Топ-7 найвдаліших інвестицій в історії

Фінансовий ринок бачив безліч зіркових інвесторів, які заробили чимало грошей на вдалих вкладеннях. В історії вистачає надзвичайно прибуткових інвестицій: наприклад, Чорна середа 1992 року, коли Джордж Сорос обвалив британський фунт і нажив на цьому мільярди доларів, або інвестиції Воррена Баффета в китайську нафту на початку 2000-х, які принесли 720% прибутку за останні двадцять років.


І хоча зараз легко озиратися назад і говорити, що ці інвестиції були приречені на успіх, майбутні інвестори все ж можуть взяти з цього корисний урок.


Ми склали список кращих інвестицій в історії та звузили його до 7 прикладів. Деякі приклади потрапили в цей список через величезний прибуток, отриманий інвесторами. У інших прикладах прибуток виявився не такий великий, але ці випадки цікаві тим, що в ситуації, коли тисячі людей втратили гроші, обачніші бізнесмени зуміли обернути фінансову катастрофу собі на користь. Іноді не піддатися загальній паніці куди важливіше, ніж першим знайти перспективну інвестицію. 


Найвдаліші інвестиції в історії, на нашу думку, виглядають так:


1. Сільськогосподарські землі в 1960-х роках


Американський бізнесмен Джим Роджерс останні 50 років закликає інвесторів купувати сільськогосподарські землі, оскільки їхня вартість з часом тільки росте. Придбати землю куди складніше, ніж купити акцію, але й прибуток виходить у сотні разів більший. Наприклад, у 1963 році сільськогосподарські землі в окрузі Адер, Айова, коштували $180 за акр землі. Зараз ця ж земля коштує $5,527 (на жовтень 2019 року)  тобто може принести своїм власникам прибуток у 2,970%.


2. Золото на ринку дорогоцінних металів у 1970-х роках


Технічно цей період можна було б розтягнути аж до початку XIX століття, але ми хотіли зосередитися на інвестиціях, які реально могли б зробити люди, що живуть у наш час.


Безпосередньо перед тим, як Ніксон відмовився від золотого стандарту в 1971 році, вартість золота складала біля $36 за унцію. Але після прийняття Ямайської валютної системи, що затвердила вільну конвертацію валют, вартість золота злетіла вгору. Пізніша інфляція зробила його тільки привабливішим як "безпечний притулок" для інвесторів, і зараз одна унція золота коштує $1,491 (на жовтень 2019 року).


Куплене в 1971-му році золото в наші дні принесло б прибуток у 4,041%. А якби ви продали його за рекордно високою ціною в $1,920 під час кризи 2011 року, ця цифра могла б підскочити до 5,233%.


3. Акції Berkshire Hathaway (BRK.A) у 1970-х роках


Коли 17 березня 1980 року холдинг Berkshire Hathaway, що належить Воррену Баффету, дебютував на фінансовому ринку, його акції коштували по $290 за штуку  що досить вражаюче для компанії, яка щойно провела IPO. Але Воррен Баффет на цьому не зупинився, і сьогодні BRK.A торгується в середньому по $313,000 за одиницю (на жовтень 2019 року). Відповідно, купівля на IPO принесла б вам сьогодні 10,693% прибутку.


4. Акції Apple Inc (AAPL) на біржовому ринку в 1980-х роках


Коли Apple Inc тільки вийшла на біржовий ринок 12 грудня 1980 року, її акції торгувалися за мізерною ціною  $28,75 за одиницю. Тоді ніхто ще не міг передбачити, наскільки підскочить вартість компанії Apple. З поправкою на дроблення акцій і виплачені дивіденди за останні 40 років вартість однієї AAPL виросла на 1,980%.


5. Акції технологічних компаній на біржі Nasdaq у кінці 1999 року


Бульбашка доткомів особливо сильно вдарила по акціях технологічних компаній; їхня капіталізація на Nasdaq тільки в середині 2010-х вийшла на той самий рівень, якого одного разу вже досягла у кінці 1999 року. Хоча багато інвесторів були щасливі високій вартості в кінці 1990-х, знайшлося й багато незгодних, які побоювалися, що бум доткомів виявиться бульбашкою і швидко вибухне. У майбутньому ці інвестори уникнули великих втрат, оскільки вартість акцій впала приблизно на 80% впродовж наступних двох років.


Цей приклад потрапив у список як наочна ілюстрація важкого та непопулярного рішення, що може зберегти обережному бізнесменові безліч грошей.


6. Реєстрація доменних імен у кінці 90-х


На самому початку епохи Інтернету реєстрація популярних доменних імен була популярною схемою швидкого збагачення. Люди у той час могли купити практично будь-яке доменне ім'я за декілька доларів і тримати його про запас, поки якась компанія не захоче цей домен викупити. Хоч це навряд чи можна назвати традиційним капіталовкладенням, багато людей отримали від цього величезний прибуток. Наприклад, домен Movies.com сьогодні коштує $1,811,504, тобто майже два мільйони доларів; домен Book.com коштує $2,047,514, а домен Investing.com  рекордні $3,917,332, зовсім трохи не дотягуючи до чотирьох мільйонів доларів.


7. Казначейські зобов'язання уряду США у кінці 2008 року


Під час фінансової кризи 2008 року ринок казначейських зобов'язань уряду США ніби з глузду з'їхав, підскочивши приблизно на 30% усього за декілька місяців. Хоч це й не найвидатніший стрибок в історії, для казначейського ринку це була нечувана подія. На хвилі такого підйому продаж будь-яких зобов'язань, куплених до осені 2008 року, приніс фінансовим трейдерам значний прибуток.


Інвестування може стати чудовим способом збільшення капіталу, і до того ж інвестори можуть самі вибирати, у що саме вкладати гроші: у безпечні активи з нижчою дохідністю або в ризиковані з високою дохідністю. Але це означає, що для ухвалення обґрунтованого рішення вам необхідно знати всі “за” і “проти” кожного варіанту. На перший погляд така відповідальність лякає, але варто пам'ятати, що багато бізнесменів самостійно управляють своїми активами і примножують власне багатство з року в рік.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»