Що таке контракт CFD

Трейдери, щоб розширити торгові інструменти, нерідко застосовують CFD-контракти. Вони дозволяють отримати прибуток при висхідних і низхідних трендах. Поговоримо про те, що таке CFD-контракти та що необхідно знати для грамотного їх використання та отримання прибутку. 

CFD-контракт: у чому суть 

CFD-контракт — це домовленість двох сторін (продавця та покупця) про передачу різниці між цінами активу, коли відкривається угода, та під час її закриття. Такий похідний інструмент часто використовують трейдери. 

Застосовуючи СFD, можна повноцінно торгувати одночасно різними активами — акціями, індексами, валютою, у т. ч. цифровою. Але фондовий ринок при застосуванні подібних контрактів суттєво виграє, оскільки тренди на ньому зберігаються довше, а при виході звітів цінні папери різних емітентів демонструють значний рух.  

Особливості CFD-контрактів 

CFD — це абревіатура Contract For Difference, що перекладається з англ. як «контракт на різницю». Він пропонує торгувати не самим фінансовим інструментом, а його ціною. Такий трейдинг це спекуляція на русі вартості в будь-якому напрямку. При цьому трейдер отримує всі вигоди, які притаманні торгівлі акціями без фактичного володіння ними. 

Такий контракт слідує за зміною котирувань активу і укладається на короткий період. Його покупка не передбачає дивідендних виплат. Крім того, угоди здійснюються лише між брокером та трейдером. 

CFD було створено з метою задоволення запитів біржових спекулянтів з невеликим депозитом, оскільки для операцій з ними потрібно депонувати лише частину коштів від ціни базового активу. Такий вид трейдингу називають маржинальною торгівлею, тобто із застосуванням кредитного плеча. Подібні договори збільшують кількість учасників, надаючи доступ до ринку трейдерам навіть не з великим капіталом. 

Принцип роботи CFD 

CFD-трейдинг — це здійснення торгових операцій з купівлі-продажу активів біржового та валютного ринку. Пояснюємо, як він працює. Коли, наприклад, трейдер складає прогноз, що акції певної компанії мають підвищитися в ціні з $500 до $600, він може відкрити угоду на купівлю за поточною вартістю та закрити її, коли вона досягне оцінки. Трейдинг контрактами CFD у такій ситуації не має суттєвих відмінностей і не є складнішим, ніж торгівля реальними цінними паперами. Отримати прибуток можна за рахунок підвищення котирувань.  

Розглянемо ще ситуацію, коли учасник ринку припускає, що ціна акцій почне падати. Тоді продати їх за класичною схемою неможливо, тому варто скористатися CFD-контрактом на зниження. Наприклад, трейдер припускає, що вартість акцій компанії знизиться від $500 до $400. Якщо прогноз вірний, можна заробити на спадному тренді. З цією метою відкривають коротку позицію щодо CFD на актив компанії за ціною $500 і встановлюють тейк-профіт на показнику $400.  

Як відбувається CFD-трейдинг 

Ми вже розібралися, що таке CFD, і усвідомили, що заробити на ньому можна, вибираючи одну з двох тактик. Розглянемо їх детальніше.  

Торгівля на підвищенні котирувань 

При прогнозуванні підвищення вартості активів трейдер торгує поетапно: 

  1. Визначає рівень вартості. Для цього використовуються різні види аналізу – фундаментальний, технічний, графічний, Price Action та інші, включаючи нетрадиційні методики. 

  1. Перевіряє можливість входу на ринок. Іноді трейдер може не розпочинати торгівлю. Наприклад, коли є загроза, що коректний рівень Stop Loss спровокує втрати, неприйнятні для учасника ринку. Він також може не відкривати ордер, якщо збиток за рівнем стоп-лосу перевищує потенційний дохід по тейк-профіту. 

  1. Відкриває ордер для покупки (BUY). Коли трейдер все перевірив і в нього не залишається побоювань, можна входити на ринок. 

При такому вигляді трейдингу успіх угод, що здійснюються, багато в чому залежить від досвіду учасника ринку. 

Торгівля на зниженні котирувань 

Торгівлю з прогнозуванням зниження ціни активів проводять за такими етапами: 

  1. Вибирають рівні для входу на ринок та виходу з нього. За такого трейдингу використовуються самі методи аналізу, як і за торгівлі підвищення вартості. 

