Що таке ордер? Типи біржових ордерів

Щоб здійснювати торгові операції на фондовому ринку, громадянинові України потрібно обов'язково звертатися до посередника. Таким є брокер. Це — сертифікований учасник. Він отримує спеціальні ліцензії на біржі та у контролюючих державних органів. Для купівлі та продажу цінних паперів трейдер використовує спеціальну заявку для брокера — ордер (наказ). Він дозволяє відкрити або закрити угоду.

Враховуючи, що суть торгівлі полягає в тому, щоб мінімізувати збитки та зафіксувати прибуток, необхідно грамотно використати ордери. Їх можна налаштовувати й спрацьовувати вони будуть в автоматичному режимі, що усуває людський фактор і заощаджує трейдеру час. Розглянемо, що таке ордер на біржі та як його використовувати.

Що таке ордер на біржі?

Цей інструмент дозволяє сформувати заявку брокеру про вхід або вихід з позиції купити або продати актив. Саме з допомогою таких наказів здійснюється торгівля на фондових біржах. Заявка обробляється та трейдер отримує бажаний результат. Розвиток промисловості призвів до появи різних типів ордерів. Завдяки цьому трейдери отримали можливість вибудовувати складні комплексні стратегії та економити час. Кількість наказів залежить від брокера, але для ефективної торгівлі, зазвичай, досить базового набору.

У технічному сенсі ордер на біржі — це команда на графіку котирувань із зазначенням певних параметрів, наприклад, дії, обмеження, суми та ін. Коли ринком дотримані встановлені умови, команда виконується. При цьому участі самого трейдера не потрібно, достатньо заздалегідь налаштувати заявки та чекати на їх автоматичне виконання.

Основні типи ордерів на біржі

Базові заявки на купівлю чи продаж активів працюють максимально просто. Трейдер натискає кнопку «купити» або «продати», і протягом кількох секунд угода здійснюється. Однак базової механіки для ефективної торгівлі на біржі недостатньо, можна щось упустити або зіткнутися з прослизанням ціни (очікувана вартість та що фігурує в підсумковій угоді). Це особливо актуально за високих ринкових темпів, коли різниця може визначати вдалість чи невдалість торгівлі загалом.

Різні види ордерів пропонують більше можливостей для трейдерів, підвищують точність, знижують ризики, пов'язані з ковзанням.

До базових типів на біржі належать такі накази:

  • ринкові;

  • лімітні.

Ринковий — це найнадійніший і найшвидший ордер. Він використовується переважно в тих ситуаціях, коли негайне виконання важливіше за ціну активу. Команда на купівлю чи продаж виконується за поточною ринковою вартістю. Попри простоту і зрозумілість цього наказу, він може спричинити суттєві збитки — спрацювати в момент короткочасного падіння ціни. Саме для ринкового наказу актуальним є фактор прослизання. Передбачити, якими будуть котирування через 10-15 секунд проблематично. А саме стільки часу, як правило, потрібно на виконання команди: прийняття брокером заявки, обробка, черга на виконання.

Ринковий наказ не гарантує ціни, але забезпечує швидке виконання. 

Наступними за популярністю є лімітні заявки. Завдяки їм трейдери можуть обмежувати збитки та фіксувати прибуток. Ці типи ордерів на біржі завжди мають верхню та нижню межу вартості активу. 

Команда виконується у майбутньому, а не миттєво, і лише в тому випадку, коли ринкові умови їй відповідають. Це позбавляє необхідності особисто відстежувати котирування, достатньо задати необхідні параметри для автоматичного виконання та очікувати.

Врахуйте, що біржі встановлюють обмеження на мінімальне число пунктів між поточною ціною та відкладеним наказом. Ви можете збільшити, але не зменшити цю відстань.

Також важливо відзначити, що навіть відкладений ордер необхідно контролювати — ринкові умови можуть змінитися, що призведе до перегляду вартості продажу чи покупки.

Лімітна заявка буде виконана за вказаною трейдером або найкращою вартістю. На покупку називається buy limit, а на продаж — sell limit. Працює так: припустимо, ви бажаєте купити одну акцію Apple за ціною $175, а вона коштує $180. Отже, необхідно виставити відповідний наказ (buy limit 175). Також ви бажаєте продати одну акцію Apple, коли її вартість досягне $185 (sell limit). Заявки будуть виконані автоматично при досягненні зазначених умов або не виконані, якщо котирування не задовольнятимуть вимоги.

Лімітний наказ дозволяє точно встановлювати ціни купівлі або продажу, але не гарантує виконання угоди (у момент досягнення заданої вартості може не бути продавців або покупців). Важливо правильно налаштовувати такі типи ордерів. Вони повинні залишатися у розумних межах стосовно активу, інакше черга до виконання може не дійти.

Типи ордерів за терміном дії

Час дії — це важливий аспект заявок. Цей параметр вказується під час відкриття угоди. Ви встановлюєте умови закінчення терміну. Існує 3 основних ордери за часом дії:

  • FOK;

  • GTC;

  • IOC.

FOK — миттєві. Вони або виконуються, або анулюються. Часткове виконання не передбачене. Наприклад, ви даєте наказ на купівлю 10 акцій Tesla $1050. Якщо весь обсяг на поточний момент та за заданою вартістю недоступний, заявка скасовується. У разі, якщо терміново бажаєте здійснити покупку, рекомендується використовувати IOC.

GTC — діє до ручного скасування. Команда або буде виконана автоматично при досягненні умов або скасована вручну. Важливо не забути про її існування, інакше вона може спрацювати несподівано та за неактуальними даними.

IOC — виконується або скасовується. Будь-яка частина заявки, яка не була виконана миттєво, має бути скасована. На відміну від FOK, наказ може бути виконаний частково у доступній на момент його надходження кількості за потрібною ціною. Наприклад, ви створили ордер на покупку 10 акцій Tesla по $1050, але негайно можуть бути куплені лише 5 із них. Наказ виконується частково та закривається.

Також бувають одноденні накази. Вони можуть бути як ринковими, так і лімітованими. Діють з виставлення трейдером і до кінця торгового дня на біржі.

Типи ордерів за умовою

Такі накази поділяються на:

  • стоп-заявки;

  • стоп-ліміти.

Стоп-заявки належать до умовних. Вони не вносяться до книги ордерів. Спрацьовують, коли ціна досягає зазначеного рівня. У цей момент перетворюються на ринкові. Для позицій на продаж (sell stop) стоп-заявки встановлюються нижче за актуальну ціну, а на покупку (buy stop) — вище. Використання цього типу ордера вимагає спеціальних навичок та грамотного прогнозування зростання чи падіння котирувань. Завдяки стоп-наказам можна побудувати стратегію беззбиткової торгівлі.

Стоп-ліміт ордера об'єднують у собі відразу два накази: стоп та ліміт. Трейдер вказує на два значення. Досягши ціни «стоп» автоматично створюється лімітний ордер за заздалегідь встановленими параметрами.

Обмежувальні накази — це Stop loss та Take profit. У першому випадку трейдер встановлює автоматичний наказ на продаж при досягненні мінімальної ціни, на яку він згоден, щоб не втратити більше за негативного руху позиції. У другому — встановлюється прийнятна вартість задля фіксації прибутку.

Для ефективного використання ордерів потрібно вміти орієнтуватися у графіках, а також користуватись математичними формулами або спеціалізованими програмами для прогнозування котирувань. Початківцям рекомендується використовувати накази Stop loss та Take profit, а потім переходити до складніших типів. Інвестиційна компанія «Фрідом Фінанс Україна» надає корисні навчальні курси, а також:

  • безплатні консультації з фінансових експертів;

  • можливість придбання цінних паперів на світових фондових біржах;

  • зручну платформу Tradernet для торгівлі, налаштування ордерів тощо.

Щоб стати інвестором, достатньо пройти реєстрацію на сайті та самостійно (для досвідчених трейдерів) або за допомогою фахівців (для новачків) придбати активи, що зацікавлять. Компанія «Фрідом Фінанс Україна» присутня на ринку понад 20 років та веде виключно ліцензовану діяльність.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»