Що таке free float на фондовому ринку?

Один з ключових термінів, що використовуються на біржі, — це free float (ще можна зустріти public float, що означає те саме). Так називають ту кількість цінних паперів компанії, які можуть вільно продаватися та не мають обмежень (тобто належать інсайдерам). Іншими словами, за допомогою цього параметра можна дізнатися про частку акцій, доступних для торгівлі на фондовому ринку. У нашій статті ми пропонуємо відповіді на питання, на що впливає це число, як його використовувати у своїй роботі та звідки дізнатися достовірні дані про його розміри.

Що таке free float акцій?

Як ми вже зазначили, free float — це кількість акцій, які перебувають у вільному обігу, тобто будь-який інвестор може з ними виконати будь-які операції на фондовому ринку. Цей показник допомагає визначити рівень ринкової капіталізації, оскільки публічні інвестори таким чином отримують точну інформацію про вартість компанії, про волатильність цін на акції.

Розберемося, як це працює. Зазвичай відбувається так, що акції компаній, які вивели більшу частину цінних паперів у вільний обіг, менш волатильні. З іншого боку, організації з меншою кількістю, як правило, навпаки, демонструють обмежену ліквідність та ширший спред попиту та пропозиції через обмежену кількість акцій, якими можна торгувати. Як правило, інституційні інвестори вважають за краще вкладати свої кошти в компанії, які виставили більше акцій у вільний обіг, оскільки це наголошує на їх стабільності.

Потрібно розуміти, що деякі акції дуже жорстко утримуються акціонерами-засновниками. Оскільки малоймовірно, що їх буде продано, їх кількість не дає чіткого уявлення про те, скільки з них дійсно доступні для продажу на фондовому ринку. Free float є найкращим відображенням цього, хоча деяка частина цінних паперів, які можуть торгуватися, може належати інституційним або приватним акціонерам так само жорстко, як і засновникам.

Стратегічними вважаються вкладення, зроблені державними установами, корпораціями, холдинговими компаніями та/або фізичними особами. Найчастіше у таких випадках акції тримають з наміром отримати частку ринку та/або зберегти контроль над компанією. Основна ідея полягає в тому, що, як правило, стратегічні інвестори не мають наміру отримувати короткостроковий прибуток від акцій при зростанні їхньої ціни, скажімо, на відміну від інших власників цінних паперів.

Давайте подивимося, як це працює на прикладі. Всього у компанії в обігу 5 мільйонів акцій, з яких 1 мільйон перебуває у фіксованій позиції, що належить технічному директору та генеральному директору компанії. Отже, згідно з наведеною вище формулою, кількість акцій компанії у вільному обігу — 4 мільйони.

Насправді часто підтверджується правило, що директори компанії володіють чи контролюють понад 50 % їх.

На що впливає коефіцієнт free float?

Акції в обігу – це, умовно кажучи, та частина капіталу компанії, яка не перебуває в руках великих власників, мажоритаріїв, а плаває серед міноритаріїв. Звідси й назва free float – «вільне плавання». Коефіцієнт free float обчислюється у відсотках (10 %, 37 % та ін.) або у частках (0,39; 0,56). Якщо цей показник високий, отже, компанія залучає більше коштів інвесторів для свого розвитку.

Розглянемо, як розраховується цей фінансовий коефіцієнт на прикладі Amazon.com. На сьогодні кількість акцій Amazon.com у обігу становить 438,10 млн. Їхня загальна кількість — 508,84 млн. Показник free float становить 86,10 %. Для інвестора це свідчить про те, що вартість акцій цієї компанії майже не залежить від вагань на біржовому ринку. Окремі мажоритарні власники цінних паперів не можуть вплинути на їхню вартість.

Коефіцієнт вільного обігу надає інформацію про структуру власності підприємства. Низькі показники вказують на концентровану структуру власності, а також невеликий ринок акцій організації.

Частка акцій у вільному обігу може впливати на їхню ціну. Якщо коефіцієнт низький, інвестори намагатимуться їх уникати. До того ж це означає, що на ринку менше цінних паперів цієї компанії, тобто ліквідність знижується. Їхньому власнику необхідно стежити за попитом/пропозицією, реагувати на коливання курсу.

Індекс free float раціональніше і точно відображає настрої ринку. При його розрахунку враховуються лише акції, що активно торгуються на ринку, і жоден промоутер чи акціонер, який володіє великим відсотком, не може легко впливати на ринок.

У всьому світі розрахунок цього показника вважається найкращим для використання. До нього прив'язані практично всі основні індекси світу, такі як FTSE, S&P STOXX та ін.

Як використовувати коефіцієнт?

