Що таке ралі на фондовому ринку?

У лексиконі трейдерів можна зустріти термін «ралі». Так називають період безперервного зростання цін на акції, індекси чи облігації. Цей процес може відбуватися за різних умов, але практично завжди означає відносно швидку і стійку висхідну зміну вартості цінних паперів.

У цій публікації ми пропонуємо докладний опис різних умов, за яких спостерігається ралі фондового ринку. А також ми обговоримо їхню практичну значущість для індивідуальних інвесторів.

Що таке ралі на фондовому ринку?

Як ми вже зазначили, так називають процес, коли ціни на акції зростають впродовж невизначеного, але стійкого періоду. При цьому спостерігаються висока активність трейдерів та збільшений попит на купівлю цінних паперів. Як правило, все відбувається протягом короткого проміжку часу.

Ралі зазвичай відбувається після стабільного або падаючого цінового тренду і дозволяє котируванням відновитися з позитивним прибутком. Водночас після періоду різкого зростання ринок входить у стан зниження і може зіткнутися зі значним падінням ціни акції.

Розбираючись з тим, що таке ралі на фондовому ринку, часто використовуються терміни «ведмежий ринок» (тривалий період зниження цін на акції) та «бичачий» (підвищення вартості цінних паперів). Хоч би як це виглядало нелогічним, але зростання котирувань може відбуватися під час «ведмежого ринку». Але при цьому для нього немає фундаментальної причини, і найчастіше через час вартість акцій знову знизиться. При цьому поведінка трейдерів нагадує змагання на перегонах (скоріш за все, звідси і взявся термін).

Ралі різної тривалості можуть відбуватися до, під час або навіть після найсильнішого зниження. Наприклад, 1997 року промисловий індекс Доу-Джонса впав більш ніж на 7 % у понеділок, 27-го числа. На той час це було його найбільше відсоткове падіння з 1915 року. Однак наступного дня, у вівторок, 28 жовтня акції різко зросли, завершивши сесію зростанням майже на 5 % при тодішньому рекордному обсязі.

Особливості ралі на біржовому ринку

Трейдер може визначити початок цього процесу, використовуючи технічні індикатори, наприклад осцилятори, які фіксують перекупку активів, — один із ключових факторів його появи.

Залежно від тимчасової шкали, яка використовується трейдером, тривалість підйому може бути відносною. Наприклад, внутрішньоденний трейдер може випробувати ралі у перші 30 хвилин після відкриття ринку, якщо вночі з'явилися сприятливі новини. Як альтернатива позиційним змінам може спостерігатися стійкий висхідний рух цін протягом кількох днів або тижнів.

Насправді довгостроковий приріст нескладно ідентифікувати, але справжня майстерність трейдера полягає у складанні прогнозів. Якщо вдасться передбачити початок чи закінчення цього процесу, він зможе коригувати свою стратегію.

При цьому важливо відрізнити стабільність, що починається, від так званої бичачої пастки. Коли настає такий період, котирування швидко досягають максимумів, а потім стабілізуються або повертаються до спадних тенденцій.

Причини виникнення ралі

Пожвавлення на фондовому ринку відбувається у періоди підвищення попиту. Такі ситуації підштовхують ціну акції вгору. Основні причини появи ралі на біржі можуть бути різними. Найчастіше до них належать:

  • значні події. Найяскравішим прикладом цього є новорічне ралі. Наприкінці кожного календарного року біржі спостерігається підвищення практично всіх фондових індексів;

  • підготовка інвестиційних фондів до великих угод. Це найчастіше призводить до короткострокових ралі;

  • вихід на ринку очікуваного нового продукту. Прикладом може бути випуск нової моделі iPhone. Практично регулярно акції Apple підвищувалися у ціні протягом пів року після цієї події. Аналогічні зміни спостерігаються з цінними паперами Tesla;

  • зміни у фіскальній чи податковій політиці великих держав. Коли набувають чинності важливі рішення, що мають міжнародне значення, найчастіше це впливає на цінову політику на біржі.

Ралі може бути позитивною ринковою ознакою, коли до нього ведуть фундаментальні зміни в економіці, що включають податкові модифікації та нижчі відсоткові ставки.

Що таке різдвяне ралі?

Кожен трейдер знає, що новорічне ралі на фондовому ринку майже так само передбачувано, як і наближення самого Різдва. Це означає, що ціни на акції мають тенденцію зростати протягом певного проміжку часу перед різдвяними святами і відразу після них. В Альманасі біржового трейдера, де цей термін було вперше вжито кілька десятиліть тому, вказується, що ралі відбувається в останні п'ять торгових сесій року, що минає, і перші дві в наступному. Інші аналітики виділяють ще передсвятковий період, який може стартувати у другій половині жовтня та триватиме до кінця року. Саме в цей час інвестори можуть заробити великий прибуток.