  1. Відкривають ордер на продаж. 

  1. Періодично аналізують ситуацію і, якщо вважають за потрібне, змінюють рівні стоп-лосс і тейк профіт.  

Коли біржі спостерігаються коливання і, на думку трейдера, актив досяг потенціалу, може закрити його вручну. Учасник ринку також може перемістити Stop Loss в беззбиткову область або в позицію з невисоким доходом, якщо ціна обраного активу знаходиться в прибутковій зоні. Якщо виконати це вручну не можна, можна активувати трейлінг стоп-лосс. Він автоматично встановлюється на необхідному рівні від поточної ціни.  

CFD-трейдинг необхідно здійснювати лише через надійного брокера. Варто перевірити, чи має компанія діючу ліцензію і чи надає вона доступ до різних торгових майданчиків. 

Плюси CFD 

Серед переваг трейдингу з використанням CFD-контрактів варто виділити: 

  1. Можливість відкривати угоди в будь-якому напрямку. Трейдер купує чи продає CFD. Все залежить від його думки щодо зростання чи зниження ціни. Відповідно, відкривається довга або коротка позиція. Отримувати прибуток можна навіть за зниження вартості. 

  1. Відсутність прихованих комісій. Зазвичай брокер надає всі умови CFD-трейдингу. Вони прозорі і не несуть у собі каверзи. Знайти їх можна на веб-сайті брокерської компанії.  

  1. Відсутність фактичного володіння активами. Коли, наприклад, було придбано CFD-контракт на дорогоцінний метал або нафту, вони не будуть передані учаснику ринку і, відповідно, не доведеться організовувати їх зберігання. 

  1. Можливість відкриття угод, що перевищують обсяг можливості трейдера. Це стає можливим завдяки наданню кредитного плеча брокером. 

  1. Розширення числа активів через єдиний рахунок. Інноваційні платформи дають можливість управляти активними угодами за допомогою одного торгового терміналу, що робить трейдинг легшим та швидким. Це також хороша можливість комплексного аналізу динаміки котирувань.  

  1. Можливість збільшити потенційний прибуток завдяки кредитним коштам, які надає брокер. З їхньою допомогою можна відкрити більше ордерів на більший обсяг. Це дає можливість генерувати вищий прибуток. 

CFD підходять і для хеджування. Наприклад, якщо інвестор раніше придбав акції емітента і прогнозує, що їхня вартість незабаром впаде, то збитки від можливих втрат можна згладити, застосовуючи контракти на різницю. Тобто, трейдер може заробити на нетривалому спадному імпульсі, продаючи або купуючи еквівалентну вартість паперів. 

Ризики та мінуси CFD 

Контракт на різницю – складний інструмент. Трейдинг з його використанням завжди пов'язаний з ризиком, тому важливо ретельно розібратися, що таке CFD і які принципи його роботи. Кожне рішення треба добре обміркувати. Важливо також усвідомити для себе, чи готові ви втрачати гроші.  

Під час застосування контрактів на різницю можна натрапити на різні ризики: 

  1. Велике кредитне плече. Підвищення потенційного прибутку завдяки кредиту підвищується ймовірність злиття депозиту. З метою зниження цього ризику, трейдер може використовувати стандартні принципи управління капіталом або створити свої. Якщо в першому випадку ризик не повинен перевищувати 2% від депозиту, то в другому — трейдер на свій розсуд може знизити його до 1% або підвищити до 3%. 

  1. Висока волатильність. Така ситуація несе у собі підвищений ризик, зокрема при застосуванні великого кредитного плеча. Коливання активу – природне явище. Щоб визначити волатильність на різних проміжках часу, використовують індикатор ATR. Мінімізувати ризик також можна за допомогою використання принципів управління капіталом або застосування методів хеджування. 

  1. Спекулятивні характеристики договору. Інструмент використовується для спекуляцій з активами без фактичного їхнього володіння. Але варто врахувати, що отримати прибуток у трейдингу виходить не завжди.  

Трейдер може вибирати інструменти для торгівлі, залежно від ситуації. В одних випадках краще використовувати CFD-контракти, в інших – акції, валюту тощо. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»