Що таке звичайні акції?

Якщо інвестор вирішив вкласти гроші в такий актив, як акції, важливо детально ознайомитись, які саме цінні папери (ЦП) існують і чим вони відрізняються. Найпопулярнішими є звичайні. Вони мають як переваги, так і недоліки. З цієї причини важливо визначити стратегію інвестування. Після цього — підбирати той варіант, який найкраще працюватиме на досягнення поставленої мети.

Що таке звичайна акція

Перед покупкою активів ви повинні детально вивчити основні терміни, що застосовуються на фондовому ринку. Це дозволить самостійно орієнтуватися у торгівлі на біржах та своєчасно приймати рішення. Якщо по-простому, то звичайна акція — це частка у бізнесі емітента (компанії, яка випустила цінні папери). Вона гарантує певні права.

Купуючи прості акції, власник стає одним зі співвласників компанії. Формально це справді так, і акціонер, серед іншого, отримує право голосу. При цьому треба розуміти, що, придбавши, наприклад, 10 або 100 ЦП, глобально на політику емітента впливати ви не зможете, кількість випущених акцій може досягати мільярдів. Суть інвестування у разі полягає в отриманні прибутку.

Незалежно від кількості придбаних ЦП, їхній власник може розраховувати на дохід, коли звичайна акція зростає в ціні. Прибуток у цьому випадку — це різниця між вартістю придбання та продажу. У будь-який зручний для себе момент можна продати все або частину ЦП. Також прибутковість забезпечують дивіденди, якщо вони сплачуються емітентом. На цей показник варто звернути увагу насамперед тих інвесторів, які обирають довгострокову стратегію.

Права звичайної акції

Купуючи актив, інвестор розраховує на певні гарантії. Прості акції дійсно забезпечують права власнику, серед яких:

  • отримання частини прибутку від фінансової складової діяльності емітента як встановлених дивідендів;

  • посвідчення володіння часткою у статутному капіталі акціонерного товариства (АТ);

  • отримання частини майна під час ліквідації підприємства;

  • продаж ЦП у будь-який зручний момент;

  • компенсація при злитті (найчастіше у вигляді зворотного викупу акцій чи видачі нових).

Купівля «контрольного пакета» (51%) дає декларація про володіння компанією.

Види та особливості звичайних акцій

Розуміння терміна не дає повного уявлення про те, що таке звичайна акція. Додатково важливо вміти відрізняти її за основними критеріями. Насамперед саме особливості впливають на ціну та надійність ЦП. Серед основних категорій виділяються:

  • акції зростання — як правило, це недооцінені цінні папери, які у найближчій перспективі з високою ймовірністю (розраховується окремо) продемонструють зростання;

  • циклічні — їхня вартість прив'язана до основних економічних індикаторів;

  • спекулятивні прості акції — найризикованіші, але й найперспективніші, наприклад, це ЦП молодих компаній, емітентів зі специфічним, сезонним бізнесом;

  • блакитні фішки — цінні папери надійних компаній, що демонструють багаторічну стабільність або зростання, наприклад, Microsoft, Apple, Meta (Facebook), Google (Alphabet) та ін.;

  • акції вартості — ЦП емітентів, які зазнають фінансових труднощів (падіння продажів, судові розгляди, форс-мажори), підходять для терплячих інвесторів, готових ризикнути;

  • прибуткові — як правило, це ЦП молодих компаній, що відрізняються виплатами високих дивідендів;

  • захищені прості — практично не зростають під час підйому економіки, але й не падають у кризових ситуаціях, використовуються переважно для диверсифікації інвестиційного портфеля.

До особливостей звичайних акцій також варто віднести їхню безстроковість. Це означає, що власник неспроможний вимагати в емітента гроші замість ЦП. Водночас він вільний розпоряджатися активом на власний розсуд.

Переваги звичайних акцій

Перерахуємо основні плюси, серед яких:

  • простота купівлі та продажу;

  • велика варіативність інвестиційних стратегій з урахуванням простих ЦП;

  • доступність — достатньо використовувати інтернет;

  • великий вибір емітентів над ринком;

  • обмежена відповідальність, яка знімає з акціонерів фінансові зобов'язання емітента.

При цьому є й мінуси.

Недоліки звичайних акцій

Право виплати дивідендів не власнику гарантується і залежить виключно від рішення зборів акціонерів та ради директорів. Крім того, власники простих акцій отримають дивідендні виплати лише після власників ЦП привілейованого типу. Це означає, що грошей усім може не вистачити.

Також у разі ліквідації компанії акціонер зможе отримати частину майна після задоволення прав позичальників та власників привілейованих акцій.

Відмінності звичайних акцій від облігацій

Це різні типи цінних паперів. Вони мають на увазі під собою різні цілі. Акція — частка у компанії-емітенті, виплати дивідендів та можливість отримання прибутку завдяки його зростанню. Водночас жодних гарантій не може бути: вартість може знизитися, а компанія — збанкрутувати. Виняток становлять хіба що блакитні фішки, але і вони схильні до волатильності.

Облігація — боргове зобов'язання. Емітент ЦП залучає кошти інвесторів та зобов'язується у встановлений термін повернути гроші. Найпростіша аналогія — це боргова розписка. При цьому компанія сплачує відсотки (купонний прибуток). Це дозволяє заздалегідь і точно прогнозувати доходність, знижує ризики.

Одним із яскравих прикладів виступають облігації внутрішньої позики України (ОВДП). Інвестор може придбати за посередництвом брокера або банку такі цінні папери та отримати за ними фіксований прибуток залежно від терміну обігу. Крім того, ОВДП — це на 100% захищений актив. Емітентом є Міністерство фінансів. З прибутку не потрібно сплачувати податок у розмірі 18% та військовий збір у 1,5%.

У той самий час прибутковість облігацій, зазвичай, нижче, ніж акцій. Інвестор не може розраховувати на зростання купонного прибутку, він фіксується у момент покупки. Такий фінансовий інструмент добре підходить для збереження капіталу, його захисту від інфляції. Акції ж дозволяють гнучко вибудовувати стратегію залежно від цілей — збереження, примноження. Це ризикований актив, але з більшою потенційною прибутковістю.

Крім того, купівля облігацій практично не потребує жодних фінансових знань, достатньо відкрити рахунок в інвестиційній компанії. Для торгівлі акціями на фондовому ринку вам знадобиться допомога експерта чи особисті навички. Отримати їх досить просто. Достатньо звернутися за допомогою до «Фрідом Фінанс Україна».

Інвестиційна компанія присутня на ринку понад 20 років, розробила змістовні навчальні курси та дозволяє будь-якому повнолітньому громадянинові України придбати ЦП емітентів у всьому світі. Це можливо завдяки європейському представництву. Діяльність здійснюється виключно згідно з виданими регулятором ліцензій. Інвестору також доступні безплатні консультації від досвідчених експертів, зберігання активів у депозитарії та інші корисні опції, що дозволяють забезпечити збереження та збільшення капіталу.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»