Внутрішньоденна торгівля – що це таке

Трейдери практично можуть використовувати різні стратегії — від найпростіших, які полягають у купівлі активів та їх триманні, до складніших фінансових маніпуляцій, які передбачають використання різних похідних інструментів. Одним із способів ведення ринкової торгівлі, застосування якого дозволяє добре заробити, є дейтрейдинг. Але використання цієї стратегії пов'язане з ризиком втратити капітал. Поговоримо детально про такий вид торгівлі.

Дейтрейдінг: що це

Внутрішньоденна торгівля (Day trading, дей трейдинг) — це нетривалі операції на біржі, які укладаються та закриваються під час однієї торгової сесії. Вони проводяться протягом одного торгового дня та не переносяться на наступний, незалежно від результату. Сам трейдер або брокер (за дорученням першого) слідкує, щоб вихід був здійснений до закінчення сесії.

При такому способі ведення торгів ставка робиться не на істотні коливання ціни, але в значну кількість різних змін у ній. Тому кількість угод трейдера, який використовує внутрішньоденну стратегію, може перевищувати сотню.

Дейтрейдинг порівняно з іншими стратегіями гостріше реагує на зміни ринку — новини, політичні обставини, звіти, статистичні дані. Вплив цих та інших факторів може впливати на психоемоційний стан внутрішньоденних трейдерів.

Для дейтрейдингу вибирають ті ж самі активи, що й для інших стратегій. Важливо, щоб вони відрізнялися волатильністю та високою ліквідністю. Зазвичай внутрішньоденний трейдинг передбачає використання акцій провідних емітентів, ф'ючерсів на різні активи та валютні пари.

Початок торгівлі акціями всередині дня: як має відбуватися

Внутрішньоденна торгівля акціями відбувається поетапно:

  • відкриття брокерського рахунку — співпрацювати варто із відомою компанією;

  • вибір відповідних активів;

  • визначення торгової стратегії;

  • початок торгівлі;

  • наслідування обраної тактики та щоденне фіксування результатів;

  • вдосконалення своїх навичок з метою більшого заробітку.

Щоб встигнути протягом торгового дня отримати максимальний дохід, потрібно вибирати найбільш волатильні активи або ті, що відрізняються яскравими трендами. Істотні коливання обіцяють більш високий прибуток.

Поради для внутрішньоденного трейдингу

Як торгувати всередині дня, щоб досягти успіху? Для цього варто дотримуватися низки рекомендацій:

  1. Весь час навчатись. Біржовий ринок та трейдинг постійно розвивається. Часто одні стратегії старіють та не працюють, їх змінюють нові. Тому важливо постійно вдосконалювати знання. З цією метою можна читати спеціальні книги, надійні блоги, вести практичну торгівлю на демо-рахунку.

  2. Можна дивитися на стан речей. Новачку не потрібно сподіватися на великий прибуток на початку торгів. Спочатку слід навчитися хоча б не втрачати капітал. При невеликих вкладеннях теж потрібно розраховувати на значний дохід. Середній заробіток досвідчених трейдерів — 3–5% щомісяця.

  3. Скласти чіткий план своїх дій та суворо слідувати йому. Перш ніж відкрити позицію, потрібно продумати час виходу з неї, усвідомити, як відбуватиметься стоп-лосс, коли потрібно фіксувати дохід.

  4. Правильно вибрати торгові інструменти. Для дій трейдингу вистачить одного-двох активів. Це дозволить ефективно шукати графіки точки входу. Якщо вибрати більше інструментів, за ними неможливо встежити.

  5. Виділити час. Перш ніж вибрати цю стратегію, варто оцінити, чи є у вас можливість приділяти достатньо сил торгівлі. Вона буде ефективною лише у тому випадку, коли трейдер зможе сконцентруватися. Тому важливо виключити відволікаючі фактори.

  6. Не піддаватися емоціям. Багато трейдерів, зазнаючи збитків, намагаються відігратися. Нерідко така поведінка спричиняє ще більші втрати. Жадібність при дейтрейдингу теж зайва. Не потрібно занадто довго залишати позицію відкритою, прагнучи отримати ще 1-2 пункти. Це загрожує зміною тренду та, відповідно, збитками.

  7. Контролювати достовірність отриманої інформації. Джерела можна використовувати лише в тому випадку, якщо ви впевнені у їхній надійності. Краще складати свої прогнози (навіть за відсутності досвіду), ніж орієнтуватися на інформацію від різних «гуру». Новини варто отримувати із відомих сайтів. Це дозволить уникнути фейків і не помилитися.

  8. Ризикувати виправдано. Оскільки торгівля акціями всередині дня пов'язана з високим ризиком, не варто вкладати більше ніж 1–3% в одну угоду. У разі програшу збитки будуть невеликими, що дозволить тримати свої емоції в кулаку та вести ефективнішу торгівлю надалі.