Інформація про акції у вільному обігу та їх частку допомагає інвестору розробити ефективну стратегію поводження з придбаними цінними паперами.

Інвестор, який не хоче ризикувати, зазвичай інвестує в акції з високим індексом free float, що призводить до меншої волатильності ціни. Крім того, вони активно торгуються, згодом їх обсяг зростає, надаючи інвестору легкий вихід у разі збитків.

Коли ж кількість акцій у вільному обігу невелика і інвестор вирішує вкласти свої кошти в цю компанію, то важливо стежити за денним оборотом і бути готовим швидко приймати рішення, якщо ціна буде змінюватися. При цьому треба враховувати низькі показники ліквідності. Підбиваючи підсумки, наголосимо, що це вибір тих, хто готовий ризикнути і розраховує на прибуток у короткостроковій перспективі.

Збільшення free float

Для компаній збільшення розміру free float дозволяє отримати доступ до нових джерел капіталу. Потім ці гроші можна використовувати для розширення бізнесу та розвитку виробництва з метою збільшення прибутку. Для інвесторів відкриваються нові можливості щодо вкладення коштів.

Керівництво компанії контролює кількість акцій в обігу. Зокрема, іноді ухвалюється рішення збільшити їх кількість. Це можна зробити декількома способами:

  • провести подрібнення акцій (виконати «спліт»);

  • продати існуючі цінні папери під час вторинного розміщення.

Окремо варто ознайомитись з тим, що таке «спліт». Це корпоративна дія, коли компанія випускає додаткові акції, збільшуючи загальну суму на певний коефіцієнт (1/3, 1/5). Компанії таким чином ділять одну акцію на кілька дрібніших. Цим займаються, щоб знизити торгову ціну до зручнішого діапазону для інвесторів та підвищити ліквідність торгівлі своїми акціями. Більшості зручніше придбати, наприклад, 100 акцій за 10 доларів, а не 1 акцію за 1000 доларів. Тому, коли ціна суттєво зростає, багато публічних компаній зрештою оголошують про дроблення, щоб знизити їхню вартість для окремого покупця.

Цей процес іноді призводить до коливань цін, що пояснюється тим, що дрібні інвестори тепер вважають акції доступнішими і готові купити їх. Крім того, це додатковий сигнал, що вартість акцій компанії зростає; люди можуть припустити, що це зростання продовжиться у майбутньому.

Наприклад, у червні 2014 року Apple Inc. розділила свої акції сім до однієї, щоб зробити цінні папери доступнішими для інвесторів. Перед проведенням операції вартість кожної була приблизно 649,88 доларів. Після дроблення вартість однієї на відкритті ринку становила 92,70 долара (648,90/7). Наступного дня після цієї операції ціна зросла до максимуму в 95,05 долара, що відображає зростання попиту.

Зменшення free float

Залежно від розвитку ринку та ситуації, в компаніях можуть здійснити низку дій на корпоративному рівні, які впливають на структуру їхнього капіталу. Однією з них є операція, дзеркальна «спліту». Це зворотне дроблення, у якому наявні акції корпорацій фактично об'єднуються до створення меншої кількості цінніших акцій. Відповідно, зменшується і коефіцієнт free float.

Такі дії дозволяють запобігти виключенню з торгів. Як правило, біржа встановлює мінімальну ціну акцій, що підлягають лістингу. Якщо їхня вартість виявиться меншою за певну рису і утримується на таких позиціях протягом якогось часу, то вони ризикують бути виключеними з лістингу біржі.

Наприклад, Nasdaq може виключити зі списку акції, які постійно торгуються нижче за 1 долар за штуку. Вилучення з національної біржі автоматично опускає їх до статусу penny stocks, що змушує їх розміщувати на позабіржовій дошці оголошень (OTCBB). Після цього значно ускладнюються операції з ними.

Крім цього, подібна консолідація дає можливість:

  • залучити великих інвесторів;

  • зменшити кількість акціонерів, щоб потрапити до сфери дії кращого регулятора;

  • підвищити ціни спін-офа.

Водночас подібні рішення не завжди сприймаються учасниками ринку позитивно. Часто це вказує на те, що вартість цінних паперів впала до дна і що керівництво компанії намагається штучно завищити ціни без будь-яких реальних комерційних пропозицій. Крім того, ліквідність також може вплинути на зниження кількості акцій на відкритому ринку.

Де дізнатись дані про free float компанії?

Дані про кількість акцій, що у вільному обігу, є відкритими. Їх публікують у розділі інформації компанії на великих біржах Nasdaq, NYSE та інших.

Аналітики розраховують індекс free float, спираючись на дані річного звіту. Вони визначають стратегічних акціонерів, підсумовують їх пакети та розраховують частку акції в обігу. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»