Що таке індекс волатильності та як його застосовувати?

Інвестори завжди прагнуть дізнатися про зміну цін на ринку. Щоб проаналізувати його стан, використовують різні інструменти. Одним з основних індикаторів, який популярний при торгівлі активами, є індекс волатильності (VIX — з англ. Volatility Index), або, як його ще називають, індекс страху. Однак не всі мають повноцінне уявлення про цей інструмент. Навіщо він необхідний і як застосовувати цей показник? Розповідаємо докладніше.

Що таке індекс волатильності

Перш ніж перейти до поняття VIX, варто розібратися, що таке волатильність. Під терміном мають на увазі амплітуду коливань ціни за відповідний період. Це нормальний стан ринку, який є завжди, оскільки вартість активів постійно змінюється.

Перед учасниками ринку давно постало завдання оцінки рівня волатильності, оскільки він є важливим показником ризику на певний момент часу. Для цього застосовують різні інструменти. Багато інвесторів використовують із цією метою індекси, що розраховуються біржами. Одним із найпопулярніших є VIX. Він дає змогу оцінити мінливість американського ринку.

Індекс волатильності — показник, який позначає очікувані зміни ціни активу протягом наступних 30 днів. Сьогодні розраховується кілька подібних індикаторів, але прабатьком у цій групі вважають Чиказьку біржу опціонів (Chicago Board Options Exchange (CBOE)). Нею було визначено цей показник 1993 року, хоча створення індексу придумано ще у 1986.

Корпорація CBOE спочатку розробила VIX на підставі опціону на одному з ключових американських індексів S&P 100. Але у 2004 році він почав розраховуватися з урахуванням волатильності S&P 500. У цей індекс входить 500 найбільших компаній США, завдяки чому інструмент охоплює значніший сегмент ринку. Він — індикатор цілого пласта економіки. Варто зазначити, що індекс волатильності S&P 100 продовжує розраховуватись, але вже під тикером VXO.

Як працює індекс волатильності

VIX називають ще індексом страху, тому що його динаміка відображає загальний настрій трейдерів та їхній прогноз щодо зміни котирувань базисного активу. Йдеться про демонстрацію рівня побоювань інвесторів щодо ринкових рухів у майбутньому. Якщо його показники виходять за межі порога, можна судити про надзвичайно високий спокій трейдерів або, навпаки, панічний настрій.

Маючи оцінку ступеня побоювань на відповідну мить, можна передбачити, у якому напрямку рухатимуться котирування інвесторів. VIX коливається в діапазоні від 0 до 100. Якщо показник волатильності низький, індикатор знаходиться близько до нуля, але ніколи не може його досягти. За високого рівня показник прагне до 100.

Від чого залежить індекс волатильності

Значення індикатора волатильності розраховується на підставі даних про актив, на нього впливає вартість опціонів S&P 500. Між цими індексами існує зворотна кореляційна залежність. Це означає, що найвищі точки на графіку ціни S&P 500 збігаються у часі з мінімумами графіка VIX, що пояснюється страхами учасників біржі, які спричиняють суттєві зміни на ринку.

За незначних коливань ситуація стає прогнозованішою, це веде до зростання вартості фінансових інструментів. Потрібно розуміти, що така тенденція не є абсолютною. Але кореляція двох графіків яскраво виражена. Значення індексу страху залежить від наступних факторів:

  • очікувань учасників ринку, які, своєю чергою, визначаються різними передумовами;

  • виходу важливих новин;

  • переломів трендів;

  • кризових явищ.

Довгострокові ринкові тенденції можуть проводити прогнозовану волатильність. Пильність трейдерів у такому разі ніби присипляється. Так, у періоди сталого трендового руху індикатор волатильності низький.

Ключова відмінність індексу у тому, що його розрахунок будується з урахуванням прогнозів, а не на фактах. Математичні та статистичні закони застосувати неможливо. З цієї причини такий інструмент нерідко критикують багато аналітиків.

Курс індексу волатильності VIX

Розрахунок індексу страху CBOE визначається виходячи з восьми контрактів S&P 500. З цією метою застосовується формула Блека-Шоулза. Така методика використовується кілька десятиліть. Попри це, багато учасників фінансового ринку вважають її складною, на що немає підстав. Існує думка, що ретроспективний аналіз волатильності може дати результати, точність яких можна порівняти з прогнозом трейдерів.

Індекс VIX вселяє впевненість чи страх. Його значення поділяють на три групи:

  1. Низька волатильність (менше ніж 20%) – трейдери з оптимізмом дивляться на розвиток активу. Чим нижчий VIX, тим вища ймовірність, що відбудеться розворот тренду.

  2. Середня волатильність (20-30%). Інвестори оцінюють  майбутнє активу позитивно, але без зайвого захоплення.

  3. Підвищена волатильність (30-40%). Цей рівень свідчить про зростання занепокоєння трейдерів.

  4. Висока волатильність (понад  40%). Такі показники вказують на панічні ринкові настрої. Зазвичай у такому разі спостерігається обвал цін акцій, які входять у S&P 500.

Наведені вище показники умовні, вони можуть відрізнятися залежно від фінансового ринку.

Як використовувати індекс страху

VIX для трейдерів є інструментом, який допомагає оцінити ситуацію на ринку та визначити, коли варто купувати цінні папери, а коли краще почати гру на зниження. Індекс дає інвестору сигнал до дії, який спрямований на противагу операціям більшості інших учасників ринку. Це дозволяє швидше за решту трейдерів виявити точки розвороту на графіках вартості акцій і прийняти правильне рішення щодо торгів.

Якщо індекс страху має низький показник, це говорить про те, що потрібно продавати цінні папери, закривати позиції та фіксувати прибуток до моменту перелому. Середні значення не дають точних сигналів. Підвищена волатильність може вказувати на майбутню кризу та суттєві зміни ціни. У високому рівні VIX трейдери теж знаходять вигоду. Так, коли показники після паніки йдуть на зниження, вартість активів зазвичай зростає. Маючи такі відомості, часто є можливість передбачити локальний мінімум руху. Це дозволяє знайти точку входу ринку безпосередньо перед початком зростання ціни.

Індекс волатильності багато інвесторів вважають спірним інструментом для складання прогнозів. Досвідчені учасники ринку рекомендують грамотно оцінювати, які його сигнали сприймати як заклик до дії. Включаючи VIX у торгову стратегію, необхідно емпірично перевіряти можливі критичні рівні.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»