Що таке Call та Put на фондовому ринку?

На біржі можна часто почути терміни «call» і «put». Їх згадують, коли говорять про бінарні опціони, маючи на увазі стратегії їх купівлі та продажу. По суті, це контракти, які передбачають здійснення операції з акціями в чітко визначений момент за ціною, про яку домовлено під час купівлі/продажу опціону. На відміну від прямого володіння цінними паперами інвестори можуть використовувати ці механізми для отримання прибутку. У цій статті представлений огляд цих інструментів і надано кілька практичних порад, як їх можна використовувати.

Що таке опціони Call?

Цей фінансовий інструмент вважається похідним, тому що його вартість залежить від зростання чи падіння цін на базовий актив. Кол опціон — це контракт, який дає власнику можливість, але не вимогу купити певні базові акції за заздалегідь визначеною ціною (відомою як «ціна виконання») у певний період (або «термін дії»).

Суть цього механізму полягає в наступному. Якщо трейдер вважає, що через якийсь час вартість цінних паперів стане вищою, він може купити call-опціон замість того, аби придбати їх безпосередньо. За американською системою він може погасити його до настання призначеного терміну. За європейською — чітко у встановлений час. Прибуток він отримає після того, як прогноз підтвердиться. Якщо ж очікується, що ціни на акції не змінюватимуться, вони торгуватимуться в бічному діапазоні або знизяться, він може продати call. І в результаті не залишиться в програші.

На прикладі це виглядає так. Припустимо, що аналіз ситуації на ринку та поточних позицій акцій Apple дозволяє спрогнозувати, що за годину їхня вартість зросте. Ви купуєте call-опціон з експірацією на годину. Якщо за годину котирування підвищиться, ви зможете придбати базовий актив за встановленою раніше ціною, що принесе безперечний прибуток. Аналогічно можуть діяти також з валютним курсом.

Що таке опціони Put?

Принцип put-опціонів протилежний. Цей інструмент надає право (але варто зазначити, що не зобов’язання) продати базові акції в певний час, зберігши призначену вартість. За реалізацію такої можливості покупець опціону сплачує продавцю грошову суму, яку називають премією. На відміну від цінних паперів, які можуть існувати нескінченно, «put» закінчується після завершення терміну дії, а потім виконується, при цьому залишається деяка вартість або він повністю знецінюється.

Якщо трейдер вирішує купити пут опціон, фактично він прогнозує зниження цін на акції й у перспективі розраховує, що зможе продати цінні папери за ціною виконання (яка може перевищити ринкову) і не втратить при цьому свої кошти. Якщо вартість базових акцій збільшиться, то максимум, який може втратити трейдер, це сума, яку заплатив за нього. На біржах часто порівнюють опціони put з дією страхового поліса, який захищає від значних втрат, зумовлених зниженням цін.

Часто ці похідні інструменти на купівлю/продаж акцій захищають їхнього власника від збитків, якщо він вирішує користуватися ними консервативно. Але є багато опціонних стратегій, на які йдуть ті гравці біржі, котрі готові ризикнути.

Відмінності пут-опціонів та кол-опціонів

Найголовніша відмінність call і put опціонів полягає в отриманні прав або на придбання, або на продаж певних акцій у чітко вказаний час за фіксованою ціною. При цьому call дає покупцеві підставу для купівлі акцій, а put — для їхньої реалізації. Загалом вони різняться в таких напрямах, як:

  • обов’язковість до виконання. Маючи на руках опціон call, трейдери можуть відмовитися від договору й не купувати акції, якщо частка впаде й це гіпотетично може призвести до збитків. Шлях є обов’язковим до виконання, причому незалежно від змін на фондовому ринку;

  • запланована операція з цінними паперами. Кол-опціон купують, щоб у перспективі придбати акції, пут-опціон — аби продавати їх;

  • стан фондового ринку та можливість отримати прибуток. Власник call може розраховувати на збільшення свого стану, якщо вартість цінних паперів зростає. Пут вигідніше придбати, коли фондовий ринок перебуває в стані падіння;

  • максимум одержання прибутку. У ситуаціях із кол-опціонами максимальний розмір можливого зростання доходів передбачити складно, усе залежить від стану ринку. Виторг практично нічим не обмежується. Збільшення доходу власників пут-опціонів обмежено обсягом їхньої продажної вартості.

Ще раз наголосимо, що опціони call і put надають права, а не зобов’язання з продажу/придбання активів.

Де і як використовувати Call та Put опціони?

Для інвесторів-початківців ці інструменти можуть здатися досить складними. Дійсно, про них можна зустріти багато інформації, але для того, щоб застосувати їх та отримати прибуток, необхідно мати відповідний досвід торгівлі на біржі або користуватися порадами успішних брокерів.

Опціони call і put нерідко використовуються при впровадженні спекулятивних стратегій. Але на такий метод можуть зважитися лише ті, хто готовий ризикнути та вміє провести фундаментальний аналіз стану справ на ринку. Спекуляція опціоном кол замість прямої купівлі цінних паперів приваблива для деяких трейдерів, оскільки цей інструмент є аналогом «кредитного плеча». Його вартість може бути мінімальною (наприклад, лише кілька доларів), що не зрівняється з повною ціною на акції.

Аналогічно вони можуть бути використані для хеджування, яке призначене для зниження фінансових ризиків. Щоправда, доведеться заплатити за це.

Уявіть, що ви хочете купити акції технологічних компаній, але водночас має на меті обмежити втрати. Використовуючи пут-опціони, ви можете обмежити ризики та скористатися перевагами цього інструменту з мінімальними витратами. Для продавців із короткостроковою стратегією call можуть використовуватися для того, щоб уникнути збитків, якщо базова ціна знижується.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»