Що таке свінг трейдинг

Торгівля на біржі здається простою. Активи потрібно купити за нижчою ціною, а продати найдорожче. Але є різні торгові технології, які дозволяють ефективніше вести торги. Головні відмінності між ними — це різний підхід до аналізу ринкової ситуації, відкриття позиції та супроводження активу. Однією з найкомфортніших торгових методик вважається свінг-трейдинг. Вона не передбачає постійного моніторингу та дає можливість охоплювати суттєві рухи.

Свінг-трейдинг: що являє собою

Свінг трейдинг — це різновид торгового стилю, що знаходиться між дейтрейдінг і довгостроковою торгівлею. Термін має на увазі не певні стратегічні плани, а модель дій учасника ринку. Історія стилю розпочалася в середині минулого століття, коли її описав у своїй книзі Джордж Дуглас Тейлор. Створено техніку на основі 3-5-денних циклів ринкових рухів. Згодом ідея була розвинена, й сьогодні її застосовують багато трейдерів.

Swing у перекладі з англійської означає «розмах», «поворот», «вагання». У трейдингу терміном позначають імпульсний, потужний рух. Його можна зловити та застосувати.

Особливості свінг-трейдингу

Насправді тактика передбачає використання коливання ціни з метою отримання доходу. Утримання позиції триває від кількох годин до 2-3 днів. Трейдер при цьому прагне отримати найбільший прибуток за мінімальної кількості здійснених операцій. Відкривають/ закривають позиції з урахуванням теханалізу.

Трейдеру потрібно відповідально вибирати точки входу. При застосуванні стратегії використовують ковзні середні, пошуки точок розвороту. Учасник ринку повинен розуміти, коли закінчується висхідний тренд. Стратегія передбачає використання великого кредитного плеча.

Що необхідно для свінг-торгівлі

Для визначення середньої ціни за конкретний період застосовується індикатор MA (Moving Averages — «Ковзаючі середні»). Вимірюється він у свічках. Коли для індикатора вибирають, наприклад, період 14, середня вартість буде визначатися за останні 14 свічок. Далі формування передбачає усунення діапазону на свічку вперед. З цієї причини індикатор так і називають — «ковзаючі». Існують підвиди MA, які надають різного значення елементам діапазону розрахунку середньої ціни:

  1. SMA (Simple MA) — просто обчислюється середній показник.

  2. Exponential MA — значення переважно визначене недавнім формуванням свічок. При заданому проміжку часу на показник індикатора майже не впливають ранні бари.

Для торгівлі трейдери використовують два мувінги:

  1. SMA 10 — так званий «швидкий» індикатор, оскільки задається малий період. Він залежить від змін графіка з мінімальним запізненням.

  2. EMA 30 — «повільний» індикатор. Він реагує на графічні рухи із запізненням, оскільки розрахунковий період практично втричі більший. «Ціновий шум» фільтрується.

Такі види індикаторів інтегрують в усі торгові майданчики. 

Як працювати з МА

Перш ніж застосовувати мувінги, необхідно виділити основні характеристики таких інструментів:

  • за допомогою індикатора не можна передбачити майбутнє;

  • МА не перемальовується на історії, однак його значення може трохи змінюватись до моменту закриття поточної свічки;

  • якщо ціна торкнулася лінії мувінгу, робити поспішних висновків не варто — може статися відбій підтримки/ опору або продовження руху.

При відриві МА від інших способів пошуку можливості відкрити позицію, індикатори не мають особливої ​​користі. Їхні сигнали не можуть використовуватися як стратегія торгівлі.

Працюючи з MА, слід брати до уваги такі сигнали:

  1. Індикатор можна використовувати як підтримка/ опір. Його значення може змінюватись. Щоб МА не реагував на несуттєві рухи, задають великий період.

  2. Перетин як мінімум 2-х ковзних середніх. Коли SMA перетинає EMA знизу-вгору і потім починається висхідний рух, трейдери отримують бичачий сигнал. У разі протилежної ситуації вони можуть здійснювати угоди з продажу. MА з періодом 200 є межею між зростанням та падінням тренду.

  3. Активна зона трейдерів (АЗТ) — ділянка між двома ковзними. Найчастіше він є підтримкою/ опором. Зазвичай, у цій галузі закінчуються трендові корекційні рухи. Згідно зі статистичними даними, доходні напрямки завершуються в АЗТ, яку обмежують мувінги з періодами 10 та 30.

Виставляючи стоп-лоси також можна орієнтуватися на МА. Захисні ордери виносять за лінію мувінгу, розраховуючи, що опір/ підтримка в особі індикатора встоїть і на графіку з'являться необхідні зміни.

За допомогою мувінгів не можна прорахувати цільові рівні фіксації профіту. Його величину оцінюють в історії. Вихід можна виконати за зворотним сигналом від МА.

