Що таке премаркет та постмаркет на біржі?

Початківцю інвестору потрібно ознайомитися з різними специфічними термінами, які є у професійному інвестиційному слензі. Серед них — «премаркет» та «постмаркет». Розповідаємо, що означають ці терміни та з якою метою їх застосовують.

Премаркет та постмаркет: що це

Всі операції на майданчиках здійснюються у певний час, який називається торговою сесією. Кожна платформа має свій розклад. Наприклад, для Франкфуртської біржі основний час роботи припадає з 8:00 до 20:00 CET. Вранці та ввечері дзвінок відповідно сповіщає про початок робочого дня та закриття майданчика. Але вести торги можна не тільки у період сесії, але й до неї. Це й пояснює, чому ціна закриття та відкриття торгів відрізняється. Період здійснення спекуляцій поза сесією позначається двома термінами:

  1. Премаркет — це аукціон відкриття. Йдеться про час до початку торгівлі, коли можна подавати заявки на операції з активами. Отримані дані обробляються біржовим алгоритмом, що дозволяє визначити ціну відкриття.

  2. Постмаркет — це аукціон закриття. Настає після періоду, коли подаються заявки на придбання/продаж активів після завершення основних торгів.

Історія розширення сесії пов'язана з конкуренцією між біржами та бажанням збільшити клієнтську базу. Так, на торгових майданчиках США премаркет триває 5 год 30 хв, а постмаркет — 4 год. Вони діють за таким принципом: коли платформа надає більше часу для спекуляцій, трейдери не будуть відвідувати інші майданчики для укладання угод.

З якою метою використовуються премаркет та постмаркет

Аукціони відкриття та закриття потрібні торговим платформам та інвесторам. У першому випадку вони застосовуються з метою зняття навантаження на самому початку торгів та визначення вартості відкриття основної торгової сесії. Учасники ринку можуть використовувати цей інструмент для проведення вигідних угод. Можна скласти свою стратегію після завершення торгів, оцінивши зміни, що відбулися у світі, країні чи емітенті.

Часто перед початком торгової сесії у відповідний час з'являються чинники, які впливають на зміну вартості. Це можуть бути, наприклад, публікації звітів, вихід важливих новин, заяви керівництва тощо. Так, у США багато індикаторів, що впливають на настрій інвесторів, оголошуються за годину до відкриття торгів на Нью-Йоркській фондовій біржі (о 8:30).

Нерідко оприлюднення звітів відбувається у час, коли сесія закрита. Це роблять для згладжування впливу такої інформації на торги під час їх проведення. При відкритті сесії вартість вже може стабілізуватися. Інвестори мають змогу скоригувати свої плани, керуючись новими цифрами.

Як вести торги на премаркеті та постмаркеті

Якщо раніше торгувати поза основним часом могли лише інституційні інвестори, то сьогодні подібні операції здійснюють й інші учасники ринку. Наведемо кілька прикладів стратегій торгівлі:

  1. Торгівля на новинах. Якщо перед торгами емітент представив свій звіт з зафіксованим зростанням доходу, варто очікувати на підвищення дивідендних виплат. Інвестор складає прогноз котирувань на основній сесії, купує цінні папери на премаркеті за нижчою вартістю. Він отримає прибуток, продавши акції, що подорожчали.

  2. Стратегія зниження. Події ґрунтуються на прогнозі, що цінні папери, вартість яких різко зросла у попередній торговій сесії, продемонструють падіння ціни. Після відкриття угоди шорт можна отримати дохід зниження.

Ці та інші стратегії дуже ризиковані. Їхнє застосування здатне призвести до втрат, а не до заробітку. Недосвідченим трейдерам краще не брати участь у подібних заходах. Такими можливостями можуть користуватися лише серйозні спекулянти. Але слідкувати за торгами премаркету та постмаркету необхідно. Це дозволить оцінити стан ринку, котирувань після надання важливої ​​інформації.

Переваги торгівлі під час розширеної торгової сесії

Серед головних переваг торгівлі поза сесією потрібно виділити такі можливості:

  • випередження більшості інвесторів, що ведуть торги в основний час, заробіток на новинах та звітах емітентів;

  • відкриття угоди за вигідною ціною (можна виставити лімітний ордер на потрібну вартість);

  • закриття позиції після завершення торгової сесії, якщо інвестор не встиг це зробити в основний час.

Варто також зазначити, що колись на премаркеті учасники торгів мали доступ лише до даних про заявки. Сьогодні ситуація змінилася, що знизило ризик інвестування наосліп. Теоретично великі трейдери можуть зрушити ціну у потрібному напрямі, але передбачити це неможливо.

Ризики торгівлі під час розширеної торгової сесії

Премаркет і постмаркет дозволяють враховувати різні події на ринку, про які йшлося вище. Але вони пов'язані з деякими ризиками, зокрема:

  • низька ліквідність, оскільки інвесторів у цей час на ринку небагато;

  • висока волатильність;

  • великі спреди — різниця між пропозиціями купівлі та продажу;

  • виконання заявок з затримкою;

  • необхідність роздрібним трейдерам змагатися з великими фондами, які мають значні ресурси.

Параметри ризику, які застосовуються до операцій премаркету, розраховують за результатами закінчення основної торгової сесії попереднього дня.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»