Що таке інсайдерська торгівля акціями?

Напевно, кожен трейдер хотів би мати інформацію, яка дозволить йому підвищити прибутковість. Знаючи щось важливе, що вплине на котирування, можна вчасно купувати чи продавати акції. Погодьтеся, це не надто справедливо щодо інших учасників ринку. Крім того, може зашкодити емітенту. Саме тому торгівля цінними паперами на основі інсайдерської інформації є незаконною. При цьому у різних країнах цей процес регулюється по-своєму. Інсайдерська торгівля відрізняється, як і список інсайдерів.

Хто такий інсайдер у трейдингу?

Це залежить від країни. Загалом це особа, яка має закриту, непублічну інформацію. Це може бути інформація:

  • комерційні;

  • про майбутнє злиття або поглинання;

  • про майбутню зміну керівництва;

  • про запуск нового продукту;

  • про відкриту кримінальну справу на топ-менеджера та ін.

З цієї причини співробітники більшості компаній обов'язково підписують документ про нерозголошення важливої ​​інформації. Учасники ринку повинні перебувати в рівних умовах і приймати рішення про укладання угод на основі загальнодоступних відомостей.

Згідно із визначенням Комісії з цінних паперів Сполучених Штатів Америки, інсайдер є власником не менше ніж 10% цінних паперів (ЦП). Чому саме стільки? Він включений у процес управління компанією, і багато важливих рішень приймаються за його участі. Це означає, що він має інформацію, недоступну іншим. Принаймні доти, доки емітент не оприлюднить її.

Найчастіше інсайдери — це керівники корпорацій, топ-менеджмент, великі акціонери. Ними можуть бути й зовнішні особи:

  • бухгалтери аутсорсингових організацій;

  • аудитори;

  • політики;

  • члени регуляторних комісій;

  • оцінювачі;

  • представники банківських установ;

  • працівники страхових компаній;

  • співробітники рейтингових агенцій;

  • держслужбовці та ін.

Наведемо найпростіший приклад. У січні 2020 року Комітетом з охорони здоров'я США було проведено закрите від громадськості засідання, де учасники з доповіді дізналися про негативний вплив COVID-19 на економіку держави. Деякі із запрошених сенаторів, після того, як дізналися інсайд, продали свої ЦП. Це сталося до того, як інформація про погіршення економічних показників стала загальнодоступною та до падіння фондового ринку. Довести провину Міністерству юстиції не вдалося. Інсайд-трейдинг найчастіше максимально фіксується напередодні кризових явищ. Попри боротьбу з ним, викоренити його поки що не вдалося.

Що таке інсайдерська інформація?

Це будь-які непублічні дані, що впливають на вартість ЦП. При цьому не має значення, в який бік зміниться ціна та на скільки. Інсайдерські покупки акцій часом незаконні. Особи, чия провина була доведена, отримують штрафні санкції, адміністративне та кримінальне переслідування. Перелік інформації, що має назву інсайдерської, регулюється законодавством, і навіть самими емітентами. Тому загального визначення немає.

Важливо: оцінки, прогнози на основі фундаментального аналізу, фінансової звітності не належать до інсайдерської інформації. Такі відомості отримані із відкритих джерел. При цьому навіть громадські інформаційні приводи можуть істотно впливати котирування. Інвестору важливо розуміти, як певні відомості можуть позначитися на вартості цінних паперів, і сортувати дані з урахуванням їх значення.

Інсайдерська інформація зазвичай є цілком конкретною та обов'язково непублічною. Люди, які її мають, можуть отримати привілейоване становище, у порівнянні з іншими учасниками ринку.

Що таке інсайдерська торгівля акціями?

Якщо просто, то інсайдерська торгівля — це угоди, які укладаються на фондовому ринку на основі непублічної, закритої, таємної інформації. Такі дії можуть зашкодити компанії-емітенту та іншим акціонерам. Вони шкодять і фондовому ринку загалом, підриваючи довіру учасників. Для інсайдерської торгівлі може застосовуватися така інформація:

  • про зміну керівника;

  • про неоприлюднену фінансову звітність, особливо якщо вона відрізняється від прогнозів;

  • про програні суди, виявлення недоліків товару або послуги, втрачені чи придбані контракти;

  • про майбутні зміни у дивідендній політиці.

