Топ економічних настільних ігор

Облишмо поширену думку, що важлива не перемога, а участь. Будь-яку гру починають для того, щоб її виграти. Економічні настільні ігри — вагоме тому підтвердження. Крім веселого спілкування, це ще й тренінг: для прокачування знань торгово-ринкових відносин, власних лідерських якостей, уміння прогнозувати та переконувати. Такі ігри використовуються не тільки для дружніх і родинних посиденьок, але й для тімбилдінгу.

МОНОПОЛІЯ: перша з перших

 

Почесне лідерське місце серед економічних настільних ігор, як і раніше, посідає «Монополія». Придумана в розпал Великої депресії, ця стратегія й досі збирає тисячі фанатів.

 

Гра може початися вже для двох людей, або можна зібрати за столом велику компанію.

 

«Монополія» являє собою економічну стратегію, де головна мета — примножити власне багатство та довести до банкрутства (а може бути, до божевілля) інших учасників.

 

У вас є: ігрове поле, конкуренти, стартовий капітал, комбінації кубиків, теорія ймовірності та реальні дії гравця.

 

Гра поєднує в собі інтуїтивно зрозумілі та прості правила, стратегічну глибину та складність економічної моделі. Суперечки з приводу того, що «робить» гру — удача чи тонкий продуманий вибір гравців — не вщухають і досі. Ефективне використання стартового капіталу, купівля та продаж нерухомості, придбання акцій компаній, виплата податків, рента, торги та аукціони — усе це чекає на учасників у процесі гри.

 

Переваги: вчить торгуватися та планувати, має елементарні правила.

 

Клони: «Менеджер», «Мільйонер», «Капітал».

 

LIBERTEX: self-made man

 

Економічна настільна гра, у якій наочно відбивається міні-модель реального життя. Головне завдання популярної стратегії — отримати фінансову незалежність і досягти певної позначки рівня щастя.

 

У вас є: ігрове поле, карти ринку, можливостей, професій, новин і, що цікаво, — карти мрії, а також стартовий капітал.

 

Ігрове поле як розпорядок життя. Працювати. Втомлюватися. Відкрити магазин принтерів або кіоск з продажу шаурми. Знову працювати. Вести підрахунки та стежити за біржовими індексами. Втомлюватися. Відправитися в космос, відкрити хмарний сервіс або франшизу. Гра — smart-органайзер, який допоможе навчитися розставляти пріоритети, правильно вибирати можливості та розподіляти фінанси.

 

Переваги: отримання навичок управління фінансами, розставлення пріоритетів, тренінг організаторських здібностей. 

Стартап: з акцентом на переговори

 

Ситуаційна гра орієнтована на створення та розробку IT-проектів, але згодиться вона не тільки для програмістів. В основі економічної настільної гри закладена сучасна модель взаємодії в бізнесі, особливо близька підприємцям-початківцям.

 

Як і в житті, головна мета стартапів — розкрутити та просунути з невеликого проєкту свій бізнес завдяки хорошій ідеї. На відміну від Монополії, процес гри будується не лише на торгових відносинах: тренування переговорних навичок, вміння збирати та створювати команду, вміння підлаштовувати випадкові ситуації під себе та перетягувати на свою сторону.

 

У вас є: карти проєктів, можливостей і пригод. Проєкти — ідеї, які можна реалізовувати у вигляді готових рішень, що приносять прибуток. Все як у звичні нам будні: дедлайни, переговори, угоди. Можливості — життєві ситуації, які впливають на рішення та на проєкт загалом. Приміряти обставини можна як на себе, так і на конкурентів. Пригоди — ризики, неминучі в будь-якій роботі: резервне копіювання даних, бізнес-інтриги, відключення світла, шантаж.

 

Найцінніше в грі — співробітники та вміння взаємодіяти, домовлятися з різними людьми, які сидять за одним столом, а також передбачити ризики.

 

Переваги: вчить балансувати та переконувати, має цікаву механіку.

CATAN. Колонізатори: моделювання ситуацій

 

Перед нами ще одна економічна настільна гра-проєкція, яка переносить гравців до епохи колонізації. Тут немає гаджетів-помічників або звичної інфраструктури, тому учасники стратегії повинні самостійно створити успішну економічну систему на вільній території.

 

У вас є: незвіданий острів, гральні кубики, корисні ресурси та винаходи, суперники-колонізатори.

 

І це знову гра не тільки про гроші. Щоб вижити, необхідно заснувати своє поселення, прокласти дороги, ефективно вести господарство, забезпечити себе ресурсами та охороною. Чим швидше в голові гравця моделюється найбільш вигідна ситуація, тим краще. Адже конкурентів багато, корисні ресурси не безмежні, а агресивні набіги сусідів чи піратів ніхто не скасовував.

 

Перемога дістається сильнішому. Тому, хто завдяки спланованим діям і правильному управлінню ресурсами зможе звести з поселень міста, заснувати власну армію, провести торгові шляхи і набрати 10 заповітних очок.

 

Переваги: розвиває навички прогнозування та вміле планування, навчає торгуватися, прокачує організаційні здібності.

 

Клони: «7 див світу», «Сабурбія», «Мегаполіс», «Каркасон».

 

Нові економічні настільні ігри виходять у світ досить часто, але тільки найпопулярніші та найзахопливіші з них адаптуються під регіон, улюблені фільми або комікси. Перенесення освоєних у грі ситуацій і досвіду часто може стати в пригоді в реальній практиці.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»