться самі на себе та отримують високий прибуток. Це вузьке коло фахівців.


Трейдери-аматори — більш чисельна група. Вони отримали різну освіту, а торги на біржі для них — імовірніше, хобі або додатковий заробіток. Згодом деякі любителі переходять до вищої ліги та роблять трейдинг своєю професією. Початківцям трейдинг здається дуже складною річчю. Але щоб стати трейдером, потрібно лише вивчити основи біржової торгівлі.


Починати варто з відеоуроків та вебінарів. Вони допоможуть розібратися в термінах і ключових механізмах. Після знайомства з біржею стане зрозуміло, чи підходить вам цей спосіб отримання прибутку. Якщо так, то можна записатися на повноцінний навчальний курс.


Перевага трейдингу ще й у тому, що відсутня необхідність у значному стартовому капіталі. Інтернет-трейдинг зробив біржу доступною для кожного. Досить комп'ютера, підключеного до інтернету, та початкової суми вкладень від декількох тисяч гривень.

Інтернет-трейдинг — торгівля на високій швидкості

26 березня 2009 року в Україні з'явився інтернет-трейдинг на ринку цінних паперів. У цей день «Українська біржа» відкрила перші онлайн-торги. Такий спосіб відрізнявся від класичної схеми укладання угод телефоном або від роботи в ямі на біржі. Інтернет-трейдинг — це свобода. Ви торгуєте з будь-якого куточка світу, примножуючи свій капітал на цінних паперах.  


Переваги онлайн-трейдингу — висока швидкість, повна та актуальна інформація, мінімальна сума інвестування.


  • Висока швидкість укладання угод. Навіть досвідчений брокер не може прийняти замовлення за телефоном та розмістити його на біржовому майданчику за пару секунд. Особливо важливий час при термінових операціях. Не завжди вдається відразу додзвонитися до брокера, адже ви не єдиний клієнт. Онлайн-система працює в мільйони разів швидше та обслуговує одночасно сотні тисяч людей. Навіть під час підвищеної волатильності


  • Повна та актуальна інформація про ситуацію. Щоб залишатися в курсі подій, інвестор змушений постійно дзвонити брокеру. У такому режимі легко втратити важливі дані, що можуть дати вищий прибуток або допомогти уникнути збитків. Телефонний зв'язок майже повністю виключає заробіток на різниці цін протягом торгового дня. Інформація через онлайн-термінал надається в режимі реального часу. Трейдер може відстежувати новини, котирування, заявки, переглядати історію операцій, налаштовувати сповіщення


  • Мінімальний поріг входу. Інтернет-трейдинг націлений на приватних інвесторів з невеликим капіталом. Мінімальна сума залежить від вибору брокерської фірми — кожна має свої правила. Але багато хто пропонує відкрити рахунок, якщо є хоча б кілька тисяч гривень. Їх можна вкласти в один актив або створити диверсифікований портфель. Онлайн-торгівля підходить також професіоналам з великим обігом. Вона дає можливість швидко реагувати на зміни та виконувати операції без тимчасових затримок


Чи означає це, що інтернет-трейдинг знищив угоди за телефоном? Закордонний досвід показує, що телефоном найзручніше здійснювати дуже великі фінансові операції. Особливо з низьколіквідними активами.

Різновиди трейдингу

Кожен трейдер має свою стратегію. Хтось закриває сотню позицій на день, а хтось вичікує тиждень, щоб отримати великий куш. Який стиль торгівлі можна використовувати:


  • Скальпінг. Стратегія передбачає закриття угоди, щойно прибуток склав кілька пунктів. Час на операцію — кілька секунд або хвилин. Збільшення доходу досягається шляхом розміщення великої кількості заявок — приблизно 100 на день. Підходить витривалим трейдерам зі швидкою реакцією та здатністю працювати під великим напруженням. Зверніть увагу, що за кожну операцію береться комісія. А що їх більше, то більші витрати


  • Активний інтрадей. До десяти заявок протягом дня. Спеціаліст працює по 3-х і 5-хвилинних графіках. Прибуток від угоди — 2-6%. Важливо відстежувати ризики та вчасно закривати позиції. Експерт має бути дисциплінованим, вміти працювати з графіками, вести статистику, аналізувати та відстежувати зміни протягом дня. А також вміти зупинитися, щоб не втратити денний заробіток


  • Інтрадей. Трейдинг усередині одного дня, але з укладенням 1-2 угод. Трейдер складає план і слідує йому до вечора. За умови успішного аналізу можна отримати до 80% волатильності за день. Оскільки вся підготовка виконана вранці, такий вид трейдингу можна комбінувати з основною роботою (слід лише час від часу дивитися на термінал, щоб не пропустити вхід). Але потрібна дисципліна та хороші знання аналітики


  • Середньострокова торгівля. У середньому на ринку буває чотири хвилі на місяць, кожна з яких триває від двох днів. Розрахувавши початок, можна вчасно увійти та утримувати позицію до формування нової хвилі. Що більша хвиля, то вищий прибуток. Одна операція зазвичай приносить від 20%. Але важливо не перетримати угоду. Її потрібно контролювати протягом декількох днів, тому фахівець повинен бути старанним, мати міцні нерви та терпіння


Зверніть увагу, що обрана стратегія повинна вам підходити.

Що ж таке біржовий трейдинг та чи легко стати трейдером

Інтернет-трейдинг — це вміння вчасно купувати та продавати цінні папери. Торгівля на фондовому ринку не така складна, як здається. Маючи деякі знання та невелику суму, можна вийти на біржу. Онлайн-трейдинг допоможе отримати фінансову незалежність, стабільність та впевненість у завтрашньому дні. Дисципліновані, стресостійкі люди з аналітичним складом розуму здатні легко побудувати кар'єру у світі фінансів, займаючись цікавою роботою та отримуючи високий прибуток. Якщо ви готові спробувати свої сили, вибирайте надійну брокерську компанію та починайте інвестувати.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»