Вільна маржа: як використовується у трейдингу

Перш ніж розпочинати торги на фондовій біржі, потрібно багато дізнатися. Одними з базисних понять є маржа та вільна маржа. Що означають ці терміни та у чому різниця між ними? Щоб бути у темі, пропонуємо трейдерам ознайомитися зі статтею.

Маржа під час торгівлі на фондовому чи валютному ринку: визначаємо поняття

Маржа у трейдингу (від франц. marge – край, запас) — частка коштів на рахунку трейдера, які використовуються як запорука, щоб відкрити позицію. Вона призначена для покриття частини ризику, що створюється учасником ринку для брокера. Найчастіше це частка торгової позиції, що виражається у відсотковому співвідношенні.

Маржа, що потрібна брокерській компанії, визначає максимальне кредитне плече, доступне для клієнта на рахунку. Трейдинг з її використанням ще називають маржинальним. Він може бути для трейдера прибутковим чи збитковим. Використовується така торгівля на валютному ринку та великих біржах. Багато учасників ведуть торги, застосовуючи кредитне плече з метою підвищення потенційного прибутку.

Брокерська компанія дає гроші в кредит, щоб клієнт міг здійснювати угоди, що перевищують суму його можливості. Тому плече забезпечує доступ до дорожчих активів. Найчастіше воно становить 1:100. Це означає, що, маючи, наприклад, своїх 100 доларів, можна відкривати позиції на 10 000 доларів. Власні кошти залишаються як запорука. Кредитне плече буває і 1:50, 1:200, 1:500 та ін.

Вибираючи брокерську компанію, необхідно ознайомитися з її маржинальними вимогами. У різних брокерів вони відрізняються.

Як розраховують маржу

Існує формула, за якою розраховують заставу:

Маржа = Об'єм позиції × Розмір контракту/ Кредитне плече

Нехай, наприклад, кредитне плече брокера становить 1:100. Отже, на кожні 100 од. валюти в активній угоді потрібна 1 од. маржинальної валюти. Тобто, при обсязі бажаної позиції $100 маржа становитиме $1. Для цього прикладу вона дорівнює відношенню 1:100 або 1%.

Вільна маржа: визначаємо далі поняття

Розібравшись із поняттям кредитного плеча, необхідно також визначити, що таке вільна маржа. Практично на будь-якому торговому майданчику можна знайти рядок, що його демонструє.

Вільна маржа — це доступний капітал на брокерському рахунку, який не бере участі в інших угодах і може використовуватись для відкриття нових. Їх можна надати як заставу брокеру. Цей показник багато означає в трейдингу, оскільки він дає можливість визначити обсяг можливих угод на певний період.

Якщо визначати, що таке вільна маржа на біржі з урахуванням практичного аспекту, то перш за все йдеться про маневровість. Пояснюється це тим, що вільний капітал можна перенаправити з метою порятунку ситуації при збитковій позиції або допомоги для швидкого реагування на ринкові зміни без фіксації результату недохідних угод.

Як визначити вільну маржу

Показник вільної маржі визначається як різниця між засобами (Equity — станом балансу в конкретний період при негайному закритті всіх угод) і маржею торгового рахунку, тобто використовується така формула:

Вільна маржа = Кошти (Equity) - Маржа

При відкритті всіх позицій кошти дорівнюють балансу. Коли угода на конкретний період приносить прибуток, то її можна використовувати як додаткову маржу. Володіючи цією сумою, можна відкрити інші угоди.

Потрібно постійно моніторити показники вільної маржі. Інакше підвищується ризик відкриття великої кількості угод чи позицій на значні обсяги. У вільних коштах завжди є потреба. Для кожної угоди існує можливість тимчасового відходу в мінус. За відсутності вільної маржі, всі позиції автоматично закриються зі збитком. Трейдер втратить власний капітал.

