Що таке тренд у трейдингу?

Як визначати биків та ведмедів на біржовому графіку



Тренд твій друг, тож не йди проти нього, а краще йди за ним — таким істинам вчать мільйони інвесторів. Тренд дійсно ваш помічник. Він є джерелом прибутку. Уміння його розпізнавати — ключове завдання кожного успішного трейдера.

Що таке тренд: на біржі та в житті

Це вектор, що вказує напрямок розвитку певної галузі. Він є в моді, економіці та інших сферах діяльності людини. Що таке тренд на біржі? Рух вартості обраного фінансового інструменту в той чи інший бік протягом деякого часу.




Тренд у трейдингу — напрям руху вартості цінних паперів на біржі





Він складається із хвиль, що підвищуються та знижуються, та мають, відповідно, вершини й западини. Також є хвиля, що не підвищується та не знижується. Тому, залежно від спрямованості, на біржі існують три види трендів: висхідний, спадний і горизонтальний. А залежно від часу життя — довго-, середньо- та короткостроковий.

За напрямком

Висхідний (бичачий) — характеризується великою кількістю високих піків та заглибин. Кожна наступна вершина та западина більша за попередню. Це можна зобразити так:



восходящий тренд

Висхідний (бичачий)

Спадний (ведмежий) — велика кількість знижувальних вершин та западин, кожна — нижча за попередню. На малюнку це можна зобразити так:

Спадний (ведмежий)

Висхідна тенденція триває довше за спадну та відрізняється від неї плавним зростанням. Спадна швидко формується та завжди різка та стрімчаста. Це пов’язано з панікою в момент обвалу ринку: трейдери якомога швидше закривають торговельні позиції, щоб уникнути збитків.




Бики та ведмеді — біржовий сленг США. Бики — покупці (відкривають позиції для продажу). Коли їх більше, ніж продавців, ціни підвищуються. Це ніби бик штовхає вартість вгору. Ведмеді — продавці. Коли їх більше, ціни падають. Це нагадує ведмедя, що б'є лапами. Вартість знижується, графік рухається донизу

Якщо довіряти теорії трейдингу та йти слідом за трендом, то в бичачому варіанті вигідно купувати цінні папери, а у ведмежому — продавати.


Існує й третя ситуація: флет, бічний коридор, торговельний діапазон, консолідація. Усі ці поняття рівнозначні та означають, що ціна не має напрямку (вгору або вниз). Вершини та западини розташовані майже на одному рівні. Ось який це має вигляд:


боковой тренд


Бічний коридор


Існує думка, що флет — не тенденція, а її відсутність. Інші ж вважають це таким же трендом, як ведмежий або бичачий. Але на відміну від них бічний коридор триває довше (ринок перебуває у спадному та висхідному тренді лише приблизно 30% часу).

За строком існування

Тривалість дії короткострокової тенденції — тиждень-місяць. Вона залежить від безлічі подій і відрізняється малими коливаннями. Проаналізувати її досить складно.


Середньострокова (проміжна) триває місяць-півроку. Корекційна, рухається врозріз довгостроковій.


Довгострокова (основна) триває один-два роки. За нею стежать переважно серйозні інвестори.


Тимчасові рамки вказані для прикладу та не є стабільною величиною. Тривалість руху залежить від обраного періоду — тайм-фрейму. Це відрізок між точкою відліку, з якої трейдер починає теханаліз, і моментом його завершення.




Тайм-фрейм — відрізок часу, протягом якого виконується пошук та аналіз тренду





Перш ніж почати аналіз графіка, потрібно визначитися з періодом. Наприклад, на годинному графіку довгостроковий тренд — це вже не рік, а один-два тижні, середньостроковий — кілька днів, короткостроковий — кілька годин. Тому запитання «Яка зараз тенденція?» апріорі неправильне. Щоб відповісти на нього, спочатку слід дізнатися, у якому тайм-фреймі аналізувати фінансовий інструмент.

Тренд та фази його життя

Як він з'являється, рухається та вмирає:


  1. Зародження (накопичення). Початок продажу або придбання цінних паперів. На графіку це має вигляд коливань в обидва боки. Потім відбувається прорив торгового діапазону та починається наступна фаза

  2. Розподіл. Тенденція чіткіша. Рух триває впевнено. Попри те, що деякі гравці відкривають протилежні позиції

  3. Завершення. Вартість досягає максимуму. Трейдери закривають угоди


Нижче на малюнках схематично зображені періоди життя биків і ведмедів:




Фази  життя бичачого та ведмежого трендів



Чому важливо знати, коли ведмеді змінюють биків та навпаки? Порада торгувати відповідно до поточної тенденції дається не просто так. Коли всі купують, ціни зростають — отже, потрібно приєднатися та чекати чергового підвищення. Коли ціна падає, варто швидше продавати. Якщо пропустити момент зміни биків на ведмедів (і навпаки), можна втратити прибуток і навіть зазнати збитків. Визначити напрямок допомагають індикаторні та безіндикаторні методи.

Визначення за індикаторами

Є багато допоміжних інструментів для аналізу графіків. Виділимо чотири найбільш популярні.


Moving Average — ковзна середня. Куди вона спрямована, туди й рухається ринок.


Ковзна середня

 

Parabolic SAR — ставить точки над ціною (спадний тренд) і під нею (висхідний). Момент розвороту визначають за зміною розташування точок.

Parabolic SAR — визначення за точками

 

 

Alligator Білла Вільямса працює за принципом мувинга, але з деякими відмінностями. Куди показують лінії, які йдуть в одному напрямку та не перетинаються, туди рухається і ринок.

 

Алігатор Білла Вільямса

 

 

Фрактали — індикатори-стрілки. Тенденцію визначаємо за вершинами стрілок. Момент її зміни — коли фрактал спрямований проти руху.

 

                                                Фрактали — визначення за стрілками

 

 

Дізнатися про напрямок можна також вручну — візуально та по лініях.

Безіндикаторні методи

Візуальний аналіз графіка — визначення руху вартості вручну. Досвідченим трейдерам досить одного погляду, щоб дізнатися про стан ринку.




Біржова хитрість, що допомагає швидко дізнатись, який тренд: якщо ціна рухається в бік верхнього правого кутка — висхідний. Якщо до правого нижнього — спадний





Другий спосіб — за трендовою лінією. Що таке лінія тренду? Це методика теханалізу, що допомагає дізнатися такі дані: куди рухається ринок, наскільки сильний чи слабкий нинішній тренд, коли зміниться його напрямок.


Для виявлення висхідної тенденції слід знайти на графіку послідовність найвищих максимумів і мінімумів. Трендова лінія (лінія підтримки) пролягатиме через мінімуми.


Лінія підтримки


Щоб виявити спадну тенденцію, потрібно відшукати найнижчі максимуми та мінімуми. Трендова лінія (опору) пролягатиме через максимуми.


Лінія опору



Для встановлення бокового коридору, потрібно відшукати проміжок часу з невизначеним напрямком руху цін. Лінія опору обмежуватиме хвилі вгорі, а підтримки — внизу.

Що ж таке тренд, як його знайти та навіщо йому слідувати

На фондовій біржі це рух ціни: вгору (підвищення), вниз (зниження) або горизонтально (без серйозних змін). Вміючи визначати тенденцію, можна дізнатися, коли вигідніше продавати або купувати цінні папери. Досвідчені трейдери роблять це на око. Для інших існує безліч інструментів: від індикаторів до трендових ліній. Не варто побоюватися тренду. Нехай він стане вірним товаришем, який підказує, як торгувати та отримувати прибуток.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»