Технічний аналіз фінансових ринків

Технічний аналіз ринку ─ це комплекс інструментів для прогнозування вартості активів. Допомагає правильно оцінювати графіки котирувань і приймати коректні торгові рішення. 

Що таке технічний аналіз ринку

В основі технічного аналізу лежить комбінація знань про математику і психології людини. Застосування алгоритмів і індикаторів до попередніх цін акцій допоможе спрогнозувати, як котирування будуть змінюватися в майбутньому. 

Технічний аналіз фінансових ринків базується на трьох аксіомах: 

  • ціна акцій визначається безліччю факторів. Поточна вартість ─ це дзеркало того, що відбувається: співвідношення попиту і пропозиції, стану економіки, пов'язаних з конкретною компанією новин, коментарів регуляторів і аналітиків; 

  • ціна завжди в тренді. Графік весь час рухається в конкретному напрямку ─ той, хто вгадує подальшу тенденцію, отримує прибуток; 

  • історія циклічна. Графіком рухає людська психологія, рано чи пізно після піку тренд розвертається і йде вниз, а після досягнення мінімуму незмінно починає підніматися ─ і так по нескінченному колу. 

Технічний аналіз акцій хороший наочністю і простотою. Інструменти вже вбудовані в графіки котирувань на спеціалізованих інтернет-майданчиках, а ключові фінансові показники компаній можна вивчати в щоквартальних звітах. 

Рівні підтримки і опору

Підтримка ─ це мінімальна ціна, за якою трейдерам вигідно продавати акції. Опір ─ максимальна вартість, за яку їх готові купити. Від напрямку котирувань залежить загальний стан фінансового ринку.

Лінія опору розташовується на графіку зверху, лінія підтримки ─ знизу. Протягом одного тренда ціна знаходиться між ними. Після того як графік виходить за рамки однієї з них, психологія ринку змінюється. Така ситуація називається пробоєм. 

Види графіків 

Ціни на графіку котирувань можуть відображатися по-різному, основних способів три. Це свічки, лінії і бари. Розглянемо докладніше кожен з них. 

Лінійний графік ─ найпростіший і зрозумілий, з його допомогою можна легко оцінити напрямок котирувань. Лінія формується з цін закриття торгової сесії за певний проміжок часу. 

Свічковий графік ─ це зручний інструмент, який відображає 4 параметри котирувань по кожному періоду. Свічка будується наступним чином: прямокутник формується на підставі цін відкриття і закриття торгової сесії, а лінії-хвости показують максимальну і мінімальну вартість, зафіксовані за певний інтервал часу. Зелене тіло означає зростання котирувань, червоне ─ зниження. При необхідності можна налаштувати інші, більш зручні кольори свічок в індивідуальному порядку. 

Бари ─ улюблений графік західних трейдерів. Будується за аналогією зі свічками, різниця ─ у візуалізації. Кожен бар складається з лінії, що з'єднує мінімальне і максимальне значення ціни за торгову сесію. На відрізку є горизонтальні лінії-«вуха»: ліве позначає вартість закриття, праве ─ відкриття. Якщо ціна впала, бар буде червоним, якщо зросла ─ зеленим. Який вибрати графік для технічного аналізу ринку ─ свічковий або барний ─ залежить від індивідуальних переваг трейдера.

Види трендів 

Тренд ─ це рух котирувань в заданому напрямку, чинний протягом певного відрізку часу. Його легко побачити на графіку. Аналіз трендів допомагає спрогнозувати зміну цін в майбутньому, розробляти торгові стратегії і ефективніше застосовувати біржові індикатори. 

Напрямок графіка поділяють на три види: 

  • висхідний тренд. Сприятливий час для «биків» ─ трейдерів, які заробляють на підвищенні вартості акцій. Лінія котирувань тягнеться вгору, при цьому можливі короткострокові падіння і коригування, але загальна тенденція прагнення до максимуму очевидна; 

  • нисхідний тренд. Час, коли на ринок виходять «ведмеді» ─  інвестори, що працюють на коротких дистанціях і отримують прибуток від падіння котирувань. Нисхідний тренд складається з низки падаючих «максимумів» і «мінімумів», кожен з яких нижчий за попередні; 

  • бічний (флет). Період руху котирувань паралельно осі, «піки» і «мінімуми» знаходяться недалеко один від одного. При цьому графік обмежений вищезгаданими лініями підтримки і опору. При відсутності форс-мажорних обставин фінансовий ринок знаходиться в бічному тренді 60% часу. Якщо ціна виходить за лінію опору, трейдери починають активно продавати акції через невпевненість у подальшому зростанні котирувань. Тренд розгортається, і ціна падає до тих пір, поки не стає привабливою для покупки, виходячи за лінію підтримки. 

