Що таке своп у біржовій торгівлі?

Термін «своп» (з англ. Swap — «перенесення») нерідко зустрічається у лексиконі не тільки інвесторів, а й економістів, математиків тощо. Проте найчастіше він застосовується на фінансовому ринку. Проаналізуємо суть поняття саме з цього погляду.

Своп – це торгово-фінансова операція. Вона передбачає тимчасовий обмін активами чи зобов'язаннями. Щоб краще зрозуміти, що таке своп, можна навести простий приклад, коли дві людини домовляються на якийсь час обмінятися рівноцінними авто. Ця дія передбачає два етапи — початковий обмін зобов'язаннями чи активами та його повернення, тобто закриття угоди.

Спочатку подібні операції проводилися між банками, оскільки сторонам, які торгували валютою, був потрібний справедливий обмін. Проста конверсія за допомогою проведення купівлі-продажу була некомфортною. Через це виник валютний своп, який передбачає обмін різних валют.

Своп у трейдингу: що собою являє 

Що таке своп у трейдингу? У діяльності біржі термін означає укладання двох конверсійних угод на певну суму з різними датами постачання. Інвестори вперше стикаються з цим поняттям на валютному ринку, коли позиції переносяться через ніч. Угода здійснюється за прийнятою у всьому світі схемою — SWAP TOM NEXT (СВОП ТОМ НЕКСТ). Трейдери, які торгують всередині дня, не користуються цією процедурою.

Своп з'являється через різницю між відсотковими ставками двох держав, коли, наприклад, трейдер набуває англійського фунта й продає американський долар. Інвестор торгує з плечем. В одній валюті береться кредит, у другій — відкривається депозит. За великої різниці між ставками хтось отримує дохід, хтось зазнає збитків.

Своп на торгових майданчиках розраховується та списується о 00:00 за Гринвічем, коли починається новий торговий день. І неважливо, було відкрито угоду на початку попереднього торговельного періоду або незадовго до його закінчення. Свопи фіксуються на ринку щодня, що пояснюється механізмом угод. Розрахунки проводяться одночасно, а валюта поставляється не пізніше другого банківського дня. Щоб не робити постачання, наново укладається угода. День розрахунків переноситься за допомогою свопа.

Якщо у випадку з автомобілями складно знайти сенс обміну, то подібні операції у трейдингу сприяють збільшенню суми активів, хеджують ризики, надають доступ до ринків іншої юрисдикції й дають змогу отримати дохід.

Які бувають свопи

Крім валютних, існують інші різновиди свопів:

  1. Акційні. Подібні операції передбачають обмін потоками платежів. Вони дозволяють влити капітал у торгові біржі країн, що розвиваються. При угоді враховуються показники індексу біржі та ставки за відсотками.

  2. Відсоткові. Що таке своп на біржі у такому разі — операції, які передбачають обмін ставками за кредитом. Наприклад, один учасник ринку має відсоткову ставку і, бажаючи зменшити ризики, змінює її на фіксовану. Інший інвестор, очікуючи зниження ставки, робить навпаки. Дохід чи збиток для відсоткових свопів визначені різницею між ставками.

  3. На операціях з дорогоцінними металами. Угоди здійснюються за тим самим принципом — у два етапи продаються і купуються дорогоцінні метали, що дає змогу знизити ризикові прояви.

  4. Свопціони. Такий інструмент є симбіозом свопів та опціонів. Завдяки йому угода у майбутньому укладається за фіксованою вартістю.

  5. Кредитно-дефолтні. Цей інструмент є страховкою у разі дефолту при обвалі кредитних ринків. Трейдер час від часу чи один раз робить внесок на рахунок іншої сторони. Якщо станеться дефолт, він отримає компенсацію.

Останні свопи особливо популярні у країнах із нестабільною економічною ситуацією. Подібні операції — страховка, коли змінюється курс іноземної валюти стосовно національної.

Як працювати зі свопами на фондовій біржі

Свопи є головним інструментом стратегій торгівлі на ринку Forex. Для отримання доходу можна перепродати їх іншим трейдерам. Заробляють також на різниці між курсами валют чи відсотками ставок. Хоча показники свопу незначні, для багатьох валютних пар визначено технології отримання прибутку з такої характеристики ринку. Зазвичай їх застосовують тоді, коли немає суттєвих коливань котирувань і неможливо заробити на різких змінах графіків.

Елемент торгівлі обирають за специфікацією валютних пар. Найпопулярніші — інструменти з австралійським доларом. Працювати у такому разі потрібно на придбання. Якщо австралійський долар є валютою, що котирується, наприклад, з англійським фунтом, то не вигідно здійснювати операції з продажу.

Основними аспектами стратегій, що використовують своп, є:

  1. Застосування тайм-фрейму не нижче від Н4. Тоді зміни вартості не впливатимуть на рішення учасника ринку.

  2. Використання технічних індикаторів та інших інструментів для виявлення флета з перспективою відсутності тренду протягом тривалого періоду.

  3. Визначення мети (Take Profit) та фіксація збитків (Stop Loss) на значній відстані від точки відкриття ордерів. Тоді несуттєві коливання вартості не провокуватимуть закриття перспективної позиції.

Враховувати своп має сенс, коли угода відкрита понад тиждень тому. Тільки у цьому випадку різниця може суттєво вплинути на дохід чи збиток. Побоюватися серйозних втрат не варто, навіть якщо довго не закривається угода. За великого кредитного плеча будь-який мінус буде несуттєвим.

Ті, хто знає, що таке Swap, розуміють складність торгів. Без спеціальних знань, які потрібні як мінімум для того, щоб визначити ціну інструменту, не варто займатися ними. Інакше існує велика ймовірність зливу депозиту.

Хеджування ризиків завдяки свопам

Серед основних ризиків фінансового ринку варто виділити такі коливання курсу валюти, відсоткові ставки або ціни активів, за яких трейдеру доводиться фіксувати збитки після закриття угод. Своєчасне використання свопів дає можливість отримати мінімальні збитки. Так, наперед обумовлюються ставки щодо здійснення зворотної операції. Тоді потенційний ризик перерозподіляється однаково між двома сторонами.

Хеджування із застосуванням свопів не передбачає отримання прибутку. Головна мета – це фіксація курсу валюти чи вартості активу, що дає змогу зменшити ризик у майбутньому. Ймовірність того, що виникнуть збитки, залежить від стану ринку, своєчасності відкриття угод, які нівелюють стрибки ціни.

Правильне використання свопів сприяє збільшенню доходу, отриманого внаслідок здійснення певних фінансових операцій, та його страхуванню. Істотно збільшити прибуток навряд чи вдасться, але у такий спосіб можна уникнути небажаних результатів торгів.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»