Що таке Penny stocks та як на них заробити?

Популярність Penny stocks (їх ще називають найдешевші акції або «сміттєві») останніми роками різко зросла через низький бар'єр для входу та здатність перетворювати невеликі суми на прибуток. Кмітливі інвестори, які навчилися на цьому робити гроші, примудряються збити капітал, але переважна більшість тих, хто вирішив таким чином ризикнути, на жаль, програє.

Сьогодні ми пропонуємо дізнатися, чи можна заробити на Penny stocks. Коротка відповідь — так, але важливо пам'ятати, що торгівля дешевими акціями відрізняється від торгівлі звичайними. Щоб почати заробляти на них, потрібно постаратися вникнути у всі нюанси.

Що таке Penny stocks?

За даними Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC), «акції пенні» зазвичай належать до цінних паперів, випущених дуже невеликою компанією (тобто з мікрокапіталізацією), яка торгується за ціною менше 5 доларів за одну. Найдешевші з них торгуються за пенні (менше 1 долара). Звідси і походить назва. Залежно від ціни та ступеня надійності, виділяють кілька рівнів:

  1. Це цінні папери, що котируються на основних фондових біржах – NASDAQ та Нью-Йоркська. Зазвичай вони коштують близько 5 доларів чи нижче. До них застосовуються вищі стандарти, ніж до позабіржових penny stocks, тому що вони мають надавати фінансову інформацію для звіту на біржі. Це означає, що ними важко маніпулювати.

  2. Традиційні «пенні-акції», вартість яких зазвичай складає від 1 до 99 центів. Їхня вартість буває навіть меншою за один пенні. Компанії, що їх випустили, недостатньо сильні, тому ніколи не торгуються на солідних біржах.

  3. Це цінні папери з потрійним нулем, що означає, що їхня ціна становить від 0,0001 до 0,0009 цента за одну. Часто оповіщення про «гарячі акції» припадають саме на них. При цьому у виграші будуть ті, хто купив їх першим.

Найчастіше операціями з дешевими акціями займаються на позабіржових ринках.

Особливості центових акцій

З технічної точки зору акції, що котируються на традиційних біржах, не є «сміттєвими», незалежно від того, наскільки низька їх ціна. Якщо цінні папери великої компанії раптово впадуть нижче за долар, це не зробить їх автоматично центовими.

Річ у тім, що NYSE та NASDAQ висувають серйозні вимоги до організацій, які торгують на цих біржах. Якщо вони перестають відповідати цим стандартам, їх виключають з лістингу. Коли це відбувається, цінні папери переходять на позабіржовий ринок.

«Пенні стокс» зазвичай вважаються високоризиковими інвестиціями через їх низьку ціну, відсутність ліквідності, мінімальну ринкову капіталізацію і велику різницю між ціною купівлі та продажу. Більшість цих цінних паперів торгується через позабіржові транзакції за допомогою таких механізмів, як позабіржова дошка оголошень (OTCBB), також відома як «рожеві листи».

Наприклад, припустимо, що компанія ABC торгується за ціною 1 долар за штуку і не зареєстрована на жодній національній біржі. Натомість вона торгується на позабіржовій дошці оголошень (можливо, регіональній). Таким чином, її акції вважаються центовими.

Головна складність при операціях з такими цінними паперами у тому, що важко знайти достовірні дані про діяльність самої фірми. На жаль, це дозволяє несумлінним учасникам біржі маніпулювати та обманювати трейдерів. Модель обману стара як світ — створюється невелика фірма, випускаються та продаються акції, а потім виходить оголошення про банкрутство. Так трейдери втрачають вкладені кошти. Але натомість історії відомі випадки і протилежні, коли бізнес розвивався, і цінні папери, куплені за гроші, збільшували свою вартість у рази.

Де і як купити Penny stocks?

Одне з перших питань — як не втратити свої гроші, хай і невеликі. Щоб не помилитися з цим, слід пам'ятати про ризик і не проігнорувати наступні поради:

  • не реагуйте на платну рекламу з розсилок електронною поштою, в соцмережах тощо. Її можуть розсилати шахраї;

  • проведіть власне дослідження перед покупкою. Ретельно вивчіть компанію та її потенціал для зростання;

  • враховуючи, що бюджет невеликий, оберіть брокера з фіксованою комісією або з нульовими угодами.