Існує ще одна класифікація трендів ─ за тривалістю. Тут також виділяють три види. Довгостроковий тренд триває 1-2 роки. В цей час на ринок виходять великі трейдери і акціонери. Середньостроковий триває 1-6 місяців і є корекційним, що йде врозріз з основним. Короткостроковий тренд ─ це невеликі коливання курсу протягом 1-4 тижнів, які практично неможливо оцінити і передбачити за допомогою технічного аналізу. А ось довго- і середньострокові ─ можна, що і слід робити трейдеру, оскільки більшість тенденцій фінансового ринку циклічні і відбуваються за одним і тим же сценарієм. 

Фігури технічного аналізу 

Фігура в трейдингу ─ це відрізок кривої на графіку, який має певну геометричну форму. Якщо інвестор бачить, що вимальовуються певні обриси, він може припустити, куди будуть орієнтовані ціни в майбутньому. Момент, коли фігура остаточно сформувалася, є оптимальним для угоди купівлі-продажу акцій. 

Технічний аналіз фінансового ринку за допомогою одних лише фігур не дає на 100% точних прогнозів. Тому для підвищення ефективності його необхідно поєднувати з іншими інструментами. Розглянемо найбільш поширені типи фігур в трейдингу. 

 «Вимпел» ─ це горизонтально розташований трикутник. Спостерігається тенденція до поступового звуження коридору коливань котирувань, а разом з ним ─ і зниження обсягів торгів. 

 «Прапор», як і «вимпел», демонструє продовження тенденції. Діапазон коливань приблизно однаковий. Якщо провести дві лінії між «піками» і «мінімумами», вийдуть паралелі. Коливання неширокі. Як правило, «прапор» рухається проти тренду. 

 «Прямокутник» являє собою коливання цін в рамках каналу, паралельного осі. Так трапляється в умовах втоми ринку, коли ціна не може ні продовжувати рух в заданому напрямку, ні розвернутися. Як правило, чим довше спостерігаються коливання в межах прямокутника, тим вищий шанс його завершення в найближчому майбутньому. При цьому чим вужча фігура, тим сильніший імпульс виходу ціни за його рамки. 

 «Ромб» є однією з розворотів фігур, які можна спостерігати відразу після зміни тренду. Після «загасання» коливань ціна знову починає інтенсивно піддаватися до стрибків, позначених умовним трикутником ─ лівою половиною ромба. Права половина характеризується протилежною тенденцією  ─ відбувається плавне зниження волатильності, після чого формується повне завершення фігури. Практика показує: чим вужчий ромб відносно горизонтальної осі, тим інтенсивніший буде рух ціни за його межами. При цьому важливо стежити, щоб фігура не стала занадто витягнутою ─ в такому випадку крива перетвориться на флет. 

В одну групу можна об'єднати такі фігури, як подвійне дно, потрійне дно, подвійна вершина і потрійна вершина. Як правило, вони є індикаторами майбутнього розвороту тренду. Подвійне / потрійне дно утворюється при прагненні ціни вниз. Назва фігури демонструє, скільки разів вона досягне точки мінімуму. Наприклад, при потрійному дні крива три рази відскакує від лінії опору, після чого пробиває максимум. Починається висхідний тренд. 

Подвійна / потрійна вершина формується при тенденції котирувань до зростання. Вартість акцій підвищується, потім відскакує вниз, до локального мінімуму, а після знову повертається до початкового максимуму, формуючи другу вершину. 

Фігура «голова і плечі» візуально нагадує потрійну вершину. Різниця ─ в тому, що перший і третій «піки» розташовуються на одному рівні, а другий «пік» ─ вище. Коли графік пробиває лінію «шиї», настає оптимальний час для здійснення операцій. Інший сприятливий момент ─ відкриття позиції після тестування порога опору нижче рівня «шиї». Цей варіант трохи знижує прибуток, але є більш надійним.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»