Відкрити вклад у банку чи купити облігації?

Статистика говорить, що українці більше піклуються про захист наявних у них грошей, ніж про отримання прибутку. Хоч навкруги безліч реклами з "безпечними" способами отримати прибуток, багато хто як і раніше вважає, що ніщо не може бути безпечнішим, ніж рахунок у перевіреному банку: врешті-решт, його складно вкрасти й ще складніше втратити.


Але з ризиком інфляції, яка може істотно знизити покупну здатність грошей у майбутньому, у суспільстві також популярні інвестиції з низьким рівнем ризику та стабільним доходом. Тому інвестори-початківці часто ставлять запитання, що вигідніше  депозит чи облігації? Останні вже давно вважаються дуже безпечними, оскільки гарантують повернення тієї суми, за яку були придбані, і до того ж дають стабільний дохід від дивідендів. Ну а банківський вклад дуже просто відкрити й просто підтримувати.


Тому і банківський депозит, і облігації підходять тим, хто хоче захистити свої заощадження від волатильности ринку. Проте важливо розуміти ризики та вигоди обох варіантів, щоб вибрати ту стратегію, яка краще підходить ситуації.


1. Переваги та недоліки вкладів


Основна перевага вкладу в банку  це повний контроль над своїми заощадженнями. Якщо ви просто вносите гроші на депозит, то можете одним натисканням кнопки проглянути історію операцій і свій баланс, упевнившись, що ніхто, окрім вас, не має доступу до цих коштів.


Окрім того, майже в будь-якому банку України розрахункові й ощадні рахунки застраховані через Фонд гарантування вкладів (ФГВ) на суму до 150 000 гривень. Навіть якщо банк збанкротує, фонд буде зобов'язаний виплатити суму вашого депозиту в повному обсязі. Якщо ж ваші заощадження перевищують цей ліміт, ви можете убезпечити всі свої вклади, відкривши декілька рахунків у різних установах.


Інша перевага банківського депозиту  максимальна гнучкість у разі непередбачених обставин. Якщо ви допускаєте, що в найближчі кілька років вам знадобиться доступ до коштів, банківський рахунок  найкращий спосіб зробити так, щоб вони за необхідності були під рукою. Імовірно, інвестиції в цінні папери дадуть вам більше прибутку, але вони також піддадуть ваші заощадження більшому ризику. Тобто у вас може не виявитися грошей, коли вони знадобляться вам у короткі терміни.


Найбільший ризик, із яким ви зіткнетеся при відкритті банківського вкладу,  це інфляція. Якщо в державі виростуть процентні ставки, то на ті ж гроші, які ви покладете на рахунок, у майбутньому можна буде купити значно менше товарів. Це головна причина, чому інвестори вкладають велику частину своїх коштів у цінні папери або до пайових інвестиційних фондів. У них більше шансів не лише компенсувати інфляцію, але й з часом принести прибуток.


Інший недолік банківських депозитів  це втрачені можливості заробітку. Тут йдеться про втрату можливого прибутку, який ви отримали б, вирішивши використати свої заощадження якось по-іншому. Більшість банків пропонують клієнтам не дуже високий накопичувальний відсоток; тому багато інвестицій принесуть вам більше прибутку, ніж звичайний вклад.


2. Переваги та недоліки облігацій


На відміну від вкладу в банку, інвестування в ОВДП гарантує стабільний дохід від дивідендів. Облігації  це боргові інструменти, емітовані (тобто випущені) урядами та корпораціями, які гарантують регулярні виплати певних сум. Таке інвестування дорівнює наданню організації-емітенту позики в розмірі тієї ж суми, за яку був куплений цінний папір.


В обмін на цю позику компанія-емітент або уряд виплачує власникові платежі  щомісячні, квартальні, піврічні або річні. Розмір цих платежів залежатиме від заздалегідь встановленого відсотка від номінальної вартості. Подібний дохід стабільний і передбачуваний: це підходить людям, які хочуть отримувати регулярний прибуток і не хочуть турбуватися про економічну ситуацію, що постійно змінюється. 


Коли настає термін погашення, організація-емітент зобов'язана виплатити власникові вартість ОВДП за номінальною ціною, встановленою під час їхнього випуску,  ціна, за якою вони торгуються на фондовому ринку, водночас не враховується. Це вигідно, якщо свого часу ваш актив був куплений зі знижкою.


У облігацій буває різний рівень ризику залежно від термінів їхнього погашення: від декількох місяців і аж до декількох десятиліть,  а також кредитного рейтингу організації-емітента. Інвестори вибирають, у який тип інвестувати, ґрунтуючись на поставлених цілях і своїй готовності йти ва-банк. Наприклад, за часів економічної нестабільності облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) розцінюються як надзвичайно безпечні. Вважається, що ризик невиконання урядом своїх фінансових зобов'язань мінімальний. 


Так само цінні папери, випущені корпораціями з високим кредитним рейтингом, вважаються безпечними. Але є і зворотна сторона: процентні ставки по цих високоякісних активах часто нижчі, ніж по інвестиціях з високим рівнем ризику. Але для тих, хто боїться втратити гроші, їхня стабільність варта того, аби піти на компроміс.


До того ж ОВДП зазвичай не обкладаються прибутковим податком, що анулює витрати з управління цією інвестицією.


Основна небезпека, з якою можна зіткнутися в такій ситуації,  це втрата вартості. Якщо організація-емітент не виконає свої зобов'язання, ви можете втратити частину грошей або навіть усю суму. Хоча у власників облігацій більше шансів отримати гроші назад, ніж в акціонерів компанії, при банкрутстві повернути позику в повному обсязі однаково важко. Спочатку компанії доведеться виплатити іпотечні та банківські кредити, а також інші борги.


Також ОВДП втратить у вартості, якщо організація-емітент випустить нові цінні папери з вищими кредитними ставками: тоді старі активи буде практично неможливо перепродати комусь ще. Утім, про це варто турбуватися, якщо ви збираєтеся торгувати ОВДП до настання терміну їхнього погашення. Якщо ж ви триматимете їх вичерпання терміну дії, вам виплатять номінальну вартість незалежно від поточної ринкової ціни. 


На відміну від грошей на розрахунковому або ощадному рахунку, цінні папери не страхуються державою. Подібно до акцій або пайових інвестиційних фондів, ви добровільно берете на себе певні ризики. Тому, якщо ви втратите гроші, ваші збитки не окупляться. Проте ви можете нейтралізувати цю небезпеку, інвестуючи у високоякісні облігації компаній з високим рейтингом і тримаючи їх до погашення.


3. Висновки: депозит або облігації


Вибираючи, вкладатися в ОВДП або депозит, потрібно враховувати, що обидва варіанти мають високу ліквідність: тобто ці інвестиції можна швидко перетворити на готівку. Але якщо вам все ж таки доведеться перевести їх у готівку достроково, це може звести нанівець увесь прибуток. Наприклад, банк може накласти штраф, який "з'їсть" велику частину або взагалі всі обіцяні доходи, а в гіршому випадку навіть забере частину суми, покладеної на зберігання. Якщо ж у ненайкращий час достроково продати цінний папір, за цю угоду можна отримати менше грошей, ніж було витрачено на купівлю, і до того ж доведеться відмовитися від виплати відсотків.


Тому краще зберігати якусь кількість грошей там, звідки їх можна буде зняти без штрафних санкцій і втрати у вартості. Так ваші довгострокові інвестиції залишаться в безпеці і з більшою ймовірністю принесуть дохід.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»