Як інвестувати в акції?

Є три основні способи заробити на акціях:

 

  1. Купити за низьку ціну та продати за високу.

    Заробіток на зміні курсу можливий у двох варіантах. Або купувати при тимчасовому падінні ціни, а згодом, дочекавшись підйому, продавати (long). Або взяти акції у брокера «в борг», продати дорого, а потім купити дешевше (short). Другий варіант передбачає певний досвід і розуміння ринку, перший доступний для широкого кола гравців. У першому варіанті вигода менша, але нижчий ризик, а сам процес не вимагає від власника особливих специфічних знань і навичок. У другому ж випадку будуть потрібні: вміння виважено ризикувати, час, уважність і глибоке занурення в тему.

 

  1. Придбати акції як опціони, в умови яких закладена зміна ціни.

 

  1. Сформувати портфель акцій, з яких можна буде отримувати прибуток у вигляді дивідендів. 

Ми докладно зупинимося на третьому способі заробітку, оскільки саме його можна розглядати як повноцінне інвестування. 

Як правильно інвестувати в акції? 

Ось кілька важливих тез про те, як інвестувати в акції. Вони будуть корисні учасникам ринку, які ще не мають досвіду взаємодії з цим видом цінних паперів.

 

  • Збирайте інформацію. Є безліч спеціалізованої літератури, такої, як щорічні листи Воррена Баффета, книги Лінча, Грема та багато інших.

  • Заглиблюйтеся. Якщо можете ближче познайомитися з компанією, куди збираєтеся вкласти гроші, — зробіть це. Орієнтуючись тільки на документи, ніколи не дізнаєшся про безліч речей, здатних зіграти ключову роль у злеті або провалі організації. А таким фактором може бути дрібниця на зразок вдало розташованого офісу або оновлення автопарку.

  • Залучайте фахівців. Якщо не можете прийняти зважене й обґрунтоване рішення самостійно, запросіть для консультації професійного брокера або фінансиста. Але пам'ятайте, що всі ризики за прийняті рішення несете тільки ви.

  • Плануйте надовго. 8-10 років — той термін, на який має сенс орієнтуватися. Якщо є сумніви, що потенційно цікава компанія проживе стільки часу — значить, вона вам не потрібна.

  • Не витрачайте останнє. Щоб інвестувати в акції, потрібно мати дійсно вільні кошти. І бажано — фінансову подушку із запасом на рік.

  • Диверсифікуйте ризики. Складайте портфель з акцій 10-12-15 підприємств. Розширюйте його за можливістю, збільшуйте інвестиційний капітал.

  • Будьте гнучкими. Якщо ціна акцій зросла на 40-50% — подумайте, чи є сенс продати акції і «закрити» цю частину інвестицій, залишившись із хорошим прибутком. 

Перша угода новачка на цьому ринку, імовірніше, буде укладена за допомогою компанії, яка є офіційним посередником між інвесторами та акціонерними компаніями на торгових майданчиках усього світу. 

Як заробити на інвестиціях в акції? 

Говорячи про те, як інвестувати гроші в акції, потрібно відразу зазначити, що мало в яких країнах ці цінні папери ходять у класичному вигляді власне паперів. Вже давно торгівля відбувається за електронними реєстрами — це означає, що розширилися можливості для покупців цінних паперів. Ось як можна інвестувати гроші в акції сьогодні:

 

  • самостійно, купуючи акції в посередників або інвесторів за договором;

  • на фондовій біржі через брокера (знадобиться рахунок, відкритий у брокерській компанії). Цей спосіб передбачає комісійні виплати посередникові;

  • опосередковано — через ПІФи (пайові інвестиційні фонди). У цьому випадку управління портфелем лежить на керівництві фонду. Інвестор тільки вкладає кошти, отримує дивіденди і платить фонду комісійні. 

Можна згадати також опціони та ф'ючерси — це спосіб заробітку на різниці ціни акцій в різних часових інтервалах, але не повноцінний інвестиційний інструмент, який передбачає довгострокове планування. 

Те ж можна сказати про спекулятивні вкладення в акції. Тут є два варіанти: купити акції під час кризи підприємства і перепродати пізніше, коли становище стабілізується, або купувати акції молодих перспективних компаній, щоб через нетривалий час продавати їх на піку вартості. У цьому варіанті високий ризик, але й прибуток пропонується вищий, ніж за довгостроковим інвестуванням. 

Якщо початковий капітал — скромний для цього ринку (наприклад, дві тисячі доларів), то такі короткострокові вкладення за умови удачі швидко збільшать капітал. Згодом можна буде сформувати портфель для тривалого вкладення. Але для успіху потрібно добре орієнтуватися на ринку цінних паперів. 

Види акцій та видача дивідендів 

Акції можуть бути звичайними і привілейованими, тобто з правом на першочергову виплату дивідендів і ставкою вищою, ніж у звичайних акцій. Вони також дають власникові розширені права на участь в управлінні компанією (як порівняти зі звичайними акціонерами). 

Можна інвестувати в акції прямо, через ПІФ, опціон, фонд, брокерів тощо. Вибір залежить від стратегії, портфеля, капіталу та досвіду інвестора. 

Заробіток на дивідендах — щорічний (або за підсумками пів року / кварталу / іншого часового інтервалу). Розмір прибутку не фіксований і залежить від річного прибутку акціонерного товариства, тобто від суми, яка залишиться в компанії після вирахування всіх податків, витрат і вкладень у розвиток бізнесу. Решту суми ділять між інвесторами та акціонерами. За привілейованими акціями виплати роблять раніше, ніж за звичайними. 

Дивіденди можуть бути грошовими або стоковими — виплачуються майном або цінними паперами. Виплати підлягають оподаткуванню, як будь-який інший дохід. Розрахунок часток акціонерів робиться пропорційно їхньому внеску в акції компанії. 

Для інвестора, який вибирає заробляти на дивідендах, має сенс диверсифікувати портфель, вкладаючись у різні організації та сектори. Має сенс також складати його не тільки з акцій — беріть в актив також інші інструменти, наприклад, облігації. 

У які акції інвестувати? 

Хтось вибирає акції підприємств, які ростуть довго і неспішно, забезпечуючи інвесторів стабільними дивідендами. Інвестори, які бажають стабільного припливу капіталу, вкладаються зазвичай в акції компаній, що працюють у максимально стабільних секторах і мають тривалу історію виплат дивідендів. Це можуть бути «блакитні фішки», комунальні підприємства, трасти з інвестиціями в нерухомість тощо. 

Інші інвестори вибирають акції молодих підприємств, які можуть різко піти вгору, а можуть і впасти навіть нижче номіналу. 

Загальне правило вибору, в які акції інвестувати, — те саме, що діє для будь-яких напрямків інвестування: потрібно вибирати сфери, в яких розбираєтеся. Адже на успіх або провал діяльності будь-якої організації впливає безліч факторів. Тільки знаючи ситуацію в обсязі та динаміці, можна оцінювати її реальні переваги і перспективи розвитку. 

Чи можна розглядати акції як інвестиції? 

Можна, завжди водночас пам'ятаючи, що дохід від акцій не гарантований. Навіть консервативний інвестор, який вкладається в компанії, що стабільно зростають і забезпечують високу прибутковість, однаково ризикує, нехай і мінімально. 

Саме тому вище була обмовка, що в акції не варто вкладатися як в єдине й останнє рішення, і тим паче немає сенсу віддавати останнє. Акції — напрямок для вкладень вільних коштів з метою поступового нарощування капіталу.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»