Ковзаючі середні дають запізнілі сигнали. Існує прямий зв'язок між затримкою та показником МА. У разі збільшення періоду кількість помилкових сигналів скорочується. Свінг-трейдер повинен визначити баланс між затримкою та якістю фільтрації точок входу.

Стратегії свінг-трейдера

Свінгова торгівля може відбуватися по-різному. Зокрема є відмінності між способами пошуку точок входу. Наведемо приклади дій трейдера.

Торгівля на ковзних середніх

Аналізується денний графік. В розрахунок беруться експоненційні МА 10 та МА 30. Аналіз проводиться поетапно:

  1. Оцінюється розміщення мувінгів. Розміщення швидкого індикатора над повільним дає сигнал для відкриття лише довгих позицій.

  2. Визначається завершення рухів корекції. Оцінюється зона між МА із припущенням про відновлення тренду із цієї області.

  3. Виконується перехід на молодший інтервал часу при закритті ціни в зоні інтересу. Потрібно знайти будь-який сигнал, що говорить про розворот. У цьому випадку проводиться пошук бичачих сигналів.

Підходящим для себе способом на молодшому таймфреймі необхідно знайти точки входу в Buy. Це може бути, наприклад, аналіз графіка. Корекцією у цьому разі буде виступати незначний локальний тренд. У цьому напрямі створюється серія діапазонів. Коли спостерігається злом, можна говорити про розворот. Закликом для покупки є закріплення графіка за його верхніми граничними значеннями. Подібний сигнал отримують при пробої лінії тренду, яка будується на максимумах спрямованої корекції. Крім аналізу графіка, можна використовувати інші методики, зокрема індикатори.

Безіндикаторний свінг-трейдинг

Як і в першому випадку, роботу ведуть з різними інтервалами часу. Аналізувати треба денний графік за такою схемою:

  • виділити канал ціни, на який треба орієнтуватися найближчі тижні;

  • знайти корекційні рухи — виділяти в основному треба сигнали, при яких у графіку спостерігається відбій від нижньої межі;

  • додати рівні Фібоначчі — це допоможе визначити точки корекційного завершення.

Коли є дотик рівня Фібоначчі та відбій від нього, треба перейти на молодший період та почекати, коли сформується розворот. Наведемо два приклади:

  1. Коли графік досяг рівня Фібоначчі, старшому таймфреймі М15 формується розворотний сигнал. Якщо розворот підтверджений, то можна говорити про вдалий час для покупки.

  2. Можна отримати два сигнали для придбання — графік формує помилковий пробій підтримки на М15 (відкриття позиції супроводжує певний ризик) і є закріплення над патерном розвороту.

У цих ситуаціях стоп скорочений мінімально, оскільки пошук точок входу виконано на меншому інтервалі.

Переваги свінг-трейдингу

Якщо порівнювати з дейтрейдингом, можна сказати, що свінг-торгівля вимагає менше витрат часу. Немає потреби всю сесію моніторити ситуацію. Такий стиль дає можливість отримати добрий прибуток незалежно від напрямку ринку. Порівняно з внутрішньоденними стратегіями, свінгова торгівля дозволяє отримати значний дохід.

Варто зазначити, що свінг-трейдинг працює тільки тоді, коли трейдер має «чуття», розуміє, як можна заробити на тій чи іншій угоді. Важливо, щоб він умів знайти «той самий» тренд і грамотно торгувати.

Недоліки свінгової торгівлі

Порівняно із внутрішньоденною, свінгова торгівля використовує великі проміжки часу. Це означає, що потрібно спочатку вкласти більше грошей.

Початківцям складно використати цю стратегію. Її застосування передбачає наявність певного досвіду, що дозволяє визначити фазу циклу на ринку, напрямок руху тренду. Без елементарних знань та навичок трейдер не зможе оцінити можливі ризики та дохід.

Кому підійде свінг-торгівля

Розібравшись, що таке свінг-трейдинг, можна сказати, що використовувати його варто не всім. Буває, що успішні учасники ринку не можуть впоратися зі стратегією і не витягують з неї застосування доходу. Тому потрібно заздалегідь визначити, чи підходить вам цей стиль торгівлі. Щоб успішно його застосовувати, потрібно мати такі якості:

  • терплячість, оскільки доводиться тримати угоду кілька днів;

  • бажання отримувати дохід не на кількості угод, а на добрих сетапах від проведених операцій;

  • збереження спокою, навіть коли відомо, що торгівля йде не у запланованому напрямі.

Якщо трейдер зможе вникнути в суть свінг трейдингу, готовий проводити аналіз ринку та його динаміку, має гарну інтуїцію, то використання цього типу торгівлі може принести суттєвий прибуток.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»