Рівні маржі

Учаснику ринку варто ознайомитися не лише з тим, що таке вільна маржа у трейдингу, а й розібратися з поняттям рівнів застави у відкритій угоді. Вони вимірюються у відсотках та демонструють ставлення коштів до маржі на рахунку:

Рівень маржі = (Кошти/ Маржа) х 100

Рівні маржі у торгівлі на фінансовому та валютному ринках використовуються з метою оцінки можливості відкриття нових угод. Коли цей показник дорівнює нулю, це вказує на те, що на певний момент активних позицій немає. Якщо вона становить 100%, то кошти рівні маржі. Тоді брокер може заборонити відкривати угоди до того часу, поки рахунок буде поповнений або підвищиться плаваючий дохід.

Різні брокерські компанії визначають свої вимоги щодо підтримання маржинального рівня. Тобто, за конкретного показника (у більшості випадків це 50%) угода закривається з фіксацією результату.

Що таке рівні stop out та margin call

Коли гроші рівні маржі (рівень застави 100-відсотковий), а ринок далі йде проти трейдера, то брокер почне закривати недохідні угоди. Тому учаснику ринку потрібно знати про такі рівні:

  • Стоп-аут. При досягненні конкретного показника брокер закриває угоди, починаючи зі збиткової. При цьому звільнятиметься використана маржа, що підвищить показник застави. Його сума стає більшою за рівень стоп-ауту, який у кожного брокера свій. Коли така дія не забезпечує належного результату або ринок продовжує рухатись проти трейдера, процес закриття продовжується.

  • Маржин кол. Брокеру приходить інформація про зниження рівня маржі клієнта до граничного значення (margin call). Тоді трейдера просять про збільшення цього показника, інакше буде неможливо тримати угоди відкритими.

Щоб запобігти неприємним сюрпризам, потрібно ретельно відстежувати стан свого рахунку. Для кожної відкритої угоди слід використовувати стоп-лосс. Необхідно також ефективно керувати можливими ризиками, використовуючи методи ризик-менеджменту.

Поради щодо маржинального трейдингу

Маржинальна торгівля пов'язана з певними ризиками. Використовуючи її інструменти, трейдер може добре заробити та все втратити. Найчастіше новачки зливають депозит, оскільки використовують високе кредитне плече. Якщо воно, наприклад, становить 1:500, то можна у 500 разів збільшити і свій дохід, і втрати. Щоб скоротити ризики, варто слідувати низці порад:

  1. Укладати угоди, не використовуючи весь депозит. З метою скорочення втрат учасники ринку встановлюють стоп-аут, про який йшлося вище. Закриття позицій деякими брокерами починається при зниженні рівня маржі до 20%, іншими при досягненні показників 50%. Якщо трейдер має на рахунку $100, і кошти повністю передаються у забезпечення, а торги йдуть із застосуванням кредитного плеча 1:100, то при зміщенні ціни навіть на процентний пункт у непотрібному напрямку капітал втрачається весь. Таку ситуацію попередить стоп-аут (головне, щоб його не було встановлено на рівні 0%). Але нікому не хочеться швидко втрачати навіть половину капіталу. Оптимальний обсяг використання депозиту, особливо для новачків, це 10%.

  2. Вести маржинальну торгівлю з використанням невеликого кредитного плеча. Початківцям трейдерам розпочинати свою роботу з показників 1:100 — це дуже нерозумне рішення. Така методика має ризик великих та швидких втрат. Багатьох долає одержимість пристойного заробітку, але треба врахувати, що насправді робота на ринку Forex сувора. Початківцям зупинити свій вибір слід на плечі 1:50 або 1:100.

  3. Ризикувати лише тією сумою, яка не вдарить по вашому бюджету. Для інвестора втрати завжди неприємні. Але кожен розуміє, що втратити $100 і $1000 — це істотна різниця. Початківцям трейдерам не слід одразу сподіватися на прибуткову торгівлю. Потрібно сприймати перші інвестиції як капіталовкладення у свою фінансову освіту. Прибуток від торгів з'явиться пізніше — із набуттям певного досвіду. Спочатку потрібно вивчити всі терміни, зрозуміти принципи роботи фінансового ринку, його функцію та інші особливості трейдингу. Для цього не потрібний великий депозит.

Маржинальна торгівля може стати прибутковим інструментом, але важливо вивчити можливі ризики. Підсумковий результат залежить від досвіду трейдера та поставлених перед ним цілей.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»