Вранці, коли розпочинаються торги, волатильність інструментів дуже висока. Новачкам перші годину-півтори краще утриматися від укладання угод.

Стратегії для внутрішньоденної торгівлі

Існують різні стратегії дейтрейдингу. Виділимо найпопулярніші.

Скальпінг

Скальпінг — ефективний метод внутрішньоденної торгівлі, який ґрунтується на зрізах кількох пунктів ціни в різних напрямках. Для закриття угоди встановлюється певний поріг. Наприклад, трейдер може встановити його на показнику 5×5 та поставити стоп-лосс на відповідний рівень. Позиція закривається при зміні тренда на 5 пунктів вгору чи вниз. Тоді відповідно буде отримано прибуток чи збиток. Поріг визначає кожен трейдер на основі свого досвіду.

Крапка входу визначається за допомогою теханалізу. Найчастіше позиція відкривається за впевненого руху тренду. У такому разі вона швидко досягає потрібного рівня та закривається. Трейдер може також поставити стоп-лосс і за необхідності рухати ним, стежачи за напрямком тренду. Якщо його напрямок змінюється, то позиція закривається.

Day trading на новинах

Стратегія передбачає відстеження всіх новин світу фінансів та економіки, які можуть спровокувати рух тренду, зокрема позитивний. Для цього варто скористатися календарем значущих подій на ринку та таблицею, де відображено їх вплив на курси валют.

Оскільки новини суттєво відображаються на внутрішньоденних активах, необхідно навчитися коректно їх інтерпретувати та визначати напрямок руху інших учасників ринку та фондів. Така стратегія відрізняється нижчим навантаженням. Зосереджуватися треба лише на виході конкретної новини. Частіше про неї можна дізнатися наперед із економічного календаря.

Переваги торгівлі акціями всередині дня

Стратегія торгівлі акціями всередині дня має низку плюсів:

  1. Відсутність залежності від новин глобального значення. Наприклад, при оголошенні пандемії багато інвесторів почали панікувати та продавати свої активи на зниженні. Трейдери, які ведуть торги всередині дня, просто розгорнули свої позиції у зворотному напрямку. Останнім найчастіше вдається заробити, чому сприяє волатильність інструментів.

  2. Невисокий поріг відкриття позиції. Для отримання суттєвого доходу при інвестуванні потрібен значний капітал. При використанні методів дейтрейдингу достатньо буде суми, яку пересічна людина накопичить за півроку. У цьому випадку багато трейдерів отримують вихід на ринок. Крім того, якщо щось піде не за планом, втрати не будуть такими значними.

  3. Швидкий результат. Коли трейдер працює на довгих позиціях, результат угод йому невідомий, оскільки важко передбачити, куди далі піде ринок. Day trading дозволяє вже наприкінці торгової сесії оцінити результат торгів.

  4. Можливість швидко реагувати на різні зміни. Оскільки дейтрейдинг вимагає від учасника ринку постійно перебувати біля графіка, він серед перших (після алгоритмів) може змінювати позиції при отриманні певних сигналів.

Така стратегія дозволяє кожному трейдеру стати незалежним. Головне, не піддаватися емоціям.

Недоліки торгівлі всередині дня

Дейтрейдинг не позбавлений і мінусів. В тому числі:

  1. Психоемоційна напруга. Ця стратегія передбачає ведення торгівлі високої інтенсивності. Не всі зможуть спостерігати, як, наприклад, на очах губиться капітал. Отримувати дохід можна лише при великій кількості угод. На таку роботу йде багато сил.

  2. Істотні витрати часу. Внутрішньоденна торгівля потребує постійного знаходження біля монітора в очікуванні появи найкращого моменту для відкриття позиції.

  3. Великі комісійні. Значна кількість угод — це водночас велика комісія, яку стягує брокер. Часто сума комісійних суттєво скорочує отриманий прибуток.

  4. Високий ризик. Такий вид торгівлі є непередбачуваним. Багато хто з трейдерів вже в перший рік втрачає весь свій капітал. Тільки невелика їх кількість може досягти стабільних результатів протягом певного періоду.

Професійного учасника ринку відрізняє вміння оминати всі ці недоліки.

Кому підходить внутрішньоденна стратегія

Day trading вимагає від трейдера самоконтролю, високої витримки та терплячості. Він не повинен гостро реагувати на невдачі. Стресостійкість — одна з головних якостей успішного дейтрейдера. Важливо вміти працювати в інтенсивному темпі, швидко приймати рішення, концентруватись на кількох речах.

Учасник ринку, що має вищеописані якості, з великою ймовірністю зможе успішно вести внутрішньоденну торгівлю.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»