Що таке привілейовані акції?

Привілейовані акції: все, що потрібно знати інвесторам

Кожен, хто бажає заробляти на фондовому ринку, може вибрати різні варіанти інвестування. Серед найвигідніших фінансових інструментів є акції. Вони бувають різних видів. Виділяємо основні моменти для тих, кого цікавить, що таке привілейована акція та які її основні відмінності.

Привілейована акція: що це

Привілейована акція (на біржовому жаргоні «преф») є особливим цінним папером, що одночасно дає права своєму власнику і має деякі обмеження на інший їх ряд. Передбачає отримання фіксованого доходу та часткову участь власника у справах підприємства.

Привілейовані акції відбиваються у балансі підприємства на першому місці у розділі капіталу акціонерів. Інформація про них є у вільному доступі. Префи випускаються з метою залучення у бізнес оборотних засобів, що поповнюють статутний фонд акціонерного товариства (АТ). Також підприємство може у такий спосіб прагнути досягти балансу між своїм та зовнішнім капіталом без збільшення кількості акціонерів з правом голосу.

Відповідно до чинного законодавства, частина привілейованих акцій у статутному фонді акціонерного товариства не може перевищувати 1/4.

Привілейовані цінні папери: які бувають

Придбати можна різні види привілейованих акцій:

  1. Пріоритетні. Власники цих цінних паперів у першочерговому порядку одержують дивідендні виплати. Тільки потім дивіденди нараховуються решті власників.

  2. Конвертовані. Після певної дати акціонер має право конвертувати такі акції у фіксовану кількість звичайних або ж у префи інших класів.

  3. Кумулятивні. Емітент може не оголосити про дивідендну виплату в поточному році. Тоді він має перед інвесторами заборгованість, погашення якої переноситься на наступний звітний період. Коли будуть виплачені, власники таких префів першими отримують дивіденди.

  4. Некумулятивні. Не передбачають накопичення дивідендів. Інвестор може отримувати виплати із чистого прибутку. Якщо у звіті зафіксовано збиток за поточний рік, наступні інвестори не можуть вимагати заборгованості.

  5. Змінні. Передбачають можливість обміну інші акції.

  6. Вічні. Час, коли капіталовкладення буде повернено інвестору, не фіксується. Вони також не мають дати випуску.

  7. З правом погашення. Дотримуючись певних умов, інвестор може змусити компанію викупити цінних паперів.

  8. З часткою участі. Дають право своїм власникам отримувати додаткові дивіденди більше передбачених.

Для префів, як і звичайних цінних паперів, немає обмежень для купівлі чи продажу (якщо інше не прописано у договорі АТ). Вести торги зручніше через брокера, що дозволить вийти на біржу і, відповідно, отримати доступ до ринкових цін. Особливо це важливо для інвесторів, які мають велику кількість паперів та мають намір їх продати.

Переваги префів

Переваги привілейованих акцій:

  1. Власники префів першими отримують дивідендні виплати, коли керівництво компанії приймає рішення про них. Якщо ж зафіксовано збиток у звітному періоді, інвестор не отримає нічого. Коли акція накопичувальна, він отримує дивіденди за усі роки.

  2. Власник може претендувати на частину майна у разі ліквідації підприємства. Коли компанія стає банкрутом, власники таких паперів мають перевагу над іншими інвесторами на виплати з активів підприємства.

  3. Власника іноді наділяють додатковими правами залежно від статуту АТ. Наприклад, може отримати право конвертувати префи.

  4. Акціонери отримують право на доплату у разі, коли розмір дивідендів за звичайними акціями перевищує суми виплат за привілейованими.

Префи можуть давати право брати участь в управлінні АТ, якщо таке передбачено статутом.

Недоліки префів

Головним мінусом таких активів є той факт, що вони не дають право голосу, на відміну від звичайних цінних паперів. Тому їх власники що неспроможні проводити справи емітента. Власники можуть лише брати участь у голосуванні з низки ключових для компанії питань, наприклад, її ліквідації, реорганізації чи злиття. Серед інших недоліків володіння привілейованими акціями варто виділити той факт, що компанія-емітент може вимагати власника цих паперів, не пояснюючи причин. При цьому збитки відшкодовуються.

Фіксований розмір доходів у деяких випадках також можна віднести до мінусів префів. За її випуску часто вказується сума виплат. Якщо прибуток компанії збільшується, це спричиняє зменшення прибутковості акцій. Префи, як правило, коштують дешевше за звичайні цінні папери. Це пояснюється недостатньою ліквідністю. З цієї причини власник може зіткнутися з певними проблемами за необхідності продажу.

Привілейовані та звичайні акції: чим відрізняються

Звичайні та привілейовані цінні папери — два основні типи акцій, що випускаються емітентами. Саме їх найчастіше купують інвестори на торгових майданчиках. Обидва типи активів дають власникам частину власності на підприємстві. Вони мають деякі подібності, але відмінності між ними суттєві, зокрема, ризик, пов'язаний з їх триманням.

Як мовилося раніше, привілейовані акції гарантують, що інвестор отримає дохід. Звичайні ж передбачають виплату дивідендів. Розмір останніх визначається прибутком підприємства. Власники префів що неспроможні управляти АТ через участь у зборах акціонерів. Оскільки вони не впливають на рішення управління, їх можна назвати байдужими інвесторами.

Префи, як і облігації, мають номінальну вартість, що залежить у зворотному порядку від процентних ставок. Вони мають функцію відкликання, що дозволяє компанії-емітенту викупити їх після закінчення зазначеного періоду. Це відрізняє їхню відмінність від звичайних акцій. Інвестори можуть відкликати префи за ставкою викупу.

Ще однією відмінністю між цими цінними паперами є той факт, що конвертувати звичайні акції в привілейовані неможливо. На зворотну операцію, як зазначалося, право є. Якщо говорити про прибутковість, префи здебільшого виглядають привабливіше.

Переважно прості цінні папери купують великі засновники, бажаючі проводити діяльність підприємства. А привілейовані обирають ті інвестори, які хочуть заробити на дивідендних виплатах. Це найбільш підходящий фінансовий інструмент, якщо інвестору потрібно вкласти капітал у довгострокові інвестиції.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»