В іншому альманаху The Stock Trader's Almanac, у якому аналізуються циклічні ринкові тенденції, зазначається, що зростання цін наприкінці року – це сезонне явище. Зокрема, у ньому зазначено, що з 1969 року новорічне ралі на біржі принесло позитивні результати у 34 з 45 святкових сезонів. В середньому сукупна прибутковість за ці дні становить 1,4 %, і її показники позитивні у кожний з семи днів.

Багато хто вважає такі зміни на ринку результатом того, що люди купують акції в очікуванні зростання цін протягом січня, інакше відомого як січневий ефект. Слід зазначити, що багато трейдерів в інвестиційних фондах зазвичай вкладають бюджет у цінні папери.

Особливості різдвяного ралі

Роздуми про те, що таке новорічне ралі, призводять до появи різних теорій, що пояснюють причини щорічної тенденції.

Найчастіше тривале зростання цін на акції в передноворічний час пояснюють збільшенням кількості святкових покупок, загальним оптимізмом, що підживлюється святковим духом, і тим, що інституційні інвестори розплачуються за своїми рахунками перед відпусткою.

Але разом з тим варто пам'ятати, що, як і багато інших ринкових аномалій, вони можуть бути випадковими, і немає жодної гарантії, що ці тенденції збережуться, наприклад, у поточному році або в майбутньому. Попри це, статистика невблаганна. Аналітичні дані Bank of America свідчать про те, що індекс S&P 500 був позитивним у 79 % випадків протягом цих днів за весь період спостереження, починаючи з 1928 року, із середнім приростом 1,7 %. За словами Роберта Хама з CNBC, за останні 10 років під час різдвяного ралі індекс S&P 500 падав лише двічі.

У 2021 році семиденне зростання почалося в понеділок, і ралі стартувало добре, попри збільшення кількості випадків Covid. S&P 500 додав майже 1,4 % і завершив день на новому максимумі 4791,19 – це 69-й рекорд закриття року. Промисловий індекс Dow Jones зріс приблизно на 1 % до 36 302,38, а Nasdaq Composite закрився на позначці 15 871,26, що на 1,4 % вище за день.

2021 року основні індекси показали надмірну прибутковість. S&P 500 виріс на 27,6 %; Dow Jones – на 18,6 % та Nasdaq – на 23,1 %. З часом середньорічна дохідність ринку становить близько 10 %.

Деякі фахівці фондового ринку ретельно досліджують циклічні тенденції та намагаються у своїй роботі використати історичні моделі, наприклад ралі Санта-Клауса. Вони зазвичай роблять це неодноразово протягом кількох років поспіль і додатково намагаються обмежити ризики, визначити цінові позиції на ті чи інші акції, скоротити збитки, якщо щось піде не так. Вони використовують технічні патерни у певних індексах і ретельно планують точки входу та виходу.

Все це марно для більшості інвесторів, які не мають досвіду торгівлі і не вміють керувати ризиками в короткі терміни. Наприклад, для інвесторів, які намагаються зберегти свій капітал, щоб спокійно жити на пенсії, ралі Санта-Клауса мало чим буде корисно або навіть може зашкодити в довгостроковій перспективі.

Найкраща стратегія полягає в тому, щоб підтримувати довгострокову інвестиційну стратегію та не піддаватися спокусі отримати більший прибуток на ринкових «віражах».

Як торгувати на ралі?

Щоб скористатися сезонними тенденціями на ринку, пропонуємо прислухатися до наших рекомендацій:

  • зверніть увагу на спосіб інвестування. Враховуйте ситуацію на ринку, особливо якщо ви працюєте із взаємними фондами акцій, оскільки на них значною мірою впливають настрої;

  • грамотно розподіліть активи. Розробіть стратегію щодо того, у цінні папери яких компаній слід інвестувати. У міру того, як ціни на акції з малою та середньою капіталізацією зростають, а ставки стають ризикованими, подумайте про те, щоб вкласти частину своїх грошей у фонди з великою капіталізацією, оскільки вони можуть підтримувати прибутковість портфеля під час ринкових ралі;

  • керуйте ризиками. Вища прибутковість завжди вітається, але інвестори також повинні враховувати й інший бік медалі, а саме управління ризиками. Багато хто говорить: «Не кладіть всі яйця в один кошик». У випадку з акціями та інвестиціями це означає, що ваш портфель має бути максимально диверсифікованим.

Загалом безпрограшний варіант — орієнтуватися під час різдвяного ралі на вартість акцій компаній споживчого сектору, великих рітейлерів та фондових індексів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»