Що таке висхідний тренд і як його використовувати в торгівлі

Досвідчені трейдери, які працюють на валютному, фондовому та інших фінансових ринках, знають, що головним показником для визначення оптимальних періодів укладання угод є тренд — основний напрямок ціни на біржі. Він може бути низхідним і висхідним. 

Для технічного аналізу використовується також бічний коридор (флет) — тенденція коливання максимальних та мінімальних показників без значних розривів між ними. Деякі трейдери вважають «боковики» теж трендом, інші — його відсутністю. 

Для новачків ці визначення не завжди зрозумілі, тому вони не знають, як їх застосовувати для підвищення ефективності торгів. Вміння розпізнати напрямок ціни на біржі — головне завдання кожного учасника ринку. У цій статті поговоримо про те, що таке висхідний тренд (Up-trend). На Forex його інакше називають бичачим. Низхідний є повністю йому протилежним. 

Суть висхідного тренду 

Курс на біржі — це рух ціни в одному напрямку, який зберігається протягом конкретного періоду. Можна визначити висхідний тренд як модель котирувань, що складається з максимумів і мінімумів, які постійно підвищуються (наступні пікові та мінімальні значення вищі за попередні). Інструмент у такому разі, зрозуміло, дорожчає. На противагу низхідній, ця тенденція плавна, вона триває довше. Але бічні коридори є найтривалішими. На долю низхідного та висхідного трендів припадає приблизно 30% часу розміщення активу на ринку. Ціна в up-trend знаходиться в одній із двох фаз — зростання та корекції. Перша з них триваліша. 

Ключові функції висхідного тренду: 

  • складання прогнозів зміни котирувань, що дозволяє визначити вигідний момент укладання угод; 

  • розробка та застосування власних торговельних стратегій, щоб отримати максимальний дохід; 

  • пошук ефективних методів використання деяких індикаторів із метою оцінки ситуації на біржах. 

Відповідно до теорії трейдингу при бичачому русі ринку вигідно купувати цінні папери. Можна відкривати позиції також на продаж, але це спричиняє великі ризики. 

Як виникає висхідний тренд 

Коли зароджується бичача тенденція, на графіку це показується у вигляді перебоїв. Далі спостерігається прорив торговельного діапазону, починається етап стабільності. Тенденція стає чіткою, котирування продовжують підійматися. Це сприятливий період для підключення та входу в нові позиції. Правильно складений прогноз дозволяє укласти вдалі угоди. Завершальним етапом є досягнення максимуму. Деякі трейдери хочуть встигнути виконати всі дії, щоб отримати прибуток, що супроводжується високим ризиком. Низхідний тренд може проявитися будь-якої миті. 

Формування висхідної тенденції, коли вартість цінних паперів відривається від основи, відбувається з різних причин: 

  • прояв інтересу до активів із боку інституційних інвесторів; 

  • сприятлива ситуація в конкретній сфері економіки; 

  • оприлюднення фінансового звіту з зафіксованим підвищенням доходу; 

  • поява інших позитивних новин. 

Прорив встановленого рівня опору та формування бичачої тенденції забезпечуються завдяки тиску покупців (жадібність + попит). Найпопулярніший метод його визначення – провести лінію тренду на графіку цього інструмента. У такий спосіб створюється основний рівень підтримки ціни. 

Коли вартість пробиває цю лінію та починається падіння, можна говорити про завершення up-trend. Крім того, про нього свідчить поява таких фігур теханалізу, як «Голова та плечі», «Подвійна (Потрійна) вершина». Це стає можливим лише на піку бичачої тенденції. 

Як торгувати під час висхідного тренду 

Щоб отримати гарний прибуток, укладаючи угоди при бичачому руху ринку, можна поєднувати два види торгівлі: 

  1. Свінг-трейдинг. Протягом висхідного тренду цілями вибираються 2–5-денні прориви. Свінг-трейдер повинен виявити численні ділянки «найкращого контакту» під час його стійкості. 

