Що заважає трейдеру успішно торгувати на біржі?

Чому має навчитися трейдер? Віртуозно розбиратися в тонкощах котирувань, дізнаватися на графіках «прапори» і «плечі», аналізувати позабіржові фактори, що впливають на ціну активів. Але найважливіше, чого потрібно навчитися ― це залізне терпіння і вміння контролювати емоції.

Перш за все, відсутність самоконтролю ― причина того, що більшість новачків не затримуються на цьому ринку. До того ж, час «швидких» заробітків на скачках цін минув, точніше, він минув для людей, сама торгівля нікуди не поділася, але процес став автоматизованим. Трейдери тепер вчаться торгівлі на довгих дистанціях.

Головний ворог трейдера на ринку ― власна психіка

Ось типові «недуги», які вражають учасників біржі:

  • Втома, проблеми з концентрацією

Набридло чекати, коли створяться умови для правильного входу на ринок, не прослідкували за змінами, не звернули уваги на нову інформацію - випали з контексту ситуації, а звідси - один крок для помилки або несвоєчасно прийнятих рішень.

  • Самовпевненість

Поширена хвороба «неофітів» торговельного ринку. Трейдеру здається, що він уже в усьому розібрався, його стратегія - найповніша і зваженіша, а втрати - всього лише прикре непорозуміння. Втім, і досвідченим трейдерам властивий такий стан - наприклад, після ряду успішних операцій.

Зайва самовпевненість призводить до таких речей, як імпульсивні рішення, торгівля надмірними для рахунку позиціями, порушення планів торгів.

  • Страх, брак впевненості

Боятися - нормально, адже ставкою є власні накопичення. Однак слід відрізняти зрозумілий «мандраж» від страху, причиною якого є недостатній рівень знань. Якщо трейдер не розуміє, що відбувається на ринку, - йому не потрібно вступати в реальні торги, а варто працювати над «матчастиною» і відточувати стратегію на тренажерах. Якщо ж трейдер розуміє, що відбувається, але не може впоратися з тривогою - йому допоможе чіткий, виважений, послідовний план. Просто дійте відповідно до нього. Якщо це перевірена, працююча стратегія, то шанси залишитися у виграші вище, ніж вірогідність провалу, і потрібно про це пам'ятати.

  • Хворобливе сприйняття втрат

Сам факт програшу може змусити людину втратити голову, і не так важливо, які саме емоції викликає поразка - відчай чи злість, або щось ще. Вони однаково ведуть до ще більших втрат. Біржа вимагає ясного і холодного розуму, і у виграші залишаються ті трейдери, які сприймають торги, скоріше, як шахову дошку, ніж як поле битви.

Як використовувати інтуїцію

Є трейдери, які не мають готових наборів правил, покладаючись виключно на своє знання ринку та інтуїцію. Однак слід зазначити, що досвідчений гравець все одно має ці стратегії та користується ними: сам багаж знань і накопичений досвід - вже стратегія, а про те, як мозок аналізує інформацію без участі свідомості, ми скажемо трохи нижче.

Недосвідченим трейдерам не слід брати на озброєння нічим не підкріплену інтуїцію: малоймовірно, що результат буде краще, ніж показав би генератор випадкових чисел.

Інші вороги трейдера

  • Некомпетентність. Ні, це не надлишок впевненості новачка, це гірше - стабільний стан учасника ринку, який упевнений, що відмінно розбирається в своїй сфері, але насправді йому б ще слід довго і старанно вчитися.
  • Невміння вибирати краще рішення з кількох можливих. Таке буває, коли, знову ж таки, в справу вступають емоції: тоді з кількох варіантів трейдер вибирає не те, яке «закриє» максимум проблемних місць, а те, що виглядає цікавіше.
  • Небажання працювати над помилками. Здатність визнавати власну неправоту - дуже важливе вміння в будь-якій сфері, а у випадку з біржовими торгами воно знаходить цілком певне грошове вираження - в плюс або в мінус.
  • Відсутність дисципліни, невміння брати на себе відповідальність. Якщо трейдеру не вдається виховати в собі вміння жорстко слідувати плану і аналізувати невдачі, а не звинувачувати в них невдалий збіг обставин - можливо, йому слід шукати своє покликання в якій-небудь іншій сфері. Імовірність успішних угод при такому підході істотно знижується.

Типові помилки інвесторів і правила успішної торгівлі на біржі. Як побороти азарт

Як зрозуміло з усього описаного вище, всі типові помилки інвесторів так чи інакше зав'язані на гарячковості й емоційності. З цього можна зробити висновок, що друзями трейдерів є їхні протилежності - дисципліна і виваженість у судженнях. А ще у трейдера повинні бути раціональна мотивація і чітке розуміння перспектив.

Найкраще, що можна протиставити азарту - його антипод, дисциплінованість. Біржа - не казино, і азарт, властивий кожній живій людині, потрібно вчитися тримати в узді, контролювати його, інакше він почне контролювати трейдера.

Ось прості способи дисциплінувати себе і підпорядкувати свій азарт:

  1. До укладання угод складати план роботи і слідувати йому.
  2. Змінювати плани можна, але лише в разі об'єктивної необхідності. «Об'єктивна» - це значить «існуюча незалежно від наших бажань і сприйняття». А мотив «Просто я хочу ще більше заробити» або «Я відчуваю потребу відігратися» - не є об'єктивним.
  3. Вчитися аналізувати власні перспективи з тієї ж відстороненістю, що і чужі. Великі надії на вдалий збіг обставин - серйозна проблема трейдерів-початківців, яка призводить до формування нереалістичних планів і цілей.
  4. Якщо настав критичний момент - зазвичай краще діяти, ніж не працювати. Страх - інша причина, яка не дає трейдерам укладати вдалі угоди і не упускати вигоду.
  5. У будь-якій незрозумілій ситуації, в разі будь-яких сумнівів - звертатися до плану і діяти відповідно до нього.

Дисципліна і ще раз дисципліна - це альфа і омега вашого підходу до успішної торгівлі на біржі. Спроби її порушити зазвичай пов'язані з миттєвим страхом або, навпаки, з прагненням отримати якусь вигоду і задоволенням від того, що вийшло «спіймати удачу за хвіст».

У довгостроковій перспективі у виграші виявляється не найбільш удачливий або обережний, а той, хто зумів скласти реалістичний план і дотримувався його.

Водночас у своїх планах і своїй стратегії потрібно бути впевненим, і впевненість повинна грунтуватися не на внутрішніх переконаннях, а на практиці. Якщо план / стратегія були належним чином протестовані, якщо трейдер в них упевнений і добре розуміє всі їхні особливості - тільки тоді він може впевнено слідувати складеним планам практично в будь-якій ситуації. А тестують моделі на графіках і індексах минулого, тобто на історичних даних. Там можна безпомилково відловлювати закономірності і бачити їх реальні інтерпретації.

Згодом сукупність цих спостережень буде оброблятися мозком миттєво і перетвориться в те, що називається інтуїцією трейдера. Насправді це просто швидкий аналіз даних, який відбувається автоматично, до того, як людина усвідомлює, що взагалі займається аналізом.

А висновок такий: успішний трейдинг стоїть на жорсткому фундаменті самодисципліни, аналізу удачі та невдач і вмінні підпорядковувати власні емоції необхідності суворо дотримуватися плану.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»