Залежно від країни така торгівля регулюється по-різному. У деяких державах вона зовсім не заборонена. У Сполучених Штатах Америки особи, які підпадають під визначення інсайдерів, можуть цілком законно торгувати на біржі акціями своєї компанії, але лише у тому випадку, якщо дотримуються законодавчих норм і не використовують закриті відомості. Так, вони повинні надавати регулятору та громадськості правдиві дані щодо укладених угод. Зазвичай протягом кількох днів після операції.

Інсайдерський трейдинг на основі непублічної інформації заборонений.

Вплив інсайдерської торгівлі на ринок цінних паперів

Такі операції здатні завдати шкоди компанії-емітенту та економіці держави. Торгівля на основі інсайдерської інформації збільшує вартість капіталу, який залучає корпорація для зворотного викупу акцій, що уповільнює її зростання. Крім того, такі операції призводять до нестабільності на ринку, перешкоджають здоровій конкуренції. Вони призводять до збагачення вузького кола осіб внаслідок великої кількості інвесторів.

Інсайдерська торгівля часто може використовуватись з метою маніпулювання фондовим ринком. Загалом нині вона негативно впливає та уповільнює його розвиток.

Варто зазначити, що є і хибна інсайдерська торгівля. У такому разі факт порушення відсутній, але в інформаційному полі створюється певний прецедент. Залучають ЗМІ, блогери-аналітики та інші майданчики для поширення фінансових відомостей. Неправдиві дані цілеспрямовано використовуються у корисливих цілях або можуть стати помилкою аналітиків, результатом неправильного тлумачення слів керівника корпорації тощо. Також зустрічається хибний позитивний фон новин.

Боротьба з інсайдерською торгівлею

У багатьох країнах існує законодавче регулювання. Інсайдери повинні подавати звіти про укладені угоди з ЦП. При цьому встановлюються суворі терміни звітності. Також накладаються обмеження на торгівлю акціями наближених компаній у певні періоди. Наприклад, перед виходом фінансової звітності емітента. У цей час заборона накладається лише на торгівлю фінансовими інструментами компанії, укладання угод на фондовому ринку з іншими активами дозволено.

За незаконну торгівлю на основі інсайдерської інформації — штрафи та тюремні строки. При цьому також заборонено маніпулювати ринком, поширюючи неправдиві відомості та чутки. Так, у Сполучених Штатах Америки кримінальну відповідальність за торгівлю на основі інсайдів запровадили у 1934 році. Активно застосовуються автоматизовані системи відстеження підозрілих угод. Фондовий ринок США найрозвиненіший у плані контролю.

Інсайдерську торгівлю не варто плутати з моніторингом угод інсайдерів. У другому випадку трейдер відстежує дії керівників компаній, топ-менеджерів тощо. Це корисна навичка, яку варто використовувати акціонерам. Власники корпорацій та керівники добре знають реальний стан справ, тому їхні угоди можуть нести додаткову інформативність і використовуватися у комплексі з іншими методами прогнозування котирувань.

Подивитися звітність інсайдерів можна на офіційному сайті Комісії з цінних паперів та бірж США, на Nasdaq. Не варто повністю повторювати дії інсайдерів. Якщо хтось із топ-менеджменту активно продає цінні папери, це ще не означає, що емітент має фінансові проблеми та незабаром його акції впадуть у ціні. Можливо, людині могли знадобитися гроші для придбання будинку, освіти дітей, реінвестування, диверсифікації, сплати податків чи з інших причин. Таку інформацію краще використовувати як доповнення до фундаментального аналізу.

Покупки інсайдерів вважаються позитивнішим явищем. Варіантів інтерпретації тут менше. Найчастіше це означає, що інсайдер вірить у компанію-емітент і впевнений у зростанні вартості цінних паперів.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»