  1. Позиційний трейдинг. Гравці купують акції, що відриваються від основи. Тримають їх протягом усього періоду сходження (від кількох тижнів до кількох місяців). Продавати цінні папери необхідно на початку бічного коридору. Завдяки подібним угодам створюється основна довгострокова позиція торгового рахунку трейдера. 

Чому потрібно поєднувати ці два види трейдингу? Якщо цінні папери є фаворитами та їхня вартість стрімко рухається вгору, досвідчені свінг-трейдери можуть отримати гарний прибуток. Нерівномірне зростання ринку потребує більше знань та аналізу, щоб визначити прорив рівня опору. У цьому випадку виграти може позиційний трейдер. Від найнижчих мінімумів він рухається до піків, використовуючи ковзний stop-loss. 

Як поєднувати позиційний та свінг-трейдинг? З цією метою відкривають угоду під час прориву ціни рівня опору. Далі з огляду на умови ринку для частини позицій використовують стратегії свінг-трейдингу. Іншу частку вважають «головним» активом (як при позиційній торгівлі). 

Сигнали до покупки при висхідному тренді 

Заохочення до здійснення угоди, коли спостерігається висхідний тренд, — це такі сигнали: 

  1. Прорив рівня опору. Як правило, у цьому випадку купують позиційні та свінг-трейдери. Останні продають 50% акцій до відкату, фіксуючи дохід. 

  1. Відновлення up-trend після падіння цінних паперів до рівня підтримки. Учасники позиційного трейдингу чекають, поки станеться відкат акцій до цих значень. Коли котирування відскакують, тобто йдуть вище мінімумів, можна відкривати нову угоду. У такий спосіб трейдери потроху купують цінні папери. 

  1. Прорив рівня опору до нових максимумів. При свінг-торгівлі вибирається найкращий момент для покупки після продажу частини паперів при попередньому прориві рівня опору. 

Приймати рішення можна також за допомогою індикаторів. Ними доповнюють графіки. 

Правила побудови лінії тренду 

При побудові ліній для виявлення напрямку руху до уваги беруться не всі максимальні та мінімальні значення, а лише суттєві. Враховуються по два рівні підтримки та опору. Можна намалювати лінію, яка з'єднує два опорні мінімуми. Якщо потрібна максимальна точність, краще скористатися іншим способом. Лінію починають від першого мінімуму після прориву рівня опору та з'єднують із наступними мінімальними значеннями. 

Коли є три або більше опорних точок, варто провести лінію тренду через них. У цьому випадку періодично з'являтимуться мінімуми, які не вписуються в загальну тенденцію. Через них можна проводити лінію, поки немає іншої точки, що знаходиться нижче попереднього мінімуму. Основна мета таких дій — дати більше інформації та розуміння графіка. Новачки часто малюють кілька ліній, що може тільки заплутати. Досвідчені трейдери для роботи шукають вагомі тенденції. Деякі рекомендації для їх малювання та застосування: 

  1. Лінії повинні утворити кут приблизно 45°. Якщо він більший, то варто очікувати досить нервового трейдингу. При більш пологому нахилі можна занудьгувати. 

  1. Вважати основним потрібно тренд, який проведено через 3 та більше мінімумів. Його застосовують при позиційному трейдингу, щоб визначити stop-loss. При закритті цінних паперів нижче лінії трейдер отримує прибуток. 

  1. Можна закривати довгу позицію, якщо акції демонстрували висхідний тренд, а потім їхній мінімум опустився нижче колишніх мінімальних показників. Якщо після цього котирування знову злетіли, але вже вище за попередні максимуми, варто знову придбати активи. Можна говорити про початок нового up-trend. 

Під час проведення двох паралельних ліній тренду, коли ціна перебуває з-поміж них, виходить своєрідний канал. Він дозволяє трейдерам легше визначитися зі своїми діями за явної тенденції. 

Дізнавшись напрямок ціни, можна встановити найкращий час для купівлі/продажу акцій. Як кажуть багато інвесторів, «тренд — наш друг». Якщо він стане товаришем трейдера, то показуватиме правильний шлях до отримання прибутку. 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»