Щоб визначитися з останнім пунктом, потрібно проаналізувати умови, які пропонуються на торгових майданчиках. За оцінками фахівців, зробленим на основі 29 параметрів, серед найкращих брокерів, які займаються операціями з недорогими акціями, виділяють:

  • Fidelity, яка пропонує умову $0 за угоду;

  • TD Ameritrade – $6,95 за угоду OTCBB;

  • Charles Schwab – $ 6,95 за угоду OTCBB;

  • TradeStation – $0 за угоду (до 10 000 шт.);

  • Interactive Brokers – $0,0035 за акцію.

Захист інвесторів забезпечує і позабіржова дошка оголошень – електронна торгова служба, керована Управлінням регулювання фінансової індустрії, яка вимагає, щоб всі компанії відповідали мінімальним стандартам підтримки фінансової звітності в актуальному стані.

Наступний етап – знайти penny stocks, які мають найбільшу ймовірність стати великими. Багато трейдерів для цього використовують сканери акцій та різні фільтри — графічні моделі, ціну, продуктивність, обсяг та волатильність. Все це допоможе знайти цінні папери з найбільшим потенціалом зростання.

Скільки можна заробити на дешевих акціях?

Попри всю нестабільність та волатильність, технічно можливо заробити на будь-якому типі акцій. Успішні інвестори зазвичай зосереджуються на тому, що цінні папери, незалежно від ціни, можуть збільшити вартість у довгостроковій перспективі.

Є багато вагомих причин вкладати гроші в малий бізнес. Люди, які інвестують у невеликі підприємства, що ростуть, отримують набагато більше можливостей для власного заробітку, ніж ті, хто чекає, щоб почати вкладати кошти, поки компанії не виростуть у гігантів. Все-таки багато людей вірить, що саме їм пощастить, і вони, купивши акції по 0,18 дол., через місяць дізнаються, що ціна їх зросла в 10 разів.

Окрім пошуку потрібної компанії, яка гарантовано зросте через деякий час та принесе вам прибуток, рекомендуємо звернути увагу на умови брокерів.

Як торгувати найдешевшими акціями?

Для новачків, які тільки почали дізнаватися, що таке penny stocks, і хочуть інвестувати саме в них, пропонуємо контрольний список дій, які допоможуть не зробити помилки:

  • виберіть надійну фірму, щоб відкрити брокерський рахунок;

  • якомога ретельніше вивчіть особливості компанії, акції якої плануєте придбати;

  • уникайте «сміттєвих» акцій, які схильні до ринкових маніпуляцій, наприклад тих, на які націлені схеми «накачування та скидання»;

  • диверсифікуйте свій портфель;

  • визначте собі цінові орієнтири і час, протягом якого готові утримувати позицію;

  • орієнтуйтеся на довгострокову перспективу — обирайте якісні організації, які мають потенціал зростання, і будьте готові почекати якийсь час, доки результатів ще не досягнуто.

У будь-якому випадку віддавайте перевагу якості, а не кількості. Щоб компанія мала перспективу, вона має займатися прогресивним напрямком у бізнесі.

Ризики інвестицій у дешеві акції

Сьогодні торгівля дешевими акціями може стати непоганим інвестиційним інструментом, але інвестору слід пам'ятати про ймовірні ризики роботи з ними:

  • ці цінні папери мають низьку ліквідність, що призводить до зниження обсягів торгів. Тож навіть невеликі угоди можуть спричинити значні коливання цін;

  • більшість з них випущені молодими компаніями, які ще не мають репутації щодо операцій, продуктів, активів або доходів;

  • підприємства з мікрокапіталізацією не зобов'язані подавати звіти до регулюючих органів (наприклад, SEC). Окрім того, ці акції не охоплюються професійними фондовими аналітиками. Тому потенційні інвестори не можуть знайти достатньо інформації щодо їхніх фінансових показників;

  • оскільки дешеві акції переважно торгуються на позабіржовому ринку, підприємства, які випускають їх, не повинні відповідати певним мінімальним вимогам для лістингу.

Крім того, ці акції часто використовуються з шахрайською метою. Наприклад, вони піддаються схемам накачування та скидання, коли їх цінами маніпулюють промоутери.

На щастя, є хороша альтернатива інвестуванню в пенні стокс. Це торгівля дробовими акціями, що дозволяє інвестувати у цінні папери з високою вартістю. Наприклад, одна акція Amazon.com (NASDAQ: AMZN) коштує тисячі доларів, але зараз надається можливість придбати будь-яку її частину та в перспективі розраховувати на отримання